Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

D.Вторинний амілоїдоз нирок



E. Гострий гломерулонефрит

Хвора 55 років скаржиться на постійний біль в епігастральній ділянці, що виникає через ЗО хвилин після їди, блювання, схуднення за півроку на 10 кг, анорексію. В анамнезі виразкова хвороба шлунка протягом 5 років. Клінічний аналіз крові: НЬ - 56 г/л, ШЗЕ - 27 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Виразкова хвороба шлунка, фаза загострення

B. Перфоративна виразка шлунка

C. Висока кишкова непрохідність

D. Хронічний панкреатит

E. Рак шлунка

Хвора 58 років, бухгалтер, 2 роки страждає на остеоартроз колінних су­глобів. 2 тижні лікувалась у стаціонарі. Виписана в задовільному стані із скар­гами на незначний больовий синдром після тривалого статичного навантаження. Локальна гіпертермія та ексуда­тивні явища в ділянці суглобів відсутні. Яка подальша тактика ведення хворої найбільш доцільна?

A. Направлення на МСЕК

B. Проведення артроскопії

C. Консультація у ортопеда

D. Повторне стаціонарне лікування

E. Лікування в умовах поліклініки

Хвора 58-ми років, бухгалтер, 2 роки хворіє на остеоартроз колінних суглобів. 2 тижні лікувалась в стаціонарі. Виписана в задовільному стані із скаргами на не­значний больовий синдром після тривало­го статичного навантаження. Локальні гі­пертермія та ексудативні явища у ділянці суглобів відсутні. Яка найбільш доцільна подальша тактика ведення хворої?

A. Провести артроскопію

B. Направити на МСЕК

C. Лікування в умовах санаторію

D. Консультація у ортопеда

E. Повторне стаціонарне лікування

Хвора 5-ти років надійшла до клініки зі скаргами на набряки, олігурію, гіпер­тензію. Загальний стан дитини важкий. Після клініко-лабораторного обстеження встановлено діагноз: гострий гломеруло­нефрит. Який з клініко-лаболаторних по­казників при цьому захворюванні є без­умовним показанням для включення в те­рапію глюкокортикоїдних гормонів?

A. Добова протеїнурія більше 3 г

B. Макрогематурія

С Підвищення креатиніну

D. Анемія

E. Добова протеїнурія до 3 г

Хвора 60 років скаржиться на біль у міжфалангових суглобах кистей, яка посилюється при роботі. Об'єктивно: дистальні та проксимальні суглоби II-IV пальців дефігуровані, з вузлами Гебердена, Бушара, болючі, з обмеженою рухомістю. Рентгенограма суглобів: суглобові щілини звужені, краєві остеофіти, субхондральний склероз. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Псоріатичний артрит

B. Хвороба Рейтера

C. Хвороба Бехтерева

D. Ревматичний артрит

E. Деформуючий остеоартроз, вузлова форма

Хвора 64 років скаржиться на біль у колінних суглобах, який виникає че­рез 2-3 години після ходьби. Під час огляду виявляються деформація колінних суглобів, обмеження рухомості в них унаслідок болісності, хрускіт під час руху, на обох кистях наявні вузлики Гебердена. В анамнезі: виразкова хво­роба. Який з перерахованих препаратів доцільно призначити хворій?

A. Піроксикам

B. Індометацин

C. Ортофен

D. Ацетилсаліцилова кислота

E. Німесулід

Хвора страждає на ревматоїдний артрит більше 1 року. Перебіг хвороби швидкопрогресуючий. Рентгенологічне підтверджено наявність краєвих узур. Лікування яким базисним препаратом є найдоцільнішим?

A. Метотрексат

B. Аспірин

C. Преднізолон

D. Делагіл

E. Диклофенак-натрію

Хворий страждає на хронічний рецидивуючий панкреатит з вираженим порушенням зовнішньосекреторної функції. Після вживання жирної гострої їжі, алкоголю, з'являється "ма­сний "кал. Зниження продукції якого фактору є найбільш вірогідною причи­ною стеатореї?

A. Амілази

B. Кислотності шлункового соку

C. Лужної фосфатази

D. Ліпази

E. Трипсину

Хворий 35 років скаржиться на підвищення AT, головний біль, шум у вухах, серцебиття. Об'єктивно: Ps - 100/хв., ритмічний, напружений. AT - 240/100 мм рт. ст. Ліва межа відносної серцевої тупості зміщена вліво на 1см, І тон на верхівці послаблений, акцент II тону на аорті. Вислуховується грубий систолічний шум біля пупка з обох сторін. Яка патологія найбільш імовірно зумовлює таку клінічну картину?

A. Нефроптоз

B. Стеноз ниркових артерій

C. Гіпертонічна хвороба

D. Синдром Кона

E. Хронічний гломерулонефрит

Хворий 18 років скаржиться на біль у колінних та гомілковоступневих суглобах, підвищення температури тіла до 39,5°С. За півтора тижні до того переніс респіраторне захворювання. Об'єктивно: температура тіла 38,5°С. Відзначається припухлість колінних та гомілковоступневих суглобів. Ps- 106 уд/хв., ритмічний. AT- 90/60 мм рт.ст. Межі серця не змінені, тони послаблені, м'який систолічний шум на верхівці. Який показник найбільш пов'язаний з можливою етіологією процесу?

A. Креатинкіназа

B. Ревматоїдний фактор

C. Антистрептолізин-О

D. Серомукоїд

E. 1-антитрипсин

Хворий 20 років скаржиться на сильний біль в епігастральній ділянці, нудоту, блювання. Біль з'явився рапто­во, 2 години тому. Язик вологий. Живіт помірно здутий, під час пальпації на­пружений, болісний у правій половині та в епігастрії. Печінкова тупість відсу­тня. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Загострення виразкової хвороби

B. Гострий панкреатит

C. Гострий перфоративний холецистит

D. Перфоративна виразка дванадцяти­палої кишки

E. Гострий перфоративний апендицит

Хворий 25 років з виразковою хворобою пройшов курс лікування у гастроентерологічному відділенні. Через 2 тижні у пацієнта з'явився постійний біль, який наростав і не купувався лікарськими засобами. Живіт болісний у епігастрії, помірний дефанс у пілоро-дуоденальній ділянці. Розвитком якого ускладнення зумовлене погіршення стану хворого?

A. Малігнізація

B. Перфорація

C. Стеноз

D. Кровотеча

E. Пенетрація

Хворий 25 років пройшов курс лі­кування у гастроентерологічному від­діленні з виразковою хворобою. Через 2 тижні у пацієнта з'явився постійний біль, який наростав і не купірувався лі­карськими засобами. Живіт болісний у епігастрії, помірний дефанс у пілородуоденальній ділянці. Розвитком яко­го ускладнення зумовлене погіршення стану хворого?

A. Кровотеча

B. Малігнізація

C. Пенетрація

D. Стеноз

E. Перфорація

Хворий 25 років через 2 тижні після фарингіту почав скаржитись на підвищення температури до 38°С, загальну слабкість, задуху під час ходи, припухлість і болі у суглобах летючого характеру. Об'єктивно: ціаноз губ. Пульс слабкого наповнення, ритмі­чний, 100/хв. Ліва межа серця зміщена назовні від медіаклавікулярної лінії на 1см. І тон на верхівці послаблений, прослуховується ніжний систолічний шум. Який етіологічний фактор найбільш ві­рогідно зумовив цей патологічний про­цес?

A. β-гемолітичний стрептокок

B. Вірус

C. Пневмокок

D. Стафілокок

E. Гриби

Хворий 28 років проходить курс лікування з приводу туберкульозу легень. Скарги на гострий біль у правій половині грудної клітки, що виник раптово, задишку. Перкуторно над правою легенею визначається коробковий звук, дихання не прослуховується. Рентгенографічне: права легеня колабована до кореня на 1/2 об'єму, серце та органи середостіння зміщені вліво. Яке ускладнення виникло в хворого?

A. Інфаркт легені

B. Спонтанний пневмоторакс

C. Емпієма плеври

D. Сухий плеврит

E. Ексудативний плеврит

Хворий 32 років скаржиться на озноб, біль у попереку, м'язах гомілок, втрату ваги до 10 кг, затерплість кистей. Об'єктивно: шкірні покрови бліді. Тони серця приглушені, до 38,5°С, ЧСС= Ps- 110 уд/хв., AT- 190/115 мм рт.ст. Симптом Пастернацького - слабкопозитивний з обох боків. У крові: ер.- 2,8 * 1012/л, НЬ- 65 г/л, ШЗЕ- 58 мм/год, А/Г- 0,82, 7-глоб.- 30%. У сечі: білок - 0,8 г/л, лейк.- 20-25 у п/з, ер. до 100 у п/з, креатинін- 0,190 ммоль/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Вузликовий періартеріїт

B. Системний червоний вовчак

C. Нирково-кам'яна хвороба

D. Гострий нефрит.

E. Дерматоміозит

Хворий 34 років, який хворіє на гломерулонефрит 8 років, приймає преднізолон у дозі ЗО мг на добу. Облич­чя, гомілки, стопи набряклі. Ps 82/хв, AT 106/74 мм рт.ст. В крові: загальний бі­лок 60 г/л, креатинин 0,14 ммоль/л. В сечі: відн.густ. 1016, білок 3,4 г/л, ер. 2-6 в п/з, лейк. 4-9 в п/з. Для лікування цьо­го хворого доцільно:

A. Обмежити добове споживання білка

B. Застосувати аскорутин

C. Відмінити преднізолон

D. Призначити ніфедипін

E. Збільшити добове споживання білка

Хворий 35 років скаржиться на часту печію, відрижку повітрям і кислим, пекучі, стискаючі болі за грудниною, по ходу стравохода, що виникають після їди, при нахилах тулуба вперед. Не обстежувався, самостійно приймає альмагель, після якого відмічає покращення самопочуття. Який попередній діагноз?

A. Кардіоспазм

B. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба

C. Виразкова хвороба шлунка

D. Виразкова хвороба 12-палої кишки

E. Функціональна диспепсія

Хворий 35 років, водій, хворіє на виразкову хворобу дванадцятипалої ки­шки із значно підвищеною секреторною та кислотоутворюючою функці­єю шлунку протягом 2 років. Після лі­кування в стаціонарі виписаний у за­довільному стані. Який препарат слід рекомендувати хворому з профілакти­чною метою для амбулаторного при­ймання?

A. Фамотидин

B. Платифілін

C. Но-шпу

D. Атропін

E. Трихопол

Хворий 35 років, що зловживає алкоголем та не дотримується дієти, скаржиться на болі в епігастральному відділі, що виникають через 1-1,5 годин після їди. Фіброгастродуоденоскопія: в антральному відділі шлунку визначається виражена гіперемія, дрібні дефекти, підвищена вразливість слизової оболонки. Яка найбільш вірогідна причина виявленої патології?

A. Нервове перенапруження

B. Інфікування Helicobacter pylori

C. Аліментарний чинник

D. Токсична дія алкоголю

E. Наявність антитіл до парієтальних кліток

Хворий 35-ти років надійшов до ста­ціонару зі скаргами на біль в лівому груднино-ключичному та колінному су­глобах, попереку. Захворів гостро, з під­вищенням температури до 38°С. Об'є­ктивно: лівий груднино-ключичний та ко­лінний суглоби набряклі, болісні під час пальпації. У крові: лейк.- 9,5 • 109/л, ШЗЕ-40 мм/год, СРБ- 1,5 мм, фібриноген - 4,8 г/л, сечова кислота - 0,28 ммоль/л. У зі-скобі із уретри - хламідії. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Ревматоїдний артрит

B. Хвороба Бехтерева

C. Подагра

D. Синдром Рейтера

E. Ревматичний артрит

Хворий 36 років госпіталізований зі скаргами на кашель з виділенням слизово-гнійного харкотиння, підвищення температури тіла до 37,8°С, болі в правому боці при диханні. Перкуторно справа в нижніх відділах легень при­туплений перкуторний звук, аускультативно - послаблення везикулярного дихання та крепітація, шум тертя плеври. Для якого патологічного стану характерні приведені дані?

A. Ексудативний плеврит





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2368 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...