Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Закони розподілу дискретної випадкової величини X



1. Біноміальний розподіл ДВВ X – числа появи події в n незалежних випробуваннях, в кожному з яких імовірність появи події дорівнює p, а ймовірність можливого значення X = k (числа k появи події в n незалежних випробуваннях) обчислюють за формулою Бернуллі. За умови, коли число випробувань n велике (n ³ 100), а ймовірність появи події p в кожному випробуванні дуже мала ( 0; 0 £ n × p £ 10) то користуються наближеною формулою Pn(k) = () / k!, де l – середнє число появи події в n випробуваннях (l= n×p = const).

2. Розподіл Пуассона визначає імовірність появи k подій за проміжок часу t, тобто є математичною моделлю найпростішого потоку подій. Потік подій – послідовність подій, які наступають у випадкові моменти часу. Пуассонівський потік має такі три властивості: 1) стаціонарність – імовірність появи k подій за проміжок часу t є функція, яка залежить тільки від k і t, але не залежить від початку відліку часу; 2) відсутність післядії – імовірність появи k-ої події за будь-який проміжок часу t не залежить від того, з’являлися або не з’являлися події в моменти часу, які передували початку даного проміжку (передісторія потоку не впливає на ймовірність появи подій в найближчим майбутнім); 3) ординарність – поява двох або більш подій за малий проміжок часу практично неможливий. Імовірність появи k подій простішого потоку за проміжок часу t визначається формулою Пуассона:

Pt(k) = (lt)k × / k!,

де l – інтенсивність потоку (середнє число подій, які з’являються в одиницю часу).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...