Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Топологія ЛОМ



Топологія - це опис фізичних з'єднань або логічних зв'язків у ЛОМ, що вказує, які пари вузлів мережі можуть зв'язуватися між собою. Топологія може бути логічною та фізичною.

Фізична топологія визначається структурою кабельної про­водки, а логічна - способом визначення вузла передачі даних.

Вузол - це точка мережі, в якій обслуговується користувач або приєднаний комунікаційний канал.

За весь час розвитку ЛОМ сформувалося чотири топології (конфігурації): зіркоподібна, кільцева, шинна (магістральна) і дерево­подібна.

Зіркоподібна локальна мережа характеризується наявністю центрального вузла комутації, що встановлює, підтримує і розриває зв'язки між робочими станціями. Як центральний вузол комутації може використовуватися спеціальний мережний сервер або комута­тор. Але значне функціональне навантаження центрального вузла визначає його складність, що суттєво позначається на його надійності. Через це в більшості зіркоподібних мереж функції комутації або­нентських систем та управління мережею розподілено між кому­татором і мережним сервером. Останній підключається до комутатора як абонентська система, але з найвищим пріоритетом, що спрощує структуру центрального вузла і дає змогу досягти досить високої швидкості передачі даних. У сучасних зіркоподібних мережах Ultra Net досягається швидкість обміну інформацією до 1,4 Гбіт/с.

Переваги: якщо навіть одна з мережних станцій вийде з ладу, робота ЛОМ не припиниться.

Недоліки: велика вартість монтажу кабельної мережі. Обмін інформацією між робочими станціями може виконуватися лише через єдиний ресурс. Якщо пошкоджено центральний вузол, то непраце­здатна вся мережа.

Кільцева локальна мережа характеризується наявністю замк­неного каналу передачі даних. У цьому випадку інформація пере­дається послідовно між адаптерами абонентських систем до того часу, поки одержувач не отримає і не видалить її з мережі. Звичайно за видалення інформації з мережі відповідає її відправник. Управлінняроботою кільцевої мережі виконується із допомогою спеціальної моніторної станції або децентралізовано - за рахунок розподілу функцій управління між абонентськими системами.

Недоліки: дуже чутлива до пошкодження кабельної мережі передачі даних. Часто використовуються додаткові (дублюючі) лінії зв'язку і пристрої реконфігурації.

Шинна (магістральна). У цій структурі всі комп'ютери підключаються до загальної магістралі. Як передавальне середовище найчастіше використовуються коаксіальні кабелі. Обов'язковим елементом такого середовища є наявність термінатора на обох кін­цях сегмента мережі. Термінатор являє собою резистор, із допомогою якого усувається ефект відбитої хвилі на кінцях коаксіального кабелю. У процесі роботи мережі інформація від передавального комп'ютера надходить на адаптери всіх абонентських систем, але сприймається тільки адаптером тієї абонентської системи, якій вона адресована. Використання абонентськими системами загального передавального середовища потребує вирішення завдання організації доступу до нього почергово з допомогою спеціальних методів доступу.

Найхарактернішим представником мереж із шинною топо­логією є мережа Ethernet.

Недоліки: надзвичайно чутлива до пошкодження кабельної мережі передачі даних.

Деревоподібна.Найчастіше використовується в сучасних швидкісних комп'ютерних мережах. Як вузли комутації найчастіше виступають концентратори або швидкісні комутатори. Найхарактер­нішим представником мереж із подібною структурою є 100-Аnу Lan і Fast Ethernet.

Деревоподібна топологія має вищу надійність, ніж шинна та кільцева. Відключення або вихід із ладу однієї з ліній або комутатора суттєво не позначається на працездатності всієї мережі.

Переваги: можливість оперативного нарощування структури мережі.

Недоліки: висока вартість монтажу кабельної мережі і значна складність.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 3100 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...