Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення та класифікація комп'ютерних мереж



Комп'ютерна мережа - це об'єднання кількох автономних персональних комп'ютерів і периферійних пристроїв, з'єднаних між собою з допомогою кабелю. Комп'ютерні мережі традиційно поді­ляються на локальні, регіональні та глобальні.

Локальні мережі створюються в межах однієї організації або одного приміщення.

Регіональні мережі об'єднують користувачів міста, області або невеликих країн.

Глобальні мережі об'єднують користувачів, розташованих у всьому світі та складаються з кількох тисяч окремих регіональних мереж, з'єднаних між собою. Наприклад, великою регіональною мережею на теренах СНД є Relcom,а глобальною всесвітньою мере­жею - Internet.

Основна мета локальної обчислювальної мережі (ЛОМ) - спільне використання ресурсів, а саме: дискової пам'яті, програм, принтерів, даних та ін.

Що дає спільне використання ресурсів?

По-перше, заощаджує витрати на придбання та експлуатацію апаратних засобів.

Якщо, наприклад, у фірмі є шість ПК і шість працівників вирішують однакові питання, то без ЛОМ необхідно буде мати повні копії всіх програм та всіх інформаційних файлів. Це призведе до надлишкових витрат дорогоцінної дискової пам'яті. Крім того, знадобиться шість принтерів, щоб кожний працівник міг оперативно роздруковувати закінчену роботу, а можливо, і шість телефонних ліній із модемами для роботи з глобальними або іншими мережами тощо.

По-друге, спільне використання даних дає можливість ство­рювати такі системи, із якими або неможливо працювати на авто­номних ПК, або робота буде вкрай неефективною.

Наприклад, одним із основних завдань виробничої або комер­ційної фірми є управління своїм складським господарством. Інфор­маційна система, створена на базі ЛОМ, зберігатиме масиви при­буткових і видаткових накладних, перелік товарів, класифікатори продукції та ін. У такої системи як мінімум три колективні користувачі: відділ продажі, бухгалтерія та керівництво фірми. Зрозуміло, що вирішення цього завдання на автономних ПК занадто складне і трудомістке. До того ж постійне щоденне, а то й щогодинне оновлення інформації в процесі роботи робить майже неможливою обробку даних без збереження цілісності.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 984 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...