Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програми тестування та корекції файлової системи



Дуже часто при інтенсивній роботі на комп'ютері, при "зависанні" та з інших причин можуть виникати ситуації, коли на магнітних дисках з'являються ділянки з уривками даних. Інформація в них не належить жодному з файлів, але вони сприймаються системою як зайняті. Такі ділянки називаються загубленими кластерами. У файловій структурі можливі і серйозніші порушення. Для виявлення та виправлення таких порушень використовують спеціалізовані програми-утиліти, наприклад, Scandisk із набору службових програм Windows або Norton Disc Doctor (NDD) із програмного комплексу Norton Utilities фірми Symantec.

Крім того, такі програми можуть також перевірити диск на наявність ділянок, на яких відбувся збій, та перемістити дані з них у безпечні місця.

Розглянемо роботу програми "Проверка диска (Scandisk)" із набору службових програм Windows-98. Для запуску програми необ­хідно активізувати Головне меню кнопкою Пуск і почергово відкрити групу програм "Стандартные", апотім групу програм "Служебные". Після цього вибрати потрібний диск для перевірки, установити необхідні параметри роботи і клацнути кнопку Запуск.

Програма працює в діалоговому режимі і, якщо правильно виконувати всі запити та вказівки, на перевірку диска знадобиться не більше за 10 хвилин. Спочатку перевіряється логічна структура вибра­ного диска, а згодом, якщо це було передбачено, починається тесту­вання поверхні диска. У випадку виявлення помилок програма запитує дозвіл на їх виправлення або виправляє помилки автоматично, якщо їх наявність була встановлена користувачем. За наявності кількох помилок у файловій структурі повідомлення можуть повторюватися кілька разів. При цьому процес наочно відображається на індикаторі процесу, де виводиться інформація про загальну кількість кластерів і про поточний кластер, що перевіряється.

У разі виявлення пошкоджених ділянок диска на екран виводяться відповідне повідомлення та пропозиція виправити помил­ку. Для таких ділянок диска виправлення помилки полягає в позначенні їх як дефектних, і тим самим можна заборонити вико­ристання ділянок системою. Якщо пошкоджені ділянки диска містять інформацію, то вона переміщується у вільні непошкоджені місця. Однак слід зауважити, що в такому випадку програма не завжди може повністю відновити інформацію, яка знаходиться в пошкоджених ділянках диска.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 745 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...