Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про архівацію файлів



Питанню архівації даних користувачі завжди приділяли особливу увагу. Один із недоліків магнітних носіїв полягає в тому, що вони не забезпечують 100 % збереження інформації. Під час екс­плуатації комп'ютера може виникнути ситуація, коли з різних причин частково або повністю буде зруйновано важливу інформацію вна­слідок фізичного псування магнітних носіїв або дії комп'ютерних вірусів. Ці обставини вимагають від користувача створення на дисках архівних копій необхідних файлів.

Але зберігання архівів у початковому вигляді не раціонально через значний об'єм інформації. Найдоцільніше вихідну інформацію попередньо стиснути (упакувати). Такий процес створення резервних копій називається архівацією. У стисненому вигляді інформацію зручно записувати на резервні дискети, переносити на інший ком­п'ютер і пересилати через модем. Для архівації файлів викорис­товуються спеціальні програми із назвою архіватори.

Архівний файл (архів) являє собою набір із одного або кількох файлів, записаних у стисненому вигляді в єдиний файл, із якого, за потреби, їх можна відновити в початковому вигляді.

На початку архівного файлу розташовується його зміст, що має:

• ім'я файлу;

• відомості про папку, в якій є вихідний файл;

• розмір вихідного файлу на диску та в стисненому вигляді в архіві;

• код циклічного контролю файлу для перевірки цілісності архіву.

Ступінь стиснення першочергово залежить від типу вихідного файлу. Наприклад, об'єм архівної копії графічного файлу формату ВМР зменшується в 150 - 200 раз, у той час, як формат GIF практично не стискується.

Ступінь стиснення вихідної інформації залежить також і від методу стиснення, що використовує конкретна програма-архіватор. Найпростіший метод полягає в тому, що замість фізичного запису­вання на диску, наприклад, даються підряд 100 нулів або 50 одиниць, архіватор записує лише один нуль або одну одиницю зі вказівкою на повторення їх відповідну кількість разів.

Архівний файл може використовуватися лише після того, як він буде відновлений у початковому вигляді, тобто розархівований.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 3731 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...