Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програма-архіватор



Формат архівації даних Zір - найпопулярніший серед користу­вачів ПК і розробників програмного забезпечення. Так, більшість архівів у Internet мають формат Zip. Також про популярність формату Zір говорить і те, що корпорація Microsoft вбудувала архіватор WinZip безпосередньо в операційну систему Windows ХР. Інша перевага формату Zір - швидкість. Архіви Zір звичайно створюються набагато швидше за архіви RAR.

Стандарт Zip забезпечує оптимальний баланс між швидкістю роботи і ступенем стиснення, багатофункціональністю та надійністю в роботі. У форматі Zір ефективно виконуються не лише звичні для архіватора функції (додавання файлів до архіву І відновлення їх з архіву), але й реалізовано захист файлів паролем, розбиття великих архівів на файли менших розмірів для запису їх на кілька дискет. Zір-архіватори підтримують саморозпакування, коли до архіву додається спеціальний програмний код, що дає можливість розпаковувати архів, не запускаючи при цьому основну програму-архіватор.

Програма-архіватор WinZір працює у двох режимах: із вико­ристанням класичного інтерфейсу (стандартного вікна Windows-програми) та з використанням Майстра WinZір.

Розглянемо процедури архівації та розархівації з викорис­танням класичного інтерфейсу. Після запуску WinZір з'являється вікно архіватора, що має стандартну Windows-структуру: заголовок, меню, кнопки управління, робоче поле і рядок стану.

Для створення нового архіву необхідно виконати таку послі­довність дій:

1. Вибрати меню "Файл" і команду "Создать архив..." або клацнути кнопку “ Создать” на панелі інструментів.

2. У вікні діалогу "Новый архив" у полі "Создать в..." вибрати потрібний диск і папку, а в полі "Имя файла" ввести ім'я архіву і клацнути ОК.

3. Після цього повинно з'явитися вікно діалогу "Добавить" (якщо воно не з'явилося, то клацнути відповідну кнопку на панелі інструментів), де в полі "Добавить из:" указати маршрут до файлів або папки, які потрібно заархівувати. У полі "Имя файла" повинен бути шаблон для вибору всіх файлів *.*. Якщо потрібно, можна встановити додаткові параметри архівації в нижній частині вікна.

4. Підтвердити архівацію файлів, клацнувши кнопку Да, і дочекатися завершення процедури архівації, спостерігаючи за черво­ним і зеленим індикаторами роботи в правій частині рядка стану.

Для розархівації файлів виконати такі дії:

1. Двічі клацнути мишею на архівному файлі. При цьому буде відкрито програму-архіватор і виведено вміст архівного файлу.

2. Вибрати меню "Активизировать" і команду "Распаковать..." або клацнути кнопку Извлечь на панелі інструментів.

3. У вікні діалогу "Извлечение" вибрати маршрут до папки, в яку будуть розархівовані файли, а потім клацнути кнопку Извлечь цього вікна.

Майстер - це програма для виконання низки операцій у напів­автоматичному режимі з використанням кількох вікон діалогу, що змінюються. Майстер WinZip спрощує процедуру архівації та відновлення файлів, а також автоматично запускає програми інста­ляції, що знаходяться в Zір-файлі.

Якщо для архівації та розархівації файлів використовувати Майстер, то вся процедура складатиметься з кількох нескладних кро­ків. На кожному кроці слід уважно читати і виконувати запити й під­казки WinZір та натискувати кнопку Далее, а на останньому кроці – Zip Now. Після створення архіву слід закрити вікно Майстра, а на запит, як запускати WinZір наступного разу із класичним інтерфейсом або з Майстром, - слід дати необхідну відповідь.

Програма-архіватор WinRAR

Архіватор WinRAR призначено для створення та керування архівними файлами у форматах RARта Zір і він має оригінальний високоефективний алгоритм стиснення даних. Формат RARу біль­шості випадків забезпечує суттєво краще стиснення, ніж Zір, особливо в режимі створення неперервних архівів. Формат RARдає змогу створювати багатотомні архіви та архіви, що саморозпаковуються, відновлювати фізично пошкоджені архіви тощо.

Неперервний архів - це архів RAR, упакований спеціальним способом, при якому всі файли, що стискуються, розглядаються як один послідовний потік даних. Неперервна архівація значно ущільнює дані, особливо при додаванні значної кількості невеликих схожих файлів.

Однак неперервна архівація має і деякі недоліки:

• добування окремого файлу з неперервного архіву відбу­вається значно повільніше;

• оновлення неперервних архівів відбувається повільніше, ніж звичайних;

• якщо в неперервному архіві один із файлів виявиться по­шкодженим, то неможливо буде відновити інші файли, що йдуть за ним.

Томи - це фрагменти архіву, які можна записати на окремих дискетах. Перший том (дискета) має розширення.гаг, другий -.гOO, наступні -.гОІ,.г02 і т.д. Архівні томи неможливо оновлювати або дописувати. Для розпакування багатотомного архіву слід починати розархівацію з першого тому.

Архів, що саморозпаковусться (SFX), - це архів, до якого приєднано виконавчий модуль. Цей модуль дає можливість добувати файли простим запуском архіву як звичайної програми. SFX-архіви, як і будь-які програми, мають розширення .ехе. SFX- архіви зручні в тих випадках, коли потрібно передати кому-небудь архів, але корис­тувач не впевнений, що у адресата є відповідний архіватор для його розпакування.

Розглянемо інтерфейс і принципи роботи з архіватором WinRAR.

Вікно архіватора має стандартну структуру. Меню та панель інструментів мають необхідний набір команд, потрібних для управління роботою WinRAR. Деякі кнопки доступні лише при перегляді вмісту папки, деякі - при перегляді архіву, а інші - присутні завжди. Під час перегляду вмісту архіву деякі кнопки можуть бути зовсім відсутні (якщо їх функції не підтримуються форматом поточ­ного архіву).

Під панеллю інструментів розташовано кнопку Вверх і список дисків для навігації у файловій системі. Поточний диск також можна змінити, якщо натиснути комбінацію клавіш Ctrl+D або клацнути мишею на маленькому значку диска в рядку стану.

Ще нижче розташовано файлове вікно. У ньому відобража­ється вміст поточної папки або вміст відкритого архіву залежно від режиму роботи архіватора. Для кожного файла виводяться його ім'я та інформація про розмір, тип і дату оновлення. Для файлів у архіві додатково виводиться розмір архіву після архівації.

Якщо файл в архіві зашифровано, то після його імені з'являється символ "*" (зірочка). Якщо файл продовжується в наступному томі, то після його імені побачимо символи "—>'*, а якщо продовжується з попереднього, то символи "<-". Якщо файл продовжується з попереднього і переходить у наступний, то побачимо символи "<->".

Необхідно запам'ятати, що всі функції WinRAR виконуються лише для вибраних (виділених) файлів!

Крім стандартних способів виділення файлу, у WinRAR існує ще кілька: щоб вибрати файл, необхідно натиснути клавіші Іпз або Пробел; щоб виділити групу файлів, можна натиснути клавіші "сірий +" або "сірий *" на Правій цифровій клавіатурі.

Щоб створити архів у WinRAR, необхідно виконати такі дії:

1. Перейти до папки, в якій знаходяться файли, призначені для архівації.

2. Виділити всі файли і папки, які потрібно заархівувати.

3. Клацнути кнопку Добавить або вибрати меню "Команды” і відповідну команду "Добавить файлы в архив".

4. У вікні діалогу вказати необхідні параметри і клацнути кнопку ОК.

Для розархівації архівного файлу необхідно виконати такі дії:

1. Відкрити архів і вибрати в ньому файли або вибрати курсором архівний файл (перше краще).

2. Клацнути кнопку “ Извлечь в” або вибрати меню "Команды” і відповідну команду "Извлечь в указанную папку".

3. У вікні діалогу вибрати необхідний маршрут для розархівації та клацнути кнопку ОК.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1613 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...