Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Охорона і раціональне використання земель



Земля - наше загальне багатство і від того, наскільки бережливо та лю­бовно ставимось ми до неї, залежить її життєва сила. Темносірий, сірий або рудий шар, який вкриває неродючу материнську породу, називається грун­том. Це верхній пухкий поверхневий шар земної кори, створений в умовах


тривалого тісного контакту атмосфери, літосфери й біосфери під впливом фізичних, хімічних та біологічних процесів. Найважливішою рисою грунту є родючість.

Верхній родючий шар землі регулює баланс прісних вод, акумулює енергію. Все, що росте і живе на Землі, зобов'язане її життєдальній силі, во­на годує і напуває весь рослинний світ. У природі грунт займає проміжне по­ложення між світом живих організмів і неорганічною природою.

Вся площа суші Землі дорівнює 14, 8 млрд. га (148 млн.кв.км), але з них 4,06 млрд.га (28%) займають ліси, 6,7 млрд.га (45%) - пустелі, льодовики, населенні пункти, 2,6 млрд.га (17%) - луги та пасовиська, лише 1,45 млрд.га (10%) - розорані землі. Оброблюваний грунт планети (луги, пасовиська, орні землі) в розрахунку на душу населення становить тільки 1 га. Із сільськогосподарського обігу щорічно втрачається 5-7 млн. га угідь (до 2000 року може бути втрачено ще 600-700 млн. га сільськогосподарських угідь).

Загальна площа родючих земель, безповоротно втрачених на планеті, становить близько 2 млрд. га (тільки внаслідок ерозії грунту щоденно втра­ти становлять 3200 га). У процесі експлуатації в грунті зменшується вміст необхідних для її нормальної життєдіяльності речовин, погіршується його структура. Крім того, виснаження і забруднення грунту відбувається внаслідок виробничої діяльності людини (заболочення, засолення, забруд­нення виробничо-побутовими відходами) та ерозії. Глибоке занепокоєння викликає сучасний стан земельного фонду України, який становить 60 млн.га (57% всіх сільськогосподарських угідь становлять різновиди чорноземів).

Однією з проблем, що загострилася за останні роки, є підтоплення земель ґрунтовими водами. Тільки в Україні ґрунтовими водами підтоплено понад 1 млн.га сільськогосподарських угідь.

Особливо негативно на біологічні системи і забруднення земель вплива­ють хімічні засоби захисту рослин, отрутохімікати і пестициди. Хімічні спо­луки, що накопичуються в грунті, змінюють його фізичні й хімічні власти­вості, знижують кількість ґрунтових мікроорганізмів та погіршують його родючість. Але реальною безпекою недозованого застосування пестицидів для людини є залишок їх у грунті, рослинах, воді та продуктах харчування, які потрапляючи в організм людини, причиняють шкоду його здоров'ю.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...