Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи щодо охорони лісових ресурсів Міністерства оборони України



Охорона лісових ресурсів - це система науково-обгрунтованих біоло­гічних, лісотехнічних, адміністративних, правових та інших заходів, спрямо­ваних на збереження, раціональне використання і відтворення лісів для поси­лення 'їх природоохоронних, господарських та інших корисних природних властивостей. Охорона лісових ресурсів у військах здійснюється відповідно до вимог Лісового кодексу, природоохоронного законодавства України і на­казів Міністра оборони України.

Згідно з Лісовим кодексом України до ведення лісового господарства ставляться такі вимоги:

посилення водоохоронних, заборонних, кліматорегулюючих, оздоровчих та інших природних властивостей лісів, в інтересах охорони здоров'я людей, охорони навколишнього середовища і розвитку народного господарства;

безперервне, невиснажливе і раціональне використання лісу для пла­номірного забезпечення потреб у деревині та іншій продукції лісу;

розширене відтворення, покращення породного складу і якості лісів, підвищення їх продуктивності;

збереження лісів, охорона їх від пожеж, захист від шкідників і хвороб;

раціональне використання земель державного лісового фонду та інших земель, що зайняті лісами;

підвищення ефективності лісогосподарського виробництва на основі єди­ної технічної політики, досягнень науки й техніки.

Лісоохоронні заходи відповідно до зазначених вимог передбачають, на­самперед, охорону лісового рослинного покрову як екологічного комплексу, стабілізуючого компоненту біосфери.

Заходи щодо охорони лісових ресурсів включають:

протипожежну і санітарну охорону (охорону лісів від пожеж, захист від шкідників та хвороб);

охорону лісів від виснаження й знищення (недопущення незаконної рубки лісів, пошкодження дерев і кущів, насадження і догляд за лісонаса­дженнями);

систему попереджувальних, заборонних, праворегулюючих і зобов'язую­чих заходів, що відвертають нераціональну експлуатацію лісових ресурсів, та інші дії, що призводять до скорочення, виснаження лісового середовища;

встановлення найбільш раціонального режиму лісокористування, що ви­ключає марнотратство лісових багатств;

покладання на лісокористувачів обов'язку проведення комплексу заходів щодо охорони і збагачення лісових ресурсів;

10 - 462 145


захист лісової рослинності від шкідливого впливу різноманітних отру­тохімікатів;

біологічну меліорацію і створення насаджень із швидкоростучих і госпо­дарське цінних порід;

захисні і озеленювальні насадження в населених пунктах, на територіях військових містечок, підприємств і організацій, на присадибних та садових ділянках.

Ліси, що закріплені за Міністерством оборони України, є частиною лісів державного фонду України. Ведення лісового господарства в цих лісах здійснюється відповідно до вимог природоохоронного законодавства Ук­раїни, Лісового кодексу України і діючих наказів Міністра оборони Ук­раїни. Безпосереднє ведення лісового господарства у закріплених лісах і охорону цих лісів у військах здійснюють військові лісгоспи або військові лісництва.

Охорона лісів від пожеж, самостійних вирубок, інших лісопорушень, про­ведення попереджувальних протипожежних заходів покладається на керівників військових лісгоспів (лісництв) і командирів частин (начальників підприємств) у зоні їх діяльності згідно з Положенням про органи місцевого господарства Міністерства оборони України (лісовий відділ Центрального квартирно-експлуатаційного управління).

Розчищення і переведення лісових площ в інший стан угідь проводиться тільки за рішеннями Кабінету Міністрів України і місцевих виконкомів об­ласних Рад народних депутатів у межах наданих їм прав.

Відпуск лісу і другорядних лісових матеріалів у закріплених лісах, неза­лежно від виду вирубок, провадиться з дотриманням вимог діючих Правил відпуску деревини на корені в лісах України, Інструкцій та Настанов. Розмір відпуску лісу за військовий лісгосп (лісництво) не повинен перевищувати встановленої для цього розрахункової лісосіки, визначеної лісовпорядкуван­ням та затвердженої Мінекобезпеки.

Документами, що дають право на рубку лісу, є лісопорубочні квитки, ви­писані військовими лісгоспами (лісництвами). Забороняється рубка лісу без лісопорубочних квитків. Особи, які допустили безквиткову рубку лісу, інші порушення Лісового законодавства, несуть адміністративну, цивільно-право­ву або кримінальну віпповідальность.

Здійснення побічних лісових користувань (випас тварин, добування піску, каміння, глини та інших корисних копалин непромислового значення) у закріплених лісах проводиться відповідно до діючих інструкцій за білетами, що виписуються у військових лісгоспах (лісництвах). Збирання грибів, ягід, хмелю, дикоростучих плодів і лісових горіхів населенням на відкритих і без­печних місцях проводиться без оформлення білетів.

Деревина, що отримується від усіх видів вирубок, і побічні споживання в закріплених лісах використовуються в першу чергу для задоволення потреб військових лісгоспів (лісництв), військових частин, установ, підприємств і організацій Міністерства оборони України.


Військові лісгоспи (лісництва) погоджують з військовими частинами (ус­тановами), дислокованими на території військових лісгоспів (лісництв):

дільниці для виконання лісокультурних робіт^

місця будівництва лісових кордонів, пожежних веж та інших споруд;

план попереджувальних протипожежних заходів;

призначення лісників і майстрів лісу на обходи та дільниці, розташовані в зонах спеціальних об'єктів.

Військові частини, установи, організації та підприємства, що дислоковані або працюють на території військового лісгоспу (лісництва) повинні:

організувати охорону лісу на технічних територіях, а також на лісових ділянках, які передані під охорону військовим частинам (установам, підприємствам);

забезпечити охорону лісів від пожеж і самовільних рубок під час прове­дення навчань, стрільб та інших робіт;

своєчасно попереджувати військові лісгоспи (лісництва) про проведення занять з бойовою стрільбою і застосуванням вибухових речовин;

погоджувати з військовими лісгоспами (лісництвами) місця прокладання колонних шляхів, будівництво навчальних бліндажів та інші заходи, що про­водяться на території військових лісгоспів (лісництв) - за межами спеціаль­но відведених для цієї мети площ, якщо вказані заходи можуть нанести шко­ду лісному господарству;

надавати допомогу військовим лісгоспам (лісництвам) у виконанні лісого­сподарських робіт, в охороні лісів і розміщенні працівників військових лісгоспів (лісництв);

залучати до участі в гасінні лісових пожеж особовий склад військової ча­стини (підприємства) за передбаченим порядком.

Важлива роль в охороні лісових ресурсів Міністерства оборони України належить командирам усіх ступенів, військовим колективам, армійській гро­мадськості та військовим лісгоспам (лісництвам).

Турбота про охорону лісних багатств - обов'язок усіх громадян України, в тому числі і військових колективів Збройних Сил України.

Організація і ведення лісового господарства в лісах, закріплених за Міністерством оборони України, здійснюється відділом (групою) лісового господарства квартирно-експлуатаційних органів Міністерства оборони Ук­раїни (органів КЕЧ), військовими лісгоспами і військовими лісництвами відповідно до "Положення про порядок ведення лісового господарства в лісах, закріплених за Міністерством оборони України", природоохоронного законодавства України та Лісового кодексу України.

Військові частини, установи, організації та підприємства Міністерства оборони України, дислоковані або ті, що працюють на території військового лісгоспу (військового лісництва) зобов'язані:

організувати охорону лісу на технічних територіях, а також на лісових дільницях, переданих під охорону;

забезпечити охорону лісу від пожеж і самовільних рубок під час навчань, стрільб або будь-якої іншої діяльності;


своєчасно попереджувати військові лісгоспи (лісництва) про проведення занять з бойовою стрільбою (застосуванням вибухових засобів);

погоджувати з військовими лісгоспами (лісництвами) місця прокладання шляхів і паливопроводів, відриття окопів (бліндажів) та інші заходи, що про­водяться на території військових лісгоспів (лісництв) за межами відведених для цієї мети територій, якщо зазначені заходи можуть спричинити шкоду лісовому господарству;

виписувати у військових лісгоспах (лісництвах) квитки на сінокосні й орні угіддя, виділені для їх потреб;

надавати допомогу військовим лісгоспам (лісництвам) у виконанні лісого­сподарських робіт, охороні лісів та розміщенні працівників військових лісгоспів (лісництв);

приймати участь в гасінні лісових пожеж згідно з порядком, що встанов­лений Статутами Збройних Сил України.

Військові частини, установи, організації та підприємства Міністерства оборони несуть відповідальність за раціональне використання закріплених за ними лісів, дбайливе ведення лісового господарства, своєчасне відтво­рення лісів, охорону лісів від пожеж, незаконних порубок та інших лісопо-рушень, а також захист лісів від шкідливих комах і хвороб. Ліс на території військової частини (підприємства) слід очищати від сушняку та сухостою, створювати протипожежні застави (мінералізовані смуги) шириною не менше 2,5 м. Між внутрішніми і зовнішніми огорожами об'єктів, розташо­ваних в лісі, повинні створюватись штучні пожежні водойми, місткістю по­над 50 куб.м, а також будуватись під'їзди до природних джерел води (річок, озер, ставків).

Забороняється випалювання трави на лісових галявинах, прогалинах, лу­гах та стерні на полях, що безпосередньо примикають до лісів або до захис­них і зелених лісонасаджень.

Командири військових частин (начальники підприємств), які здіснюють роботи або мають об'єкти в лісі, перед початком роботи в пожежонебезпеч-ний сезон, а особи, які відповідають за проведення культурно-масових за­ходів у лісі, перед виїздом у ліс зобов'язані провести інструктаж особового складу щодо дотримання правил пожежної безпеки, попередження виникнен­ня лісових пожеж і способах їх гасіння, а при виникненні лісових пожеж зо­бов'язані негайно вжити заходів щодо ліквідації цих пожеж своїми силами і засобами, повідомити про пожежу відповідальному лісгоспу або в місцеві ор­гани влади (місцеві органи Мінекобезпеки Украши).





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 2244 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...