Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Охорона тваринного світу



Відносини у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу, об'єкти якого перебувають у стані природної волі, у неволі чи напіввільних умовах, на суші, у воді, грунті та повітрі, постійно чи тимчасово населяють територію України або належать до природних багатств її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, регулюються Законом України 1993 року "Про тваринний світ".

Основою біосфери є жива речовина - рослинний шар Землі та її тварин­ний світ. Жива речовина біосфери безперервно створюється, перетво­рюється і розмножується, залучаючи до цього кругообігу великі маси міне­ральних речовин. Як рослинний, так і тваринний світ є основним джерелом продуктів споживання, а також важливою сировинною базою для промисло­вості і складовою частиною природних багатств планети.

Тваринний світ (земна фауна) включає усі живі організми, в тому числі комах, плазунів, звірів, птахів, риб, інших водних тварин, що перебувають у вільному стані, несуть екологічні та економічні функції.

Під час проведення заходів щодо охорони, раціонального використан­ня і відтворення тваринного світу, а також під час здійснення будь-якої діяльності, яка може вплинути на середовище перебування тварин і стан тваринного світу, у військах згідно з Законом України "Про тваринний світ" повинно забезпечуватись додержання таких основних вимог та принципів:

збереження умов існування видового і популяційного різноманіття тва­ринного світу в стані природної волі;

недопустимість погіршення середовища перебування, шляхів міграції та умов розмноження диких тварин;

збереження цілісності природних групувань тварин;


додержання науково обгрунтованих нормативів і лімітів використання об'єктів тваринного світу, забезпечення невиснажливого використання ди­ких тварин та їх відтворення;

раціональне використання корисних властивостей і продуктів життєдіяльності диких тварин;

платність за спеціальне використання об'єктів тваринного світу;

регулювання чисельності тварин з метою охорони здоров'я населення і запобігання заподіянню шкоди природі та народному господарству;

врахування висновків екологічної експертизи щодо народогосподарських об'єктів, які можуть вплинути на стан тваринного світу.

Головною причиною зниження і скорочення оптимальної чисельності диких тварин є порушення середовища їх перебування, вирублення лісів, розорювання цілинних і перелогових земель, осушення боліт і заток, будівництво великих водосховищ, рекреаційний процес, індустріалізація та урбанізація територій. Основними заходами охорони тварин є збереження і відтворення місць їх помешкання, різке скорочення або запобігання забруд­ненню навколишнього природного середовища пестицидами, промислови­ми та побутовими відходами, нафтопродуктами та іншими шкідливими ре­човинами, а також раціональне використання тваринного світу. Велику роль в охороні тваринного світу відіграє природоохоронна освіта та участь громадськості в охороні навколишнього природного середовища: доб­ровільні - рибна і полювальна інспекції, голубі патрулі, товариство охоро­ни природи "Зелений світ" тощо.

Охорона тваринного світу включає систему правових, організаційних, економічних, матеріально-технічних, освітніх та інших заходів, спрямованих на збереження, відтворення та раціональне використання об'єктів тваринно­го світу.

Охорона тваринного світу передбачає комплексний підхід до вивчення стану, розробки і здійснення заходів щодо охорони та поліпшення усієї екологічної системи, в якій перебуває і складовою частиною якої є тва­ринний світ.

Військові частини, підприємства, організації, установи і громадяни при здійсненні будь-якої діяльності, що впливає або може вплинути на стан тва­ринного світу, зобов'язані забезпечувати охорону середовища перебування, умов розмноження та шляхів міграції тварин. Порушення законодавства Ук­раїни в галузі охорони, використання та відтворення тваринного світу тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову і кримінальну відповідальність.

Командири військових частин (начальники підприємств) несуть відповідальність за проведення заходів щодо запобігання випадкам знищення тварин і птахів на закріплених за ними землях. Вони зобов'язані вживати рішучих заходів для збереження тваринного світу при проведенні сільського­сподарських, лісозаготовельних, земляних та інших робіт (при експлуатації транспортних засобів, бойової та сільськогосподарської техніки), а також при зберіганні отруйних матеріалів, сировини і відходів. Вживання хімічних


засобів захисту рослин та інших препаратів з метою зменшення їх шкідливо­го впливу на тваринний світ повинно поєднуватись із здійсненням ор­ганізаційних, агротехнічних, селекційно-генетичних та біологічних заходів, спрямованих на охорону тваринного світу, за погодженням із спеціально уповноваженими державними органами України з охорони і регулювання ви­користання тваринного світу.

Тварини становлять лише невелику частку біосфери нашої планети (їх маса не перевищує 2% усього живого), з величезним різноманіттям (на пла­неті 2 млн. видів тварин, у той час як рослин лише 500 тис. видів).

На планеті Земля і нині продовжується негативний вплив людини на тва­рин, що приводить до повного вимирання сотень видів тварин, близько 600 видів тварин перебувають на межі зникнення. Повне або часткове вимиран­ня тварин є наслідком як прямого, так і побічного впливу людини на тварин­ний світ. Так, через пряме знищення людиною вимерли: тур - дикий бик, тар­пан - європейський дикий степовий кінь, дронт великий -.нелітаючий голуб, безкрила гагарка, мандруючий голуб та інші види.

На землях, відведених для потреб Міністерства оборони України, не до­пускається користування тваринним світом в наукових, культурно-просвітніх, виховних та естетичних цілях без вилучення тварин із природ­ного середовища, якщо це не наносить шкоди тваринам або середовищу ЇХ мешкання.

Для.проведення заходів щодо збереження, збільшення і збагачення полю-вальної фауни та рибних запасів, їх раціонального використання у Збройних Силах України створені військові товариства мисливців та рибалок, приро­доохоронна діяльність яких повинна вестись в таких напрямках:

упорядкування територій мисливських угідь;

облік чисельності тварин;

охорона мисливських угідь;

утримання мисливських будиночків та будинків рибалки;

утримання громадських мисливських інспекцій.

Під час стихійного лиха, що призводить до загибелі тварин і птахів, військові частини (підприємства) повинні надавати всіляку допомогу держав­ним службам з охорони та регулювання використання тваринного світу Ук­раїни.

У військових частинах (на підприємствах), розташованих у заповідниках, заказниках або інших територіях, що охороняються особливо, повинні вико­нуватись усі вимоги законодавства України з охорони тваринного та рослин­ного світу.

На територіях, що особливо охороняються, категорично забороняється полювання, рибальство, добування безхребетних і ссавців, руйнування пта­шиних гнізд, рубка дерев, будівництво різноманітних споруд, бурильні та ви­бухові роботи, а також інші види користування тваринним світом та діяльність, несумісна з цілями заповідника (заказника). Заповідні об'єкти -це еталони природи, місця збереження і примноження чисельності корисних видів рослин, тварин та птахів, що мають неоціненне значення, як і місця


відпочинку населення. Ці живі музеї природи необхідно зберегти для май­бутніх поколінь нашої держави. (Закон "Про природно-заповідний фонд Ук­раїни", прийнятий 16 червня 1992 р.).





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 3289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...