Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бъдещите лечителски школи



Те ще се появят едва към края на този век. Засега се провежда само подготвителна работа и се залага фундаментът на бъдещото им развитие. Това е сравнително бавен процес. Необходим е все по-пълен синтез от техниките на различните школи, който да включва:

- психологично регулиране и лечение;

- магнетична терапия;

- утвърдени алопатични и хомеопатични техники;

- съвременни форми на хирургично лечение;

- електротерапия;

- водолечение;

- лекуване чрез цвят, звук и излъчване;

- превантивна медицина;

- основни остеопатни и мануални практики;

- научна неврология и психиатрия;

- лечение на мании и умствени разстройства;

- грижа за очите и ушите;

- словесно внушение като пряк лечебен фактор;

- ментално лечение и лекуване с вяра;

- постигане на контакт и хармония с душата;

плюс още много други методи и процедури, свързани с лечи­телското изкуство. Някои от най-древните школи (напр. такива ка­то алопатичните) ще трябва формално да отмрат, преди да се про­яви онзи истински витален принос, който те потенциално могат да дадат. Други съвременни експериментални школи ще имат успех само ако се изскубнат от ръцете на фанатиците, защото докато фа­натизмът с неговата слепота и липса на интелектуален синтез не отмре (което неизбежно ще стане във връзка с отстъпването на шести лъч и края на ерата на Рибите), новите школи не ще могат да функ­ционират по подобаващия начин. Всички школи трябва да се издиг­нат до едно по-обективно разбиране за скритото фундаментално добро във всяка от тях и до по-задълбочено усвояване на принципите, залегнали в основата на истинското лечителско изкуство, преди да се появят школите, за които се говори в “П исма за окултната ме­дитация". Докато отделните лечители и школи не се откажат от доминиращата сега тенденция да се дава предимство на конкретна лечебна техника, претендираща за панацея, като се пренебрегват всички останали системи и методи, дотогава появата на истински­те школи ще се окаже невъзможна.

Настъпва времето да преживеем цикъл, в който ще пожънем плодовете на вековете и в който трябва да отделим (ако мога така да се изразя) сметаната от млякото на човешкия опит; тогава с най-доброто, останало ни от миналото, ние ще пристъпим към онези нови начинания, които ще ускорят движението на човечеството по еволюционния му път. Предвид голямата си жизнена важност и необходимост, лечителското изкуство ще се окаже една от главните сред тези стъпки.

Работата, която привлича нашето внимание, се дели на три категории, които се проявяват в живота последователно, а не едно­временно.

1. Отначало усвояваме принципите на лечителското изкуст­во, като с това:

а) поставяме основите на бъдещото развитие в Новия Век;

б) запазваме всичко добро и полезно при изместването на акцента от външния човек към по-тънкото етерно (витал-но) тяло;

в) изучаваме този трактат за новото лечителство, който (ма­кар и сега да предизвиква известен отклик) едва по-късно ще получи истинското си признание и полезност.

2. По-късно, когато членовете на групата се научат да рабо­тят заедно като безличностно цяло, споено от истинска любов, те ще могат да се заемат с някаква лечителска дейност, започвайки с относително по-леки и добре проучени физически заболявания, както и с лечение на мании и умствени разстройства. Старайте се да лекувате и помагате в съгласие с изложеното в този трактат учение и работейки под ръководството На душата или на посветен чела. Изу­чаването на изкуството на умиране също трябвала привлече вашето, а по-късно и световното внимание.

3. Накрая ще се формират допълнителни лечителски групи (с колективно управление), които ще бъдат обучавани от членовете на пионерските групи под ръководството на душата или на посве­тен чела. Това няма да се осъществи скоро, не и преди началната лечителска група (или групи) да започне да работи сравнително ус­пешно и членовете й поне интелектуално да са овладели техниките и принципите на лечение. Впоследствие оттук ще се развие и екзо-теричното лечитслство на Новия Век.

В наши дни почти няма школа, която заслужава да бъде съ­хранена, въпреки че всяка поотделно носи някаква полезна истина, принцип или идея. Подчертавам, че формалните общности от хора винаги ще си останат разделящи и разделени; такива групи не са наша цел. Стремежът е към синтез на живот и знание, а не на индивиди. Да се надяваме, че в крайна сметка ще се появят стотици и дори хиляди групи по целия свят, които ще изразяват този нов подход към лсчитслството, ще са свързани с общи знания и цели и според възможностите си ще ги проявяват в своята конкретна област, по собствен начин и със специфична терминология. Учителите, на­миращи се от вътрешната страна на живота, са заинтересовани имен­но от единството на субективния живот и от създаването на мрежа от истински лечители по целия свят.

Сега се полага началото. Ние наследяваме чудото на натру­паните знания и ще продължим да прилагаме много от тях; необхо­димо е единствено да се изкореняват нежелателните и заблуждава­щи интерпретации на известни факти, злоупотребата с информация, както и егоистичният интерес, финансовата експлоатация и алчността. Съвременната хирургия, модерните санитарни методи и прогресивната медицинска наука са пълни с чудеса и полезност.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 340 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...