Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Научните паралели



Четящите тези редове вероятно са убедени, че ние, учителите от вътрешната страна, сме изучили всички написани книги (и особено носещите нови и напредничави истини) и че сме в тесен контакт с личностите, които подпомагат ръста и разпространението на новото знание по света. Това не е така. Как да ви обясня истинското положение на нещата? Мога да го направя само чрез символи.

Когато разглеждаме света на интелекта и търсим наличните в него точки на живо знание, ние можем да различим особени остров­чета от саетлина (както ние я разбираме), които осветяват физическия план. Те представляват светлината на някой работник, ученик или член на Новата Група Световни Служители. Аз мога например да видя, че (конкретно за САЩ) такива островчета има в Балтимор, Чикаго, Кливлънд и Рочестьр. По тяхното специфично светене правя заключението, че там съществуват центрове, в които има нови знания относно човешкото тяло. Знам, че има и други островчета светлина, разпръснати по целия свят. Моята работа и дейността на всички учители в сегашния преходен период се състои в това да стимули­раме тези хора и да оплодотворяваме техните умове с идеи. Ние обаче не сме запознати с всяка теория и извод, които те предлагат в търсене на истината, нито пък четем всяка написана от тях книга. Те трябва да носят своята собствена отговорност, като търпят неус­пехи или преуспяват в търсенето на истината благодарение на личните си и доброволни усилия.

Е. П. Блаватска отдавна предсказа провежданата сега работа, подчертавайки, че етерът на пространството е същество и че разбулената тайна на електричната енергия ще реши много от човешките проблеми и ще доведе в крайна сметка до признаване от страна на науката на универсалното и вездесъщо Божество. В „Трак­тат за космичния огън" могат да бъдат открити аналогии с много от теориите на съвременната наука (вкл. описание на електричната природа на човека), макар учените все още да не са в състояние да разберат и признаят това. За вас ще бъде интересно и полезно да търсите подобни връзки и аналогии. Въпреки че потенциалът на ду­шата неизменно расте, науката все още не допуска съществуването на душевната електрична сила; единици са онези напредничави учени, които стигат до такова разбиране. Следващата крачка напред за науката ще бъде откриването на самата душа - откритие, което няма да опровергае, а ще допълни и революционизира редица научни теории.

Отделните изследователи могат да подпомогнат този процес, като вземат основните постулати на някой учен, чиито изследвания са привлекли тяхното внимание, и се постараят да открият в моите книги или в „Тайната Доктрина" параграфи, които хвърлят окултна светлина върху полето на неговите изследвания, или пък текстове, отричащи издигнатата от него хипотеза. Така те ще растат и ще използват аналитичния ум като мост между света на човешката наука и този на окултното знание.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...