Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Христос



Способността на някои кандидати и ученици да съхраняват почти постоянно спомена за Христос се дължи на повишената им сетивност към вътрешните планове и особено на факта, че голяма част от материята на астралното тяло при напредналия стремящ се е взета от висшия слой на астралното ниво, поради което е чувстви­телна към него. Тази тяхна способност се обяснява и с обстоятел­ството, че Повелителя Майтрейя със Своите работници се прибли­жава постоянно и планомерно към физическия план. Фокусът на Неговото внимание се спря за пръв път върху първия подплан на астралната сфера през 1936 г., от което последва правилният и не­забавен отклик на чувствителните хора към Неговата енергия. Той все повече се приближава чрез Своите мисли и дейност. Ако народите по света реагират правилно на дадената им възможност, Неговите сили и внимание ще могат да проникнат по-дълбоко и ще станат доминантни в етерните нива с всички произтичащи от това последствия.

Мнозина субективно чувстват и знаят това; ето защо техните и вашите възможности да станете открит проводник за тази сила са огромни.

Помнете, че работата, за която Той е дошъл и на която се е посветила съпровождащата Го Йерархия, е насочена (както казва Библията) към „изцелението на народите". Това е вярно твърдение за предстоящо събитие. Изцелението ще се осъществи, ако хората с добра воля навсякъде по света станат достойни за дадените им възможности; ако работата на Христос и неговите помощници по-ясно се открои на вниманието на обществото и ако светът на хората постигне вътрешна релаксация, която ще позволи на девите да за­почнат да действат. Много от преданите служители субективно усещат тази своя готовност за предстоящото приближаване на Христос и това в известна степен ги смущава. Девите могат само да се чувстват и регистрират; човечеството още не е в състояние да се приближи към тях в менталния свят чрез своя мислителен меха­низъм. Затова за служителя няма никаква опасност, ако узнае за силите и дейността на девите в помощ на Христос и за тяхната отзивчивост към Неговата работа и предстоящото Му появяване.

Понятието „Майка на света"

В многото си приложения това понятие носи твърде различни значения. То може да означава:

1. Проявеният женски аспект, символизирай в много от све­товните религии като майката-девственица, а в християн­ската религия - като Дева Мария. Това е субстанцията, която дава възможност на Божеството да се прояви.

2. Самата природа, майката на всички форми.

3. Луната като знак на възпроизвеждащия и съзидаващ жи­вот, която ражда формите и поради това символизира природата на формата.

4. Концентрацията на женствената сила на природата в ин­дивид, приел формата на жена, който поради това се нарича „Майка на света". Такъв конкретен индивид никога не е съществувал в живота на нашата планета, макар че авата-рите от предишната слънчева система, проявявайки се в планетарния живот, винаги са приемали тази женска форма; в сегашната слънчева система, това вече не е така. Тради­цията на тези проявления е чисто символична и е наследена от предишната слънчева система, дала ни материята, от която сега се образуват всички проявени форми. Този сим-волизъм е дошъл до нас от далечния период на матриар-хата, когато е господствала религия, отразяваща древните черти на предишната система; в онези времена Лилит е символизирала Майката на света, докато Ева не заела нейното място.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 230 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...