Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Разпределение на силата; кръвопреливане



Вместо два, въпросите тук са няколко. Ще ги изброя, за да разберете какво имам предвид, както и за по-добро усвояване при повторението. Някои от тях са поставени косвено и само се подраз­бират, но ако искам ги разгледам, ще ми се наложи да ги формули­рам по-ясно; дори и в този случай темата е толкова обширна, че времето няма да ни стигне. Въпросите са следните:

1. Как можем да постигнем по-хармонично разпределение на силите за благото на всички?

2. Можете ли да ни дадете по-подробни указания и някакви езотерични методи (подходящи за нашата степен на раз­витие), които засягат проблемите на разпределението?

3. Има ли преливането на кръв... някакво отношение към процеса на преливане на фини енергии на вътрешните планове?

4. Има ли някакви специални средства, освен вече посо­чените, позволяващи на тези от нас, които се намират на втори лъч, по-успешно да преливат качеството любов към своите братя по първи лъч и обратно?

5. Какво е взаимодействието и сътрудничеството между лъ­чевите животи и особено между същностите от първи и втори лъч?

6. Как може примерът на тясното сътрудничество и друж­ба между Учителя М* и Учителя К* Х* да ни "служи за източник на практическа помощ и вдъхновение?

От изброеното сами можете да се убедите, че е трудно да се отговори на такъв широк кръг въпроси. Затова ще се опитам да ви дам кратки отговори на някои от тях или поне да подскажа накъде да насочите мислите си.

1. Хармоничното разпределение на силите варира по своя състав и по външното си действие не само в зависимост от лъчеви­те типове, но и според възрастта на душата и индивидуалното по­ложение по Пътя. Има различия в типа съгласуваност на тънките тела при подложения на изпитания ученик, при приемания за ученик, при вече приетия ученик и при всяка степен от пътя на посвещенията. Хармонизирането зависи от три вида влияния и се постига по три начина:

а) Чрез устремен живот, регистриран в съзнанието на физи­ческия мозък.

б) Чрез спонтанно пробуждане на центровете и тяхното пра­вилно геометрично развитие. Този въпрос е разгледан и в други мои книги; тук не мога да съобщя повече, тъй като това е една от тайните на първото посвещение. Пре-настройването и регулирането продължават (разбирано технически) през цялото време на придвижването по Пътя.

в) Чрез децентрализация на целия вътрешен съзнателен живот. В резултат на това служителят става:

- мистичен екстроверт;

- „отдалечаващ се от центъра";

- „живеещ в периферията на сърцето";

- „реещ се над централния лотос";

- „гледащ отдалече и все пак живеещ във формите на всичко съществуващо".

Изучаването на тези описателни фрази може да ви даде ключ към правилното разпределение на енергията.

2. На втория въпрос вече отговорих донякъде в предишна­та точка. В рамките на възможното ви давам нужните инструкции (вж. „Ученичеството в Новия век", т. I и П), за да можете да постиг­нете две неща:

а) Да пречистите сферата на личностния си живот, за да мо­гат висшите енергии да получат по-свободен достъп;

б) Да дадете път на онези състояния и ориентации, "които ще доведат до вътрешна хармония у вас и оттук - до съ­ответна хармония около вас. Искам все пак да ви напомня, че вътрешната хармония на един брат от групата може да не е достатъчна, за да индуцира хармония в друг брат или в групата като цяло.

3. Преливането на кръв е символ на две неща: първо, на това, че кръвта е живот; и второ, че има само един Живот, проникващ във всички форми, който поради това може да бъде предаван при подходящи условия. Това също е синтезен акт на служене. Вникнете по-дълбоко в тази мисъл.

4. Вашият въпрос ми дава възможност да посоча, че интере­сът към лъчевите типове (представени например в групата) сам по себе си може да доведе до тънко диференциран подход. Никой син божий не се въплъщава на физически план или в трите свята с.цел да „прелива" лъчевото си качество в своя събрат. Тези лъчеви характе­ристики се споделят в нужната степен от всички хора и собствената душа на брата, която не се различава принципно от вашата, ще из­върши необходимата й енергийна трансмутация или преливане в жи­вота на личността. Този процес може да се облекчи чрез състояния на хармония и мир-, при които братът се сблъсква с минималния въз­можен брой противоположни нагласи и когато основаните на любов взаимоотношения могат да окажат стимулиращо въздействие. Тук обаче нямаме преливане, защото онова, което съществува във вас, съществува и в другите хора, а качеството любов (освен останалите качества) е доминираща характеристика на всички лъчи.

5. Този въпрос е свързан с една от тайните на окултните науки и е прекалено многопланов и сложен, за да бъде разглеждан тук.

6. Отношенията между двамата споменати Учители могат да се разглеждат в два аспекта:

а) като ефективно работно взаимодействие, установено меж­ду групите ученици, работещи под Тяхно ръководство;

б) като пример за такива хора (а те са много), чиито лич­ностен лъч е първи, а егоичният им лъч - втори (или об­ратното).

В крайна сметка, братко мой, когато се стараем да живеем неегоистично, ние постигаме правилно разпределение на силите, което води до хармонични отношения. За подложения на изпитания ученик това означава съзнателна и целенасочена неегоистична дей­ност на физически план; за приетия ученик това предполага живот, свободен от каквато и да е егоистична, самоцентрирана емоция, ха­рактерен симптом на която е самосъжалението; за посветения това изисква ментален подход, свободен от егоистични мисли и от дра-матизиране по отношение на егото.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 285 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...