Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Експериментальна частина. Визначте кольори індикаторів метилоранжу та фенолфталеїну в нейтральному, кислому і лужному середовищах



1. Індикатори

Визначте кольори індикаторів метилоранжу та фенолфталеїну в нейтральному, кислому і лужному середовищах. Для проведення досліду використайте, відповідно, дистильовану воду, розведені розчини хлоридної кислоти та гідроксиду натрію.

Результати досліду запишіть у табл. 1.

Таблиця 1

Індикатор Забарвлення індикаторів
Нейтральне середовище Кислота Луг
Метилоранж      
Фенолфталеїн      

2. Гідроліз солей

Визначте забарвлення метилоранжу та фенолфталеїну у розчинах солей: хлориду натрію , сульфату цинку , карбонату натрію . 3робіть висновок, яке середовище (кисле, нейтральне чи лужне) мають розчини цих солей, які з них гідролізують.

Визначте рН розчинів вказаних вище солей за допомогою рН-метра та універсального індикатора. В останньому випадку смужку універсального індикатора занурте у розчин солі і забарвлення індикатора порівняйте з еталонною шкалою. Результати дослідів запишіть у табл. 2.

Таблиця 2

Сіль Забарвлення Значення рН
Метил- оранжу фенол- фталеїну за універсальним індикатором за рН- метром
NaCl        
ZnSO4        
Na2CO3        

Поясніть значення рН розчинів, для цього запишіть рівняння реакцій гідролізу в йонній та молекулярній формах.

б) До розчину сульфату алюмінію додайте розчин сульфіду натрію. Яка речовина випадає в осад? Чому? Складіть рівняння реакції у молекулярному та йонному вигляді.

в) До розчину нітрату хрому додайте розчин карбонату натрію. Яка речовина випадає в осад? Чому? Складіть рівняння реакції у молекулярному та йонному вигляді.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 642 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...