Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота 9



S-ЕЛЕМЕНТИ І ТА ІІ ГРУП

Мета роботи: вивчити хімічні властивості s-елементів І та ІІ груп.

Завдання для домашньої підготовки.

Будова атомiв s-елементів І групи, ступенi окиснення, знаходження у природі, добування, властивостi. Взаємодiя металiв з киснем, воднем, iншими неметалами, водою. Змiна хiмiчної активностi в ряду Li - Na - K - Rb - Cs. Особливостi властивостей лiтiю. Оксиди, пероксиди лужних металiв. Їх добування, властивості. Властивостi пероксиду натрiю. Добування гiдроксидiв лужних металiв, їх властивостi. Солі лужних металів. Добування соди та поташу. Застосування лужних металiв та їх сполук.

Будова атомів s-елементів ІІ групи, ступені окиснення. Знаходження у природі, добування металів, їх властивості. Взаємодiя металiв з водою, кислотами, неметалами (киснем, воднем, азотом, вуглецем). Гiдриди, карбiди, нiтриди, їх взаємодiя з водою.

Оксиди, їх взаємодія з водою. Гідроксиди, добування, розчинність у воді. Негашене та гашене вапно. Найважливіші солі елементів. Сульфати та їх розчинність.

Карбонати та гідрокарбонати. Зміна властивостей металів та їх сполук у ряду Be – Mg – Ca – Sr – Ba – Ra. Твердість води та засоби її усунення.

Контрольні запитання.

1. Промислові способи добування лужних металів. Які процеси при цьому відбуваються?

2. Як змiнюється хімічна активність в ряду Li - Na - K - Rb – Cs? Чому? Наведіть рiвняння відповідних реакцiй. В яких випадках літій має аномальну хімічну активність? Чому?

3. Як лужні метали реагують з водою та неметалами (воднем, азотом, вуглецем)? Які продукти при цьому утворюються і як вони (ці продукти) реагують з водою? Якi властивостi мають гiдриди металiв?

4. Якi продукти утворюються при взаємодії лужних металiв з киснем? Наведiть рiвняння реакцій цих сполук з водою.

5. Наведiть рiвняння реакцiй добування оксиду натрiю, оксиду лiтiю.

6. Промислові способи добування гідроксидів лужних металів. Які процеси при цьому відбуваються? У чому особливість гідроксиду літію?

7. Наведiть рiвняння реакцiй промислового добування соди та поташу. Чому способи добування цих речовин відрізняються?

8. Способи добування берилію, магнію, кальцію. Наведіть відповідні рівняння.

9. Як і чому змiнюється хiмiчна активнiсть металiв у ряду Be - Mg - Ca - Sr - Ba? За допомогою яких реакцій це можна підтвердити?

10. Як реагують s-елементи II групи з воднем, азотом, вуглецем? Назвiть продукти, що при цьому утворюються, та наведіть рiвняння реакцiй їх взаємодії з водою.

11. Наведіть рівняння реакцій взаємодiї берилію з розведеною нітратною кислотою та з розчином лугу.

12. Способи добування гідроксидів s -елементiв II групи. Як і чому змiнюються кислотно-основнi властивостi в ряду сполук Be(OH)2 - Mg(OH)2 - Ca(OH)2 - Sr(OH)2 - Ba(OH)2? У чому особливостi властивостей гiдроксиду берилiю?

13. Складіть рівняння реакцій, що відбуваються при добуванні цементу. Чому цемент твердне під впливом води?

14. Чим обумовлена твердість води? Що таке тимчасова та постійна твердість? Способи усунення твердості води.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 572 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...