Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 12. Паблісіті як Форма комунікації з громадськістю. Семінарське заняття



План семінару:

1 Поняття та сутність пабліситі, місце її у системі зв'язків з громадськістю.

2 Новини як основа паблісіті. Спіндокторство: сутність, технології.

3 Структура програми паблісіті та вимоги до неї.

4 Прес-релізи як засіб розповсюдження новин.

ffgegiig». Основні ідеї теми.

рШаЬ □ Пабліситі - засіб комунікації з громадськістю, пов'язаний з РШНвіі£г<: інформуванням громадськості про новини, що мають місце у певній Е в^'І організації чи установі.

ВНВЄ£< □ Новина - спосіб привертання уваги до якоїсь певної структури, задуму, особистості, що може призвести до встановлення позитивних взаємин, які будуть впливати на збільшення обсягів продажу товарів або послуг, на

посилення авторитету у суспільстві. □ Критерії новин: своєчасність, цікавість, наближеність до місця поширення; звільнення

від упередженості.

■Vaawtaipcwaxb* сю

! т

□ Вага новини формується, перш за все, за рахунок означених критеріїв, за рахунок змісту. Додаткову вагу новина може отримати, якщо повідомити новину швидче за всіх, подати новину як зксклюзивну, надати новині моніторингового характеру, розбити новину на частини, максимально "розжувати" новину.

□ Менеджмент новин - галузь PR-діяльності, пов'язана з управліннням процесами формування новин та їх висвітленням у засобах масової інформації. Інакше цю галузь називають спіндокторством.

□ Спіндокторство має два основні аспекти: підготовка очікувань громадськості щодо певної новини; виправлення незадовільного висвітленням події засобами масової інформації.

□ Технології спіндокторства: планування події; підготовка події; управління очікуванням події; висвітлення події.

□ Структура програми пабліситі: визначення цілей та основних завдань, яких прагнуть досягти завдаки цій програмі; визначення конкретних каналів комунікації (газети, журнали, радіо, ТВ - конкретно: які і де - місцеві, регіональні, загальнонаціональні) та види пабліситі; визначення переліку новин, які можуть зацікавити відповідні ЗМІ; визначення засобів реалізації пабліситі - інформаційних матеріалів, які будуть найбільш ефективними для досягнення мети пабліситі.

□ Прес-реліз(ньюс-реліз, інформаційний реліз) - повідомлення, яке містить важливу новину, що варта термінової публікації або поширення іншим шляхом (радіо, телебачення, комп'ютерна мережа), проте розповсюджується на власний розсуд редактора ЗМІ.

, і ® Киоішіськи А Д Ll

□ Схема прес-релізу.

Частина Запитання Відповідь
Лід Хто? Повна назва організації, її адреса (поштова та електронна), номери телефонів фчксу
  Що? Опис події, що стала основою новин'
  Де? Коли? Місце та час здійснення події
Текст Як? Яке значення вона має, кому може бути корисною, кому адресована
  Чому? Чому поширюється інформація

Основні поняття:

паблісіті, новини, загальні паблісіті, інформаційний реліз, ньюс- реліз, прес-реліз, негативна інформація, конфіденційна інформація, інтерв'ю, список розсилання.

Теми рефератів:

Паблісіті в умовах кризи. Паблісіті та реклама.

Література:

1. АлешинаИ. Паблик рилейшнз для менеджеров и маркетеров. — М., 1997.

2. Блзк Сам. Паблик рилейшнз. Что зто такое? — М, 1989.

3. ДоротиДоти. Паблисити и паблик рилейшнз. — М.,1996.

4 Королько В.Г. Основи паблик рілейшнз. Посібник. — К.,1997.!> Почепцов Г. Паблик рилейшнз, или как успешно управлять общественньїм мнением, — М„ 1998

0 PR: международная практика. — М., 1997.

/ ШостакМ "Картинки"репортера.//Журналист,№10,1997. в Шостак М. Журналистика новостей. //Журналист, №9,1997 ч ШостакМ. Интервью.//Журналист,№10,1997.

1 Іроблемні запитання:

1 Що спільного та в чому розбіжності паблісіті та реклами?

.' Чи може стати новиною подія, що сталася 20 - ЗО років тому? В якому випадку? Як цю

подію треба подати, щоб вона зацікавила громадськість? 1 В яких випадках організація чи установа використовує міжнародні паблісіті? Чим буде

визначатися їх ефективність? 4 Чим буде відрізнятися кампанія паблісіті для організації виробничої та установи соціокультурного типу? На що треба звернути увагу в першому випадку, на що — у другому?

!і Чим відрізняється прес-реліз від репортажів, заміток, нарисів та інших журналістських жанрів?

в. Ви — працівник служби PR будівельної організації. Декілька будинків, що побудовано ваше підприємство, були зруйновані під час землетрусу. Вам доручено підготувати інформаційні релізи для ЗМІ. Як Ви будете поводитися з негативної інформацією?

Практичні завдання та вправи:

Л ®

1. Розробіть програму паблісіті для редакції місцевої газети, фірми дитячої іграшки, недержавного вузу, торговельної фірми Проаналізуйте, в чому головні відмінності паблісіті цих установ та організацій? Які з них могли б об'єднатися для здійснення спільної програми паблісіті, які - ні?

2. Проаналізуйте фотознімки, що вміщені в тому чи іншому періодичному виданні. Оцініть, наскільки інформативними є ці знімки. Про які проблеми, явища, події, товари, послуги повинні вони розповісти? Чи є під фотознімками написи? Яким написом чи текстом Ви супроводили б конкретний фотознімок.

3. Підготуйте прес-релізи. предметом яких є:

а) певна подія в житті нашого інституту;

б) зміна правил прийому в вуз;

в) виступ директора інституту перед початком року.

Ділова гра: "Інтерв'ю"

I Мета гри: ознайомлення студентів з різними видами інтерв'ю, як ефективним засобом паблісіті, оволодіння навичками спілкування з журналістами під час проведення інтерв'ю для аудіовізуальних ЗМІ, формування вміння брати інтерв'ю

II Умови заняття: під час ігрового заняття повинна бути змодельована ситуація, в якій може опинитися працівник паблік рілейшнз під час встановлення контактів з представниками громадськості або з журналістами ЗМІ.

.'«чмкил/римаю* сю

Гра вимагає серйозного ставлення до ситуації студентів групи і потребує таких дій

Та незручність, що може виникнути під час гри, помилки учасників не повинні викликати посмішок. Те, що не виходить сьогодні, завтра може вийти набагато краще. Не помиляється той, хто нічого не робить. Учасники гри та їх функції

1. Працівники PR — керівник та співробітники відділу зв'язків з громадськістю відповідної організації чи установи В залежності від ситуації вони можуть виконувати такі функції:

■ підготовка до інтерв'ю та інтерв'ю журналісту аудіовізуальних ЗМІ;

■ підготовка до інтерв'ю керівника організації чи установи;

• проведення інтерв'ю для аудіовізуальних ЗМІ даної установи чи організації (радіо, телебачення).

2. Керівник установи чи організації може виконувати функції: а) консультанта з питань, що будуть торкатись теми інтерв'ю, і йому слід допомогти працівникам PR краще підготуватись до зустрічі з журналістами; б) бути об'єктом роботи працівника PR, який готує керівника до зустрічі з журналістами для інтерв'ю.

3. Журналіст аудіовізуальних засобів масової інформації — його функції пов'язані з необхідністю встановлення контакту з людиною, в якої буде братися інтерв'ю; він повинний взяти інтерв'ю відповідно до визначених ситуацій.

Установки та ситуації

Установка № 1 На хлібозаводі сталася аварія, під час якої зруйновано одне із виробничих приміщень. На щастя, люди не постраждали, проте підприємство має великі збитки, на певний час буде припинений випуск хліба. З цього приводу в місті поширюється багато чуток: декому здається, що це диверсія, спрямована на зрив виборів; дехто говорить про безгосподарність керівництва та невміння організувати роботу як слід; дехто каже, що всьому виною некваліфіковані, недисципліновані працівники. Керівник служби паблик рілейшнз хлібозаводу зустрічається з журналістом місцевого телебачення, який запрошує для інтерв'ю на телестудію.

Установка №2. В країні триває передвиборна кампанія. Широко обговорюється питання майбутнього країни. Керівник партії Відродження запрошується на радіо для дачі інтерв'ю, метою якого є виявлення позиції партії з цього питання. Працівнику PR (прес-секретарю партії) потрібно підготувати свого шефа до інтерв'ю. Він пропонує провести невелику репетицію.

Установка № 3. В інститут запрошена відома в країні людина, вчений із світовим

іменем Не всі працівники та студенти мали можливість зустрітися з ним та поспілкуватись.

Керівнику студентської служби PR доручено взяти інтерв'ю для загальноінститутського радіо.

Процес гри

I етап: знайомство з метою та умовами заняття, розподіл ролей, отримання завдань (установок та ситуацій).[1]

II етап: підготовка до виконання функцій всіма учасниками гри.2

III етап: виконання поставленого завдання - проведення інтерв'ю, обмін ролями.

IV етап: обговорення результатів виконання завдань експертами та іншими учасниками гри, підведення підсумків та оцінка дій кожного.

V етап: аналіз викладачем гри, поведінки та активності студентів, їх помилок та вдалих рішень.

Ознайомившись з цією темою, ви зможете:

Ш описати

поняття кризи та кризової ситуації;

Ш дати визначення

поняттю "кризовий менеджмент";

Ш порівняти

різні типи криз та різні стратегії підходу до кризового менеджменту у ПР- діяльності;

Ш зрозуміти та проілюструвати

фактори успішності кризових комунікацій та типові помилки у здійснення

антикризових комунікацій;

Ш обгрунтувати

наступальну, оборонну та регресивну стратегії кризових комунікацій.

План семінару:

1.Сутність та причини криз, їх типологізація

2. Діяльність служб паблик рілейшнз по запобіганню кризових ситуацій

3.Діяльність служб паблик рілейшнз у кризових умовах

4. Основні завдання служби зв'язків з громадськістю в післякризових умовах Основні ідеї теми

Ш Криза (у PR) - це подія, з вини якої кампанія попадає в центр не завжди сприятливої уваги ЗМІ та інших зовнішніх цільових аудиторій, в тому числі акціонерів, політиків, профспілкових організацій, рухів на захист навколишнього середовища, які з тої чи іншої причини законно цікавляться діями організації.

Ш Кризовий менеджмент - мистецтво опанування складною ситуацією, усунення ризику та невизначеності, що дозволяє підкорити своїй волі більшість небажаних процесів та взяти під контроль все, що відбувається (як зберегти на місці голову тоді, коли всі її втрачають). Управління кризами - попередження надзвичайної ситуації, підготовка до неї, яка дозволяє швидко взяти її під контроль.

Ш 3 практичної точки зору будь-яка криза веде до:

1 загального зростання напруженості у кампанії;

2. попадання під прискіпливу увагу ЗМІ, державних органів;

3. порушення нормального функціонування фірми,

4. порушення фінансово-економічних показників.

Ш Особливості психопогічного сприйняття інформації у кризових умовах: кризова свідомість міняється досить швидко, намагаючись перегнати події, але не суцільним "фронтом" (це неможливо), а як німецька армія танковими клином на вирішальних напрямках; людина гостріше, ніж завжди, відчуває будь-який психологічний або інтелектуальний тиск як серйозну загрозу; специфічний характер регулювання інформаційного потоку; у кризовій ситуації для людини важливі не стільки абсолютні, скільки співставні величини; кризова свідомість - це розірвана свідомість (розірваною є сама реальність, що нею відображається); Цікавий механізм сприйняття діє у ситуації потенційного ризику, коли, на думку Б.Харрісона, доречна формула "А що це може

мені зробити? - А що я буду з цього мати? АЩЯБЦМ" В перекладі на інструментальну

Тема 13. Зв'язки з громаськістю v кризових_ситуаціях. Лекція,

tfnomfjірошрьк сію І__
мову мова ведеться про співвідношення ризику та вигоди, коли на одній чащі терезів лежить ризик, а на другій - вигода; люди сприймають негативні події особистісно, в той час як інформація в багатьох випадках орієнтується на усереднену масу, навіть і у формі цільової групи.

□ Елементом кризового менеджменту у PR-діяльності є аналіз факторів, від яких залежить найгірший варіант розвитку сценарцію кризи, а саме обсяг наявної інформації; ступінь безпосередньої загрози; безпосереднє джерело кризи (людина або природне явище); ступінь заангажованості власної волі; ступінь несподіванки; ступінь ознайомлення з технологією; концентрація ушкоджень; можливість контролювати процес.

□ Існують комплексні цикли дій у конфліктній ситуації. Перший комплексний цикл.

1. інституціалізація конфлікта - тобто встановлення складових, а також норм та правил вирішення конфлікту;

2. легітимізація з орієнтацією на те, чи присутня у більшості учасників конфлікту добровільна готовність дотримуватися норм та правил, а пізніше приведення процедури вирішення проблеми у відповідності до рівня легітимності;

3. структурування конфліктуючих груп, що передбачає створення умов для виявлення

та організаційного закріплення індивідуальних та колективних суб'єктів - носіїв проблем;

4. редукція конфлікту, тобто його поступове послаблення за рахунок переводу на інший рівень.

□ Другий комплексний цикл: у процесі реалізації практично будь-якого проекту - політичного, економічного, культурного та інш. -важливо мати на увазі такі етапи:

1. Прогнозовані ускладнення (дослідження, формування бази даних по проблемах, навколо яких може виникнути конфлікт);

2. Тестування загрози (перевірка конфліктних гіпотез);

3. Нейтралізація конфліктного потенціапу (розробка комунікаційної стратегії, створення та розподіл відповідних інформаційних потоків).

Другий блок - це локальні прийоми та механізми, які можуть за умови чіткого усвідомлення їх місця узагальній концепції управлінських дій збагатити схеми- циклита мати позитивний ефект.Декілька таких прийомів: усунення небажаної опозиції; позитивна компенсація; випереджуюча атака; переведення стрілки конфлікта в інший бік; принцип "Той, хто нам заважає, той нам допоможе".

Основні поняття:

® КляшяськаЛД

криза, кризова ситуація, соціальні наслідки природних криз, кризи соціального походження, несподівані кризи, назріваючі кризи, безперервні кризи, кризові умови, передбачення криз, подолання криз, інформування про ризик.

Теми рефератів:

Типологізація криз в сучасний науці.

■ Проблема збереження іміджу організації у кризових та післякризових умовах

■ Роль внутрішньої громадськості у подоланні криз та кризових ситуацій.

Література:

1. Алешина И. Паблик рилейшнз для менеджеров и маркетеров. — М.. 1997.

2. Блзк Сзм. Паблик рилейшнз. Что зто такое? — М., 1989.

3. Дороти Доти Паблисити и паблик рилейшнз. — М.,1996.

4. Королько В.Г. Основи паблик рілейшнз. Посібник. — К.,1997.

'і Мексон М.Х., Альберт М.,ХедауриФ.Основьі менеджменте.—М., 1992. 11 Почепцов Г. Паблик рилейшнз, или как успешно управлять общественньїм мнением

— М„ 1998. / PR: международная практика. — М, 1997.

м Яковлев И. Паблик рилейшнз в организациях — Санкт-Петербург, 1995.

її Абалкина И.А. Коммукативньїе методьі управлення риском. //США: зкономика, идеология, 1997, №5.

10 Викентьев И.Л. Приемьі рекламьі и public relations, часть І. — К.,

1997.

11 Хосе Данизль Баркеро Кабреро. Связи с общественностью в мире финансов. Ключ к успеху. — М, 1996.

І Іроблемні запитання:

І Чим відрізняється кризова ситуація від кризи?

.' Що допоможе працівникам PR передбачити кризу або кризову ситуацію? Від чого

залежить можливість запобігання криз? і Яка тактика служби PR під час виникнення кризової ситуації є найбільш ефективною — а) замовчування неприємної події (прагнення приховати її від громадськості); б) якомога швидше реагування на подію (використання оперативніших ЗМІ); в) тактика затягування (почекаємо, а потім із врахуванням цієї реакції, проведемо інформаційну кампанію)?

4 Дехто вважає, що допомога організації у подоланні кризи — критична перевірка професіоналізму спеціаліста PR. Прокоментуйте цю позицію.

5 Науковці вважають, що важливим фактором успішної комунікації в кризових умовах виступають працівники організації 3 чим це пов'язане? Що треба зробити, щоб персонал став союзником керівництва у справах подолання кризи?

Нку роль відіграє керівник організації в комунікаціях з громадськістю під час кризи та в

післякризових умовах?

Практичні завдання та вправи:

^ 1. Деякі спеціалісти вважають припустимим використання чуток, що свідомо поширюються працівниками PR. Які чутки можна було поширити в організації в умовах розростання конфлікту між керівниками двох відділів управління — відділу маркетингу та комерційного відділу. Запропонуйте шляхи їх поширення, спрогнозуйте наслідки розповсюдження конкретних чуток. Після ураганів крупні американські фірми продають будівельні матеріали із розрахунку: собівартість + транспортування, тобто без торговельної націнки [9, стор.17]. Поясніть поведінку цих фірм. Чому її не можна вважати філантропією чи благодійництвом?

РобертДеліншнейдер, колишній президент однієї з найпотужніших в США фірм PR говорив: "Організація, у якої виникла криза, має вийти на публіку не пізніше перших ірьох-шести годин після того, як про це було повідомлено через канали новин. В іншому випадку можна вважати, що вона вже мертва" [4, с. 217]. Чи згодні ви з цією

думкою? Чому?

ЄПО

І. Вважають, що позіціювання організації слід активно починати з моменту сниження кризової ситуації. Чому цим не бажано займатися на початку кризи? На чому доцільно

зосередитися в першій період розвитку кризи? 5. Фахівці із зв'язків з фомадськістю рекомендують не давати ексклюзивної інформації — всі ЗМІ отримують одинакові відомості. Як ви думаєте, чому даються такі рекомендації? Спрогнозуйте наслідки ексклюзивного інтерв'ю одній з десяти місцевих газет під час кризової ситуації в організації.

Ділова фа "Мозкова атака проти кризи"

"Мозкова атака" — це метод пошуку альтернативних варіантів евристичного розв'язування складних нестандартних проблем, ефективне рішення яких відсутнє В його основі лежить неупоряд коване, інтенсивне обговорення фупою зацікавлених осіб невирішеної проблеми згідно з певними принципами та правилами В умовах кризової ситуації та кризи, особливо якщо вони трапляються раптово і неочікувано, спланувати та узгодити дії не буває можливості Успіх в таких випадках залежить від вміння застосувати метод "мозкової атаки". Саме тому, на нашу думку, працівник PR повинний бути готовим до "мозкового штурму" та знати принципи його проведення.

Мета фи — вироблення навичок швидкого репродукування нових, нестандартних ідей щодо вирішення PR — проблем, що можуть виникнуть під час несподіваних криз, складних нестандартних проблем, конфліктів, в умовах невизначеності.

Правила проведення мозкової атаки

1. Розкріпачте свою інтуїцію та підсвідомість, зосередьтеся на проблемі. Швидше запишіть всі можливі варіанти її розв'язання, які тільки спадають на думку

2. Пам'ятайте, що завжди є декілька варіантів розв'язання проблеми — безвихідних становищ не буває.

3. Записуйте думки дуже швидко, відразу, як тільки вони виникли.

4. Не пробуйте давати їм оцінку.

5. Не робіть спроб редагування чи контролювання своїх думок: тим самим ви загальмуєте творчий процес.

6. Якщо визначений час для "мозкового штурму" закінчився, продивитися свої записи, проставте біля них відповідні оцінки від 1 до 5 (1 — найкращі ідеї, 5—найменш цікаві).

7. Не посміхайтеся, слухаючи своїх колег, сприймайте всі ідеї серйозно і з розумінням — правільна відповідь іноді буває несподіванкою для багатьох.

В основу сформованих вище принципів покладені рекомендації щодо "мозкової атаки", надані відомим американським конфліктологом Д.Г. Скот в книзі "Конфликтьі, пути их преодоления". —К.,1991 p., стор. 182-186.

Учасники гри:

1. Творчі команди — три-чотири підфупи студентів, на які поділяється учбова група. Кожна підгрупа обирає керівника, який організовує роботу групи.

2. Експерти — одна підгрупа студентів, які повинні оцінити роботу своїх колег і запропонувати профамудій для організації.

Етапи фи:

I етап — формування мети фи; постановка завдань; формування творчих команд; визначення експертів.

II етап—аналіз ситуацій кожною підгрупою та експертами; підготовка до "мозкового штурму" (підготовка паперу), олівців або дошки та крейди; розміщення членів творчих команд),якщо це потрібно (варіант А):

III етап — "мозковий штурм ". Він може проводитися у двох варіантах:

® Климачшга А Д

А — кожний член команди проводить цей "штурм" окремо, записує свої ідеї мовчки, обговорення та визначення тих ідей, що є достатньо цікавими, починається після скінчення "штурму". Б — "мозковий штурм" має фуповий характер, всі члени команди иисловлюють свої думки, які записує керівник або один із членів команди на дошці або иркуші паперу, потім визначаються пріоритети.

IV етап — кожна команда, як правило, в особі керівника демонструє свої ідеї,

ихищаючиїх.

Vетап — експерти оцінюють запропоновані командами ідеї, пропонуючи цілісну програму дій

VIетап — викладач підсумовує результати гри, оцінює роботу студентів групи, їх Ідеї та профами.

Ситуація І

Під час землетрусу, що мав місце в вашій місцевості, значна частина багатоповерхових будинків була зруйнована, люди залишилися без даху над головою, (потерпілі. Ваша будівельна організація, силами котрої була збудована майже половина міста, опинилася в складному становищі. З одного боку — зруйнована частина ииробничих приміщень, пошкоджена техніка, є інші збитки. З іншого—дехто звинувачує Оудівельників у неякісній роботі, котра сприяла руйнуванню будівель. Перед службою

PR поставлені завдання:

1) надавати керівництву найповнішу інформацію про характер та обсяг пошкоджень об'єктів міста, підготувати для ЗМІ інформацію, яка б однозначно знімала звинувачення на адресу даної будівельної організації ("підлікувати" інформаційне уявлення наслідків землефусу);

2) підтримати імідж організації та її продукціїв очах населення міста;

3) розробити програму інформування населення про діяльність організації під

час відбудови міста;

4) спростувати чутки, що виникли стосовно даної організації, та провести

профілактику виникнення інших чуток;

5) розробити програму використання в зовнішніх комунікаціях персоналу

організації.

Ситуація II

Відома американська компанія "Проктер енд Гембел" фадиційно користувалася фабричною маркою у вигляді кола, на якому були зображені чоловіче обличчя, ще ииступає із серпа місяця, та тринадцять зірок, розкиданих на темному фоні. Така емблема и 70—ті роки спричинила поширення чутки, що компанія частково користується знаком і.пани Пік наростання чутки прийшовся на літо 1982 року, коли компанія протягом одного місяця отримала 15 тисяч телефонних скарг від споживачів [4, стор. 222].

Які заходи потрібно було б застосувати для спростування чутки?

Ситуація III

Ви працюєте у фірмі, що виробляє популярні у населення миючі засоби. На ринку і явилися сфальсифіковані товари, які мають низьку якість, шкідливі для здоров'я, а іому компрометують вашу організацію. Перед службою PR було поставлено завдання иикрити фальсифікацію, дистаніцюватися від сфальсифікованих товарів, підвищити рівень позиціонування торгової марки фірми. Як це зробити з мінімальними витратами часу та коштів?

Ситуація IV

У1989 році танкер компанії "Ексон" перевернувся в одному з портів Аляски і пляма и.іфти розлилася на площі близько 1300 квадратних миль [1, стор. 204].

.Чиїми ііроюда сю

Запропонуйте PR-засоби нейтралізації негативного впливу події на імідж компанії.

Тема 14. Специфіка діяльності системи зв'язків з громадськістю в окремих сферах життя суспільства.Семінарське заняття.

План семінару (на вибір викладача і студентів подається дві можливі теми).

Паблик рілейшнз в політичному житті суспільства

План семінару:

1 Політична комунікація та система зв'язків з громадськістю.

2. Структура політичних комунікацій. Служби PR в політичних установах та організаціях

суспільства.

3. Прийоми та методи здійснення політичних комунікацій.

^^^ Основні ідеї теми

||§||Bf □ Цілі та види PR-діяльності у сфері політики набагато різноманітніші,

SQ^llL,. ніж 8 інших областях (проведення виборчої кампанії, популяризація

Шайріж політичних курсів, інтерпретація даних опитування громадської думки, коментарі до тих чи інших рішень, прийнятих урядом або парламентом

□ Політична комунікація - процес передачі політичної інформації, завдяки якому вона циркулює від однієї частини політичної системи до іншої і між політичною та соціальною системами.

□ Особливостями політичних комунікацій можна назвати наступні: суб'єктами тут можуть бути органи державної влади та управління, органи місцевого самоврядування, спеціалізовані служби зв'язків з громадськістю, інформаційні установи, політичні партії та рухи, лообістські структури, громадяни, електорат, лідери думок; здійснення політичних комунікацій відбувається в різних напрямках - від владних структур до громадян та їхніх об'єднань, значно меншу роль відіграють комунікації у зворотному напрямі - від населення до влади; об'ємами впливу політичних установ та організацій є дуже широкі кола громадськості; предметом політичних комунікацій неминуче є глобальні проблеми, зміст яких має бути «переведений» на мову потреб звичайної людини.

□ Політичні комунікацій складаються з кількох видів комунікацій, які розрізняються особливостями здійснення комунікаційного процесу та його складовими. Владні комунікації - це комунікації, що здійснюються органами державної влади та управління з іншими політичними та соціальними суб'єктами. Партійні комунікації - це комунікації, у яких роль комунікатора належить будь-якій політичній партії чи політичному руху. Виборчі комунікації пов'язані із взаємодією різних соціальних та політичних суб'єктів під час підготовки та проведення виборчої кампанії. Лобістські комунікації - специфічний вид вланих комунікацій, пов'язаний із впливом та тиском на представників влади з боку різноманітних соціальних груп з метою захисту їхніх інтересів під час прийняття тих чи інших рішень органами державної влади та управління.

□ Глобальними цілями урядової PR-програми незалежно від рівня мають принаймі три спільних елементи: інформування виборців щодо діяльності урядового органу; гарантія активної участі населення в урядових програмах (наприклад, голосування, мітинги, демонстрації, святкування), а також згода на прийняття регулярних норм (наприклад, пов'язаних з обов'язковим використанням ременів безпеки або прийняттям заходів проти курців); забезпечення громадської підтримки обраним стратегіям та прийнятим програмам.

□ Бар'єри на шляху підвищення ефективності політичних PR: суспільна апатія; ворожість населення по відношенню до уряду. Можна назвати чотири основні причини

»J---------------------------------------------------------------------------- „--------------------

Кличмо,ка А. Д

фундаментальних конфліктів, що властиві демократичному урядуванню: боротьба між пресою, яка намагається реалізувати «право громадян знати», та урядовими чиновниками, які наполягають на обережності в освітленні певних питань суспільної тематики; жорстка та постійна боротьба між законодавчою та виконавчою гілками влади, що забезпечує баланс сил, яку можна спостерігати на всіх рівнях; постійна боротьба між політичними силами (партіями) за владу (партія, яка на сьогодні не є правлячою, боїться, що тим, хто знаходиться при владі вдасться зберегти існуючий стан справ, тобто забезпечити правлячій партії перемогу на наступних виборах, а опозиційну партію знову залишити в опозиції;опір з боку корпорацій, галузей промисловості та державних інститутів прийняттю деяких заходів законодавчого або державного регулювання.:іасоби здійснення політичних комунікацій: прес-конференції, брифінги; розсилання мрес-релізів та інших інформаційних матеріалів; дні інформування про актуальні питання зовнішньої та внутрішньої політики держави; особисті зустрічі з журналістами та громадськістю відповідальних осіб державних органів і т.п.; виступи керівників та иідповідальних працівників політичних установ та організацій на радіо та телебаченні;

• існування органами влади та управління, політичними партіями та рухами власних іМІ; створення спеціальних інформаційних програм; організація візитів журналістів у політичні установи та організації; організація спеціальних подій; політична реклама.

Основні поняття:

політична комунікація, владні комунікації, партійні комунікації, стратегічні комунікації, тактичні комунікації, виборча кампанія.

Теми рефератів:

Виборча кампанія: проблема комунікацій з громадськістю. Служба зв'язків з громадськістю в державних установах України.

Література:

І Апешина И. Паблик рилейшнз для менеджеров и маркетеров —М., 1997. БлзкСзм. Паблик рилейшнз. Что зто такое? — М„ 1989.

I І.ойкий М.А. Обратная связь в городском самоуправлении. //Социс., 1997 №4.

4 Королько В.Г.'Основи паблик рілейшнз. Посібник. — К., 1997.

5 Ііебедева Т.Ю. Искусство обольщения. Паблик рилейшнз по-французски. Концепции. Практика. — М., 1996.

і. Лебедева Т.Ю. Путь к власти. Франция: вьіборьі президента. — М.,1995. / і Іочепцов Г. Паблик рилейшнз, или как успешно управлять общественньїм мнением,

— М„ 1998. м PR международная практика. —М., 1997.

' і Яковлев И. Паблик рилейшнз в организациях. — Санкт-Петербург, 1995.

• • •

ІО Клеймихина Т. Дядя Степа — полисмен. //Рекламное измерение,

1997, Ne4.

II Кушерец В.І, Полторак В.А. Вибори до Рад і громадська думка. —

К., 1990.

>чі*іілірхмда* сю

І J Петровская М.М. США: политика сквозь призму опросов. — М.,1982. І і Почепцов Г. Символьї в политической рекламе. — К., 1997.

Проблемні запитання:

1 На думку відомого політолога К. Дойча, політична система суспільства подібна до кібернетичної. В чому це проявляється і які має наслідки?

2. Як би Ви прокоментували висловлювання: "політична комунікація для політичної системи — це те ж саме, що і кровообіг для організму людини"?

3. Яку роль грають служби ПР в механізмі здійснення політичної комунікації? В чому особливості діяльності служб ПР в цій сфері життя?

4. Дехто вважає, що предметом політичної комунікації є власне політична інформація? Яка Ваша думка з цього приводу?

5. Як Ви думаєте, чи не суперечить принципу свободи інформації практика координації діяльності служб ПР державних установ та організацій?

Що спільного та відмінного в роботі служб ПР державних установ та політичних партій в

період передвиборної кампанії?

Практичні завдання та вправи:

1. Відзначають, що при всій розбіжності політичних поглядів і систем державного устрою населення різних епох та континентів споріднює неповага до поліції (міліції, жандармерії). Спробуйте скласти програму вирівнювання іміджу міліції (прокуратури, СБУ) України.

Заповніть наступну таблицю, порівнюючи функції PR-служб політичних інститутів та організацій.

Основні функції PR-служб в політичній сфері.
PR-служби владних структур PR-служби політичних партій PR-служби політичних структур PR-служби під час виборчих кампаній
       
       

3. Використовуючи об'єктивні та суб'єктивні критерії, проведіть сегментації "ринку" споживачів інформації уряду України (обласної адміністрації, певної політичної партії). Охарактеризуйте їх реальну й потенційну, внутрішню та зовнішню громадськість.

4. Проведіть моніторинг місцевої преси, виявіть, які видання частіше використовуються для поширення позитивної інформації щодо діяльності місцевих органів влади (обласної адміністрації, міськвиконкому, обласної та міської Рад)?

Які видання можна віднести до опозиційних? Чим відрізняється характер їх інформації? Чи впливає тип власності на характер інформації, що друкується.

5. Запропонуйте програму паблісіті певної політичної партії (певного органу державної влади). Проаналізуйте, в чому відмінність паблісіті владних та партійних структур? які інформаційні матеріали або заходи найкраще можуть сприяти популяризації діяльності партії та органу державної влади?

6. Спрогнозуйте. які спеціальні заходи можуть дати найбільший ефект для владних структур, які — для політичних партій? Які з них можна застосовувати регулярно, які — лише іноді?

7. Нижче перелічені деякі прийоми та методи політичних комунікацій. Які з них доцільні та можуть дати більший ефект для владних структур, які — для політичних партій:

акредитація журналістів, розсилання у ЗМІ лрес-релізів щодо підготовки передвиборної програми, розсилання у ЗМІ текстів прийнятих рішень

вв І [2] кхіяш^гя А А (розпоряджень), проведення дня інформування на тему "Законодавство України про права людини", зустрічі з керівниками ЗМІ, лобіювання певних інтересів у парламенті країни, створення спеціальної телевізійної програми "Місто".

Прийоми та методи владних комунікацій Прийоми та методи партійних комунікацій
   

І) Важливе завдання одного із спеціалістів PR-структур (іміджмейкера) — олюднити образ політичного лідера. Запропонуйте 5 — 7 характеристик Президента країни (лідера певної політичної партії). Яким чином кожну з них можна а) вербалізувати; б) візуалізувати? Заповніть відповідну таблицю:





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2553 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.032 с)...