Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Комунікативні проблеми та PR -діяльність в організації. Лекція



Ознайомившись з цією темою, ви зможете:

□ охарактеризувати

комунікаційний процес в організаціях;

□ описати

комунікативні проблеми організації;

□ ідентифікувати

основні комунікаційні ролі в організації;

□ зрозуміти та проілюструвати

динаміку процесу прийняття групових рішень в організаціях;

□ обгрунтувати

роль внутрішньої громадськості у формуванні іміджу організації. Основні ідеї теми.

□ Головними цілями корпоративних комунікацій є: забезпечення доброзичливих стосунків між адміністрацією та власниками з одного боку, і працівниками установи чи організації, з другого боку, забезпечення лояльності компанії; формування позитивного ставлення працівників до праці та підвищення продуктивності праці; формування у персоналу системи спільних переконань, спільної системи цінностей, почуття "ми", спільної відповідальності за те, що відбувається в організації; профілактика чуток та конфліктів, покращення соціально-психологічного клімату у колективі; формування іміджу організації; демонстрація довіри персоналу.

□ Головними принципами корпоративних комунікацій є: повага до працівника як до особистості та як до робітника; об'єктивна оцінка співробітників; визнання позитивного внеску працівників у роботу організації; заохочення та похвала працівників.

□ Організаційна структура та процес комунікації нероздільні. Структура організації має забезпечити три виразних напрямки комунікації: вертикальний (наверх та вниз), горизонтальний та діагональний.

□ Основними каналами корпоративних комунікацій є: технічні засоби; скриньки для збирання заяв, скарг та пропозицій; безпосереднє спілкування; специфічні канали комунікацій (систематичні або разові дослідження думок працівників, навчальні програми, гуртки якості);

□ Основні засоби комунікацій з персоналом: вербальні комунікації, подієві комунікації;

□ Багато непрограмованих рішень приймаються в організації груповим способом. Численні приклади демонструють, що у більшості випадків групові рішення краще за індивідуальні. Декілька методів (мозковий штурм, метод Дельфі та метод номінальної групи) покращують ефективність групових рішень. Управління колективним прийняттям рішень має бути важливим завданням для PR-менів.

В. Врум, Ф.Йеттон у 1973 році розробили модель, яка допомагає менеджеру та PR-мену визначити ступінь необхідного залучення групи в процес прийняття рішення. Пізніше модель була вдосконалена А.Яго і отримала назву "модель Врума - Яго". Модель являє собою так зване "дерево рішень". Завданням менеджера є просування поетапно, даючи відповіді на запитання, які відображені у "дереві рішень", своєрідно продіагностувати проблему та знайти адекватний стиль її вирішення.

Провідна тема для обговорення налекцИ "Чутки як канал передачі інформації в організації

Аргументи "ЗА" (PRO).

Якщо попросити службовців обрати найправдивіший та надійний канал інформації в організації - то, згідно н так давно проведеному опитуванню, вони одноголосно (майже) оберуть чутки. Чутки - ланцюг чуток - являють собою швидке та надійне джерело спілкування в організації. Згідно деяких досліджень, чутки є доволі достовірними. Саме тому чутки є корисним каналом спілкування в організаціях.

Чутки мають позитивні сторони для організації та для людей, що в ній працюють. По-перше, вони можуть бути ранньою системою інформаування службовців, попереджаючи їх про погані новини задовго до формального оголошення цих новин. Відповідно, чутки дають час службовцям на обдумування ситуації та відповідної реакції, якщо погані новини виявляються правдивими. По-друге, чутки зближують людей (допомагають їм "відвести душу"), надають можливість людям, які знаходяться на нижчому рівні виявити та виразити свій гнів та незадоволення більш значимими людьми. Це ефективний спосіб випустити пару та значно полегшити стрес. Чутки дають можливість службовцяв удосконалювати своє мистецтво спостереження та також налагоджувати розуміння людей.

Менеджерам чутки дають можливість "запускати пробні шари" (наприклад, відносно планів розвитку організації) і в такий спосіб отримати дані про реакцію підлеглих. Чутки можуть також створювати тапідтримувати в кампанії відповідну атмосферу.

Аргументи "ПРОТИ" (Contra).

Чутки виконують виразну негативну функцію в організаціях - знижують дієздатність, негативно впливають на продуктивність, тому що віднімають час та часто підривають мораль службовців.

Хоча 75% чуток є правдивими, решта 25% є неправдивими, а отже деструктивними елементами, оскільки службовці через них витрачають свій час. Менеджери так само витрачають непропорційно багато часу на ситуації, що можуть викликатися чутками, а не реальністю.

Відповідно чутки треба звести до мінімуму. Дирекція має спрямовувати свої зусилля на їх припинення, використовувати освітні програми, щоб показати службовцям, скільки часу віднімають чутки і якими можуть бути наслідки їх для організації.

Ймовірно, найкращий спосіб звести чутки до мінімуму - це введення інших форм спілкування в організаціях та доведення до службовців справжнього стану справ в організації. Добре поінформований службовець у меншій мірі покладається на чутки.

У будь-якому випадку дирекція має намагатися звести чутки до мінімуму.

Проблемні запитання до лекції:

1. У чому сутність корпоративних комунікацій?

2. Чим відрізняються комунікації з персоналом від комунікацій із зовнішньою громадськістю?

3. Яку структуру мають комунікації з внутрішньою громадськістю? Охарактеризуйте засоби внутрішніх комунікацій.

4. Чому у структурі комунікацій з внутрішньою громадськістю особлива роль належить патрональним комунікаціям?

5. Які форми патрональної комунікації, на вашу думку, можуть застосовуватися у вузах

рягапі і чпирАмя у ияіііпму ручі 9__________________________

---- ' ® Климйнська А Д

6 У багатьох компаніях розвинених країн стає дедалі більше працівників, що працюють удома (так звані" віртуальні компанії", "віртуальний персонал"). Яким чином можна підтримувати зв"язки з ними, щоб вони не так гостро відчували відірваність від своїх колег? Застосування яких засобів буде сприяти зростанню почуття спільності "віртуального працівника" та колективу компанії?

Тема 8.Стратегічне планування PR-діяльності в організації.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 469 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...