Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Громадська думка: дослідження та формування



Семінарське заняття.

План семінару:

1. Громадська думка як соціальний феномен.

2. Форми вираження громадської думки та їх особливості.

3. Джерела, шляхи, засоби та методи формування громадської думки.

4. Поняття та характерні ознаки чуток, фактори їх виникнення та поширення.

Типологія чуток, шляхи боротьби з ними.

Основні ідеї теми

□ Громадська думка (зафіксований стан - статика) - особливий стан реальної свідомості мас, вербалізована позиція з актуальних, суспільно значущих проблем. Риси громадської думки, що є важливими для PR- менів: спрямованість(оціночна якість, налаштованість на позитив- негатив-нейтральність); інтенсивність (показник того, наскільки серйозно люди ставляться до проблеми, наскільки вони категоричні у своїх думках); стабільність - показник тривалості інтенсивності та спрямованості думок респондентів; інформаційна насиченість (показник того, яким обсягом знань щодо об'єкта володіє респондент); соціальна підтримка (показник тої міри, до якої люди впевнені, що їх думка поділяється іншими в межах даного соціального середовища)

□ Об'єкти громадської думки: об'єкти-факти, об'єкти події, об'єкти-процеси.

□ Громадська думка (динаміка) - процес, в ході якого індивідуальні орієнтації виражаються, адаптуються, досягають взаємного узгодження на шляху до спільного визначення напрямку дій.

□ Функції громадської думки: регулятивна, виховна, оцінювальна, контрольна, захисна, консультативна, директивна, пізнавальна

□ Процес формування громадської думки: внутрішні процеси - відбуваються у свідомості людини: осмислення фактів, подій, явищ, їх усвідомлення та розуміння, формування індивідуальних думок окремих людей; зовнішні процеси - соціальна взаємодія та діяльність людей

□ Установка - психологічний механізм формування громадської думки. Установка - стійка схильність суб'єкта, сформована на підставі тривалого життєвого досвіду та оцінки накопиченої інформації певним чином сприймати об'єкт та реагувати на нього. Структура установки: афективний, когнітивний та конативний компоненти. Установка та програмування поведінки індивіда

□ Завдання служби PR стосовно громадської думки: виявити громадську думку стосовно певних проблем, що турбують відповідну організацію; вплинути на громадську думку, що склалася: а) переконати людей у тому, щоб змінити свою думку щодо проблеми; б) посилити існуючу громадську думку; кристалізувати думку, що остаточно не склалася

□ Форми впливу на громадську думку: переконування - управління думками людей за

допомогою різного роду аргументації; маніпулювання - вплив на громадську думку за допомогою керованих ефектів для досягнення цілей комунікатора Чутки як засіб комунікації та специфічна форма існування громадської думки. Формула виникнення чуток: чутки = важливість інформації + її невизначеність.

Основні поняття:

думка, колективна думка, громадська думка, судження, переконання, стихійна комунікація, чутки, пересуди, плітки, спростування, профілактика чуток.

Теми рефератів:

Громадська думка скрізь призму історії. Досвід вивчення громадської думки у США.

Література:

1. Алешина И. Паблик рилейшнз для менеджеровимаркетеров. — М., 1997.

2. Горшков М.К. Общественное мнение: история и современность. — М, 1988.

3. Коробейников B.C. Пирамида мнений. Природа и функции общественного мнения.

— М.,1967.

4. Королько В.Г. Основи паблик рілейшнз. Посібник. — К.,1997.

5. Почепцов Г. Паблик рилейшнз, или как успешно управлять общественньїм мнением.

— М.,1998.

6. PR: международная практика. — М., 1997.

7. Яковлев И. Паблик рилейшнз в организациях. — Санкт-Петербург, 1995.

* * *

8. Грушин Б.А. Массовое сознание. — М.,1987.

9. Грушин Б.А. Мнение о мире и мир мнений. — М., 1967.

10. Коробейников B.C. Пирамида мнений. Природа и функции общественного мнения.

— М.,1967.

11. Петровская М.М. США: политика сквозь призму опросов. — М.,1982.

12. Семенов С. Ставя капкан, важно не угодить в него самому. Использование слухов в своих целях. //Капитал, 1998, №3.

13. Соседский А. Опросьі и публика. //Социс, 1996 №6.

Проблемні запитання:

1. Коли колективна думка стає громадською? Чим вони відрізняються одна від одної?

2. Що може бути об'єктом громадської думки? Чи є якісь обмеження при вирішенні цієї проблеми?

3. Що спільного і в чому відмінності між громадською думкою та чутками?

4. Чутки розглядають як форму стихійної комунікації. А як же бути із свідомим, плановим поширенням чуток? Чи перестають чутки в такому випадку бути формою стихійної комунікації?

® Клтанська А Д

5. Чому профілактика чуток часто ефективніша, ніж різні методи спростування їх? Чому силові методи боротьби виявилися неефективними порівняно з профілактичними та деякими іншими?

ф Практичні завдання та вправи:

1. Проведіть аналіз результатів соціологічних досліджень громадської думки України, що проводяться Інститутом соціології НАН України і друкуються в соціологічних журналах. Виявіть, які тенденції характерні для громадської думки. Якою мірою вона співпадає з Вашою індивідуальною думкою? 2. Проаналізуйте, які чутки функціонують зараз у місцевості, де Ви мешкаєте Чому, на

Запишіть відповіді у схематичному вигляді (наприклад: А 1, 6; Б 2,6). Наведіть приклади конкретних суджень разом із засобами їх виміру. ги ихи а іру.шм сю

Вашу думку, вони виникли і що потрібно зробити, щоб вони зникли? Проведіть порівняльний аналіз громадської думки та чуток на основі вказаних критеріїв

Критерії порівняння Громадська думка Чутки
На якому рівні свідомості формується Виникає у результаті консенсусу чи незгоди Що є предметом Хто є суб'єктом Що впливає на формування Яке мас значення для соціально-психологічної атмосфери суспільства    

3. Вже декілька місяців поширюються чутки про те, що Ваша фірма для виробництва своєї продукції використовує шкідливу речовину. Яким чином Ви будете боротись з цими чутками?

4. Директор та його заступник ведуть переговори з партнерами про укладення нового договору про співробітництво. Вони відсутні на підприємстві вже майже два тижні. Серед персоналу почали поширюватися чутки про те, що вони, забравши гроші, втекли за кордон із сім'ями. Що робити службі PR, як спростувати ці чутки?

5. Поширюються чутки, що дочка директора навчається за кордоном на кошти акціонерного підприємства. Персонал та акціонери стурбовані. Що робити працівнику PR, який є на цьому підприємстві? Не звертати уваги на це? Спростувати чутки? Аргументуйте свою позицію.

6. Яким чином можуть вимірюватися перелічені ознаки громадської думки? Виберіть правільні відповіді з правої частини таблиці та поясніть ваш вибір.

Ознаки думки Засоби виміру ознак думки
A. Інтенсивність Б. Спрямованість B. Стабільність Г Інформаційна насиченість Повторення певних результатів при повторних вивченнях громадської думки. Оцінка суджень за шкалою: "так" — "ні". Оцінка суджень за шкалою: "за" — "проти" — "не визначився". Рівень поінформованості населення з певних питань. Оцінка суджень за шкалою: "цілком згодний — згодний — мені байдуже — не згодний — повністю не згодний". Рівень впевненості в тому, що думка поділяється іншими

fx 4k Ділова гра по темі "Формуємо громадську думку"

Шчі

Варіант 1.

і JHT Завдання: створити позитивний імідж організації - військовий інститут

«Львівська політехніка». Вам належить провести опитування громадської думки, в результаті якого має з»явитися цей імідж. Які запитання (8-10) ви поставите в анкеті? Кого будете опитувати?

Варіант 2.

Завдання: створити негативний імідж організації - військовий інститут «Львівська політехніка». Вам належить провести опитування громадської думки, в результаті якого має з»явитися цей імідж. Які запитання (8-10) ви поставите в анкеті? Кого будете опитувати?

Варіант 3.

Завдання: отримати позитивну відповідь на питання: чи варта платити стипендію школярам, починаючи з 5-го класу. Які запитання (8-10) ви поставите в анкеті? Кого будете опитувати?

Варіант 4

Завдання: отримати негативну відповідь на питання: чи варта платити стипендію школярам, починаючи з 5-го класу. Які запитання (8-10) ви поставите в анкеті? Кого будете опитувати?

Варіант 5.

Завдання: вам треба отримати згоду громадськості щодо відкриття стриптиз-бару на території військового містечка. Які запитання (8-10) ви поставите в анкеті? Кого будете опитувати?

Варіант 6.

® Клміанлка /і Д

Завдання: вам треба отримати громадську підтримку щодо закриття стриптиз-бару на території військового містечка Які запитання (8-10) ви поставите в анкеті? Кого будете опитувати?





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...