Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5. Комунікація як процес. Модель комунікаційного процесу. Лекція



Ознайомившись з цією темою, ви зможете:

□ препарувати

процес комунікації як основу зв'язків з громадськістю;

□ дати визначення

комунікації та основних елементів процесу комунікації;

□ порівняти

дію різних комунікативних бар'єрів на шляху проходження інформації у комунікаційному процесі;

□ обгрунтувати

способи подолання основних комунікаційних бар'єрів;

□ зрозуміти та проілюструвати значення різних елементів PR у комунікації;

Основні ідеї теми.

□ Комунікація - інформаційний зв'язок суб'єкта з тим чи іншим об'єктом, передача та розуміння інформації через використання спільних символів.

Ш Процес комунікації складається з визначених базових елементів, які завжди присутні: суб'єкти комунікації; засоби комунікації; предмет комунікації'; ефекти комунікації; бар'єри комунікації; зворотний зв'язок; середовище комунікації;

□ Бар'єри комунікації - певні перешкоди, які заважають контакту між комунікатором і комунікантом, адекватному прийому, розумінню та засвоєнню повідомлення в процесі комунікації. Бар'єри комунікації можуть бути технічними (пошкодження комп'ютера, телефону, погане зображення телевізора); психофізіологічні, що пов'язані з особливостями людини, які заважають сприйняттю сигналів (поганий зір, слух, нервовий зрив); семантичні (неспівпадіння кодів комунікатора та реципієнта, різна мова, різне розуміння термінів, різне трактування знаків); психологічні (негативні установки суб'єктів комунікації один до одного, особисті риси реципієнта - низький рівень інтелектуальних здібностей, неадекватна самооцінка); соціальні (належність суб'єктів комунікації до різних соціальних груп, обмежений доступ до інформації та можливостей її використання), культурні (розбіжності у культурних традиціях, цінностях, в оцінках різних форм комунікації, способах реакції на інформацію);

□ Ефекти комунікації - виражені у поведінці, у внутрішньому стані чи у відносинах суб'єктів комунікації наслідки комунікативної діяльності;

□ Проблема моделювання комунікації здійснювалася різними вченими по-різному. Відомі: лінійна модель комунікації Г.Лассуела; інтеракціоністська модель комунікації Т.Ньюкомба; системна модель комунікаціїУ.Шрамма;

□ В 70-х роках в теорії комунікації стали застосовувати новий підхід, що дозволяє аналізувати відносини між елементами у комунікативних структурах як складові комунікативних мереж. Було виявлено різні типи комунікативних мереж: радіальні та взаємопов'язані. Конфігурації комунікаційних мереж в малих групах ("коло", "штурвал","ланцюг", "тент",» папатка", "дім", "павутиння") діють в межах організації при виконанні окремих завдань малими групами або командами.

□ Позиції членів фупи в комунікаційних мережах неоднозначні. Одні з них в основному тільки сприймають інформацію, інші накопичують її, треті створюють та переробляють, тобто можна говорити про наявність комунікаційних ролей у членів групи або підрозділу організації.

□ Організаційна структура та процес комунікації нероздільні. Структура організації має забезпечити три виразних напрямки комунікації; вертикальний (наверх та вниз), горизонтальний та діагональний.

□ Чутки являють собою неформальний канал комунікації, що характерний для всіх організацій. Як правило, в організаціях існують численні системи чуток, через які передається інформація, що рідко попадає через формальні канали.

(Звшкиз/рамаїсьі: cnj

□ Ефективне використання комунікацій залежить від таких важливих факторів як професіоналізм керівників, структура організаціїтаїїхарактеристики, наявність стійких міжособистісних взаємин між членами організації, культура підлеглих, позиція організації у зовнішньому середовищі (закритість та відкритість), компетентність працівників.

Проблемні запитання до лекції:

1. Як між собою пов'язані суспільні відносини та соціальні комунікації? Що первинне? Чому? Чи можливо існування суспільних відносин без соціальної комунікації?

2. Чому саме мову та писемність пов'язують з першими комунікаційними революціями? Що обумовило наступні комунікаційні революції? Як вони вплинули на суспільство?

3. Порівняйте різні моделі соціальної комунікації. Яка з них найбільш точно відображає сутність та складність процесів соціальної комунікації?

4. Які критерії можуть застосовуватись для здійснення типологізації соціальної комунікації.

5. Чим масова комунікація відрізняється від особової та групової комунікацій? За яких умов групова комунікація стає масовою? Які характерні ознаки має масова комунікація?

Які види соціальної комунікації найчастіше застосовується для встановлення зв'язків з громадськістю? Чому?

Практичні завдання та вправи:

1. В чому специфіка суспільних відносин? Чим вони відрізняються від особових? До яких відносин — суспільних чи міжособових — можна віднести відносини викладача і студента, лікаря і пацієнта, керівника та підлеглого, друзів між собою, батьків та дітей тощо? Чому ви так думаєте?

2.3 якими інформаційними технологіями були пов'язані всі чотири комунікаційні революції, що мали місце в суспільстві? Чому саме з ними пов'язані якісні стрибки у розвитку суспільства? Які наслідки для суспільства мала кожна з них?

Клямадська Л Д

3. Комунікація — це процес, що розгортається поступово. Заповніть таблицю, в якій покажіть особливості кожного етапу комунікації

Основні етапи комунікації
Етапи комунікації Цілі та зміст етапу комунікації
Докомунікативна фаза  
Власно комунікація  
Післякомунікаційний етап  

4. Певні перешкоди, що заважають контакту комунікатора та реципієнта, називаються комунікаційними бар'єрами. Проаналізуйте, як окремі з них проявляються в соціальних комунікаціях. Як їх можна подолати або запобігти?

Комунікаційні бар'єри
Вид комунікаційного бар'єру Конкретні прояви його в соціальній комунікації Шляхи подолання відповідних перешкод
Технічні    
Психофізіологічні    
Семантичні    
Психологічні    
Соціальні    
Культурні    

1. Побудуйте моделі міжособової, групової та масової комунікацій. Визначте, яким чином в них здійснюється зворотній зв'язок. Чому, на вашу думку, в масових комунікаціях його встановлення ускладнюється?

2. Без чого не може існувати масова комунікація? Назвіть основні умови її функціонування та поясніть залежність між ними та комунікаційним процесом.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1954 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...