Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Світ природи. Нежива природа. Формувати уявлення про три стани води: твердий, рідкий, газоподібний



Нежива природа. Формувати уявлення про три стани води: твердий, рідкий, газоподібний. Знайомити з явищами переходу рідини в пару і навпаки; з явищами переходу речовини з твердого стану в рідке і навпаки (вода перетворюється на лід, лід - у воду).

Продовжувати знайомити з такими явищами природи, як снігопад, ожеледиця, туман, іній, гроза, град, дощ, вітер. Формувати початкові уявлення про рух хмар, сонця, місяця.

Учити визначати різні стани ґрунту: пухкий, твердий, сухий, вологий.

Формувати уявлення про корисні копалини (вугілля, нафта, газ).

Жива природа. Рослинний світ. Конкретизувати уявлення про різне місце зростання рослин (водойма, ліс, луг, степ, пустеля, поле), про основні чинники кожного середовища. Формувати уявлення про зв'язок між особливостями місця існування і будовою рослини його пристосуванням до умов зовнішнього середовища (наприклад, в степу, пустелі рослини мають захисні пристосування від втрати вологи: листя дуже вузьке або замінені лусочками і колючками; майже усі рослини мають довгі корені, багато хто покритий шаром волосків що захищають рослину від зайвого випару).

Закріплювати, уточнювати уявлення дітей про місцеві рослини. Розрізняти листяні і хвойні дерева (5 видів) за корою, листям, плодами. Розрізняти 3-4 види кущів (форма листя, квіти, запах); деякі види лікарських рослин, лісові ягоди (2-3 види), гриби (3-4 види). Уточнювати і розширювати уявлення про будову рослин, функції їх окремих частин (корені всмоктують воду, поживні речовини йдуть по стеблу, стовбуру, гілках передаються до листя, квітів, плодів; листя поглинає світло).

Познайомити з рослинами: ялина, сосна, глід, шипшина, злаковими культурами – пшениця.

Знати назви, характерні ознаки забарвлення, форми, смаку, при нагоді – запаху, способи споживання овочів (6-8 видів) і фруктів (4-5 видів). Формувати узагальнені уявлення про овочі і фрукти за наступними ознаками: овочі, фрукти споживають; їх спеціально вирощують; овочі ростуть на городі (у полі), фрукти – в саду.

Продовжувати формувати уявлення про залежність росту рослин від умов довкілля (світло, вологість, температура, поживний ґрунт), про необхідність дбайливого і бережливого ставлення до природи. Знайомити з ознаками, що визначають недолік окремих умов (при поганій освітленості рослини витягуються у бік світла, листя і стебла тоншають; без води рослини сохнуть; у бідному поживними речовинами ґрунті рослини ростуть повільно; без тепла насіння не проростає, листя не розпускається).

Формувати уявлення про користь рослин (кисень, лікувальні рослини, споживання).

Учити використовувати узагальнені поняття: "трави", "кущі", "листяні і хвойні дерева", "рослини", "овочі", "фрукти".

Знайомити із способами розмноження рослин: насіння, бульби, цибулини, відростки, листя.

Вчити називати, дотиково розпізнавати рослини у куточку природи, фактуру листя, стебел, квіток (5-6 кімнатних рослин). Формувати відповідальність в процесі догляду за рослинами.

Практичні роботи: вирощування рослини з насіння (овочеві і квіткові культури). Формувати уявлення про основні стадії росту і розвитку рослини - насіння, паросток, стебло з листям, квітка, насіння.

Тваринний світ. Розширювати уявлення про різноманіття зовнішньої будови тварин. На конкретних прикладах розкрити зв'язки між будовою органів і їх функціями (наприклад, у риби є плавники, за допомогою яких вона плаває, зябра допомагають їй дихати у воді; у птаха - ноги і крила, тому вона літає і пересувається по землі, гілках дерев, по воді; дзьоб потрібний, щоб добути їжу і живитися тощо). Розкривати зв'язок між місцем існування тварин (повітрям, наземним повітрям, водною) і особливостями їх будови, способу життя.

Продовжувати знайомити з життям диких тварин: лисиця, вовк, ведмідь, косуля, бобер. Формувати уміння виділяти і характеризувати особливості зовнішньої будови тварин, способу життя в різні сезони: де живуть, які влаштовують житла, як пересуваються чим живляться, як готуються до зими. Учити дітей виділяти різне і загальне у будові і поведінці тварин.

Закріплювати і систематизувати уявлення про особливості і умови життя основних видів домашніх тварин. Формувати узагальнене представлення на основі наступних ознак: живуть поряд з людиною, приносять користь людина створює необхідні умови для їх життя.

Узагальнювати уявлення про зимуючих і перелітних птахів (характерні ознаки зовнішнього вигляду, поведінка, чим живляться, які звуки видають, чому відлітають або не відлітають в теплі краї). Знайомити з птахами: соловей, чайка. Учити розрізняти 4-5 видів зимуючих і 3-4 види перелітних птахів (за розміром, звуками, способами пересування). На прикладі грака (чи іншого птаха) знайомити з гніздуванням і виведенням пташенят.

Знайомити зі свійськими водоплавними птахами (гуси, качки), характерними ознаками їх будови, поведінки, пристосованості до плавання, їх користі, доглядом людини за ними.

Продовжувати формувати уявлення про зовнішню будову і життя комах (у природних умовах і з використанням наочності): метелик, жук, бабка, коник, мурашка, бджола, сонечко, павук; спостерігати їх спосіб життя, способи пересування, видавані звуки.

Учити узагальнювати і класифікувати на основі ознак схожості: "комахи", "перелітні птахи", "зимуючі птахи", "свійські птиці", "риби", "домашні тварини", "дикі тварини", "хижі тварини", "травоїдні тварини".

У куточку природи. Розширювати уявлення про зовнішній вигляд і поведінку тварин куточка природи (риби, птахи, хом'яки та ін.) – частини тіла, забарвлення, звуки, особливості пересування, живлення, відпочинку, будування гнізда. Формувати уявлення про те, що умови життя тварин в неволі мають бути схожі на природні (наприклад, для птахів – повітряний простір, гілки, пісок, корм і т. д.).

Екосистеми. Розкривати взаємодію і взаємозв'язок живих організмів в співтовариствах (екосистемах). Конкретизувати і розширювати уявлення про склад співтовариств – водойми, лісу, поля, степу, пустелі.

Систематизувати і узагальнювати уявлення про умови середовища, до яких пристосувалися рослини і тварини (наприклад, в лісі ростуть трави, кущі, дерева, гриби, ягоди; вони пристосувалися до певної температури, освітленості, вологості; ліс населяють різні тварини – комахи, птахи, звірі тощо). Формувати уявлення про систему конкретних взаємозв'язків кожної живої істоти в співтоваристві з місцем існування і іншими живими істотами.

Допомагати дітям зрозуміти роль людини в порушенні і збереженні цілісності конкретної екосистеми, формувати поведінкові навички в природі.

Сезонні явища в природі. Розвивати узагальнені уявлення про циклічність змін в природі за істотними ознаками. Показати залежність способів існування рослинного і тваринного світу від умов довкілля в різні сезони. Вести разом з дітьми календар спостережень природи.

Ознайомити із сезонними змінами в природі, з ознаками різних пір року:

- осінь – дні стають коротші, а ночі - довші; похолодання; дощі, що мжичать; вітри; обпадання листя, в'янення трави; зникнення комах; відліт перелітних птахів; підготовка тварин до зими; збір урожаю заготівля овочів і фруктів на зиму.

- зима - найкоротші дні і довгі ночі; холодно, мороз, снігопад; покриття землі снігом, водойм - льодом; відсутність необхідних умов для росту рослин; живлення зимуючих птахів і диких тварин, турбота людей про зимуючих птахів.

- весна - день подовжується, ніч коротшає; тепло, танення снігу, відтавання ґрунту; поява необхідних умов для росту рослин; набрякання бруньок, цвітіння, поява листя, трави, перших кольорів; повернення перелітних птахів, поява комах і інших тварин; гніздування птахів, виведення пташенят; роботи в полі, на городі, квітнику.

- літо – найдовші дні і короткі ночі; тепло, жарко; зливові дощі, грози, веселка; ріст рослин, плодоносіння; утримання тварин в природних умовах (на пасовищах); заготівля сіна, догляд за посівами.

Результати освітньої та корекційно-розвивальної роботи: дитина:

- виявляє стійку цікавість до навколишнього світу, прагнення виявити причинно-наслідкові взаємозв'язки.

- має уявлення про загальний хід розвитку людини, про його становище у соціумі. Уміє виділяти порівнювати особливості зовнішності іншої людини і самого себе. Самостійно використовує систему обстежувальних дій при розгляді предметів і виявленні їх особливостей, визначенні якостей і властивостей матеріалів. Встановлює зв'язок між призначенням предмета, його будовою і матеріалом, з якого він зроблений. Уміє робити узагальнення, доводити його вірність, спираючись на знання істотних ознак.

- співвідносить узагальнені результати праці і набір трудових процесів з назвою професії. Правильно обґрунтовує цінність кожного виду праці. Характерне стійке пізнавально-ціннісне ставлення до праці дорослих, прагнення надати посильну допомогу.

- має уявлення про основні ознаки живого, встановлює зв'язки між станом живих істот, місцем існування і відповідністю умов потребам. Володіє поняттями відповідно до програми. Володіє трудовими уміннями. Дбайливо ставиться до природи. Зупиняє негативне ставення до природи з боку інших дітей. Емоційно чуйний до красу природи.

- має уявлення про державну символіку України, може пояснити її значення.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 645 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...