Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Світ природи



Нежива природа. Продовжувати знайомити з різноманітністю природних явищ. Учити розрізняти і називати стани: холодно, тепло, жарко, сонячно, похмуро, дме вітер, йде дощ, сніг, випав град. Звертати увагу дітей на добові зміни в природі (вечір - на вулиці стало темно з'явився місяць і т. д.).

Продовжувати знайомити з деякими властивостями води, снігу, піску, глини (вода прозора, в жаріння погоду швидко випаровується, в холодну – повільно; сніг може бути рихлим, тоді з нього можна ліпити, може бути розсипчастим; пісок сипкий коли вологий – м'який, з нього можна ліпити; глина суха - тверда, волога - м'яка, з неї можна ліпити). Дати уявлення про плавучість деяких предметів: одні предмети плавають у воді, інші - тонуть. Проводити прості експерименти з водою, піском, глиною; знайомити з варіантами використання їх людиною.

Жива природа. Рослинний світ. Продовжувати знайомити з відмітними ознаками рослин (кора, листя, квіти, запах). Звертати увагу дітей на схожість ритмів життя рослин і людини (сезонні і добові зміни в житті рослин і людини зміна зовнішнього вигляду в процесі росту і розвитку рослин і людини).

Учити розпізнавати рослини найближчого оточення: розрізняти 4 види хвойних і листяних дерев, 2-3 види кущів; 3-4 види трав'янистих рослин.

Розрізняти і називати лісові ягоди (1-2 види) гриби (2-3 види). Продовжувати учити розрізняти за зовнішніми ознаками, смаком овочі і фрукти. Знати місця зростання: ліс, поле, сад, город. Учити узагальнювати об’єкти природи за певними ознаками (дерева, квіти, фрукти, овочі, ягоди, гриби).

Формувати уявлення про особливості вирощування овочів (2-3 види): підготовка ґрунту, посів насіння, поява сходів і догляд за ними, цвітіння, плодоносіння, збір урожаю.

У куточку природи: учити розпізнавати 4-5 видів кімнатних рослин, фактурою листя, запахом квіток, запам'ятовувати їх назви. Допомагати встановлювати елементарні причинно-наслідкові залежності між станом об'єктів природи і довкіллям (рослинам потрібні вода, тепло, світло, ґрунт); залучати дітей до догляду за рослинами. Разом з дітьми вести альбом спостережень.

Виконувати практичну роботу: пророщування цибулі.

Тваринний світ. Розширювати уявлення про домашніх тварин (кінь, вівця, корова, кішка, собака, коза, свиня) і їх дитинчат (особливості поведінки, пересування; що їдять, яку користь приносять людям). Познайомити з працею людей по догляду за домашніми тваринами.

Розширювати уявлення про життя диких тварин (ведмідь, лисиця, заєць, вовк, білка, їжак) в природних умовах (як пересуваються і рятуються від ворогів, чим живляться, як пристосовуються до життя в зимових умовах).

Вчити впізнавати за звуками та називати птахів що прилітають на ділянку (3-4 види) за розміром, забарвленням, звуками. Продовжувати знайомити зі свійськими птахами (півень, курка, гусак, качка). Розрізняти і називати метеликів, жуків, бджіл (у природі та з використанням наочності).

Продовжувати формувати узагальнені поняття (тварини, птахи, риби, комахи); закріплювати уявлення про класифікацію тварин (домашні, дикі).

Звертати увагу дітей на схожість ритмів життя людини і тварин (сезонні і добові зміни в життя тварин і людини, зміну зовнішнього вигляду в процесі росту і розвитку тварин і людини).

Формувати уявлення про позитивну і негативну дію людини на тварин і її результати.

У куточку природи: спостерігати за тваринами, умовами їх утримання. Виділяти частини тіла, особливості поведінки (що і як їдять, як пересуваються, відпочивають). Дати початкові відомості про пристосування тварин до місця існування (наприклад, місце існування риб – вода). Викликати бажання допомагати дорослому у догляді за тваринами.

Формувати першооснови екологічного виховання: дбайливе ставлення до об'єктів природи, дотримання правил поведінки в природному середовищі.

Сезонні явища в природі. Уточнювати, розширювати уявлення дітей про сезонні зміни в природі. Учити встановлювати прості причинно-наслідкові зв'язки між природними явищами (стало тепло – з'явилися рослини, похолоднішало – зникли метелики, жуки і т. п.).

Формувати уявлення про ознаки різних пір року:

- осінь – похолодання, рясні дощі, вітри, листопад, в'януть трави; збір урожаю в садах, на городах, полях; відліт перелітних птахів, зникнення комах; особливості поведінки диких тварин восени, підготовка до зими зайця, білки, їжака.

- зима – мороз, снігопади, замерзання водойм; дерева і кущі в інеї, сосни і ялини зелені; відсутність комах. День коротший за ніч. Утримання домашніх тварин. Турбота про зимуючих птахів.

- весна – тепло, тане сніг, на річці льодохід; поява трави, первоцвітів цвітіння дерев, кущів; поява комах (бджоли, метелики, жуки); повернення перелітних птахів (гуси, журавлі, лелеки, граки, шпаки); гніздування птахів, виведення пташенят; поява дитинчат у диких тварин; роботи в полі, на городі, квітнику навесні.

- літо – тепло, сонячно, спекотно; йдуть теплі дощі, гримлять грози; дозрівають ягоди, фрукти, овочі, гриби; літає багато комах; на полі пасуться домашні тварини (коні, вівці, корови, кози); на лугах косять траву на сіно.

Результати освітньої та корекційно-розвивальної роботи: дитина:

- виявляє активну пізнавальну ініціативу до різних сторін навколишнього світу.

- має уявлення про особливості своєї зовнішності; про основні фізичні і емоційні стани людини.

- виявляє усвідомлене прагнення упізнати щось відносно конкретних предметів або явищ (Що? Як? Навіщо?).

- самостійно використовує дослідницькі дії для виділення якостей і властивостей предметів і матеріалів у власній діяльності. Доводить правильність видового і родового узагальнення, спираючись на істотні ознаки. Дбайливо ставиться до предметів і матеріалів.

- розрізняє професії за істотними ознаками; вільно описує трудові процеси, встановлює зв'язки між компонентами. Яскраво виражений пізнавальний інтерес до праці дорослих, техніки. Охоче допомагає старшим, з повагою відноситься до праці дорослих.

- розрізняє і правильно називає досить велику кількість рослин і тварин, їх характерні ознаки; дає їм узагальнені назви. Має уявлення про пори року і їх відмітні ознаки.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 251 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...