Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Явища громадського життя



Людина. Продовжувати формувати уявлення про індивідуальні особливості зовнішності різних людей. Учити порівнювати зовнішні ознаки один одного, розповідати про свій зовнішній вигляд.

Формувати уявлення про різноманітність людей за статтю, зростом (діти, дорослі, люди похилого віку; чоловіки, жінки, хлопчики, дівчатка).

Людина і родинні зв'язки. Навчити розуміти слова: ім'я, вік, батьки, сім'я. Сформувати уявлення про склад сім'ї, родинні зв'язки, своє ім'я, прізвище, вік, ім'я і по батькові батьків, імена інших членів сім'ї. Ознайомлювати дітей з сімейними традиціями, датами і подіями.

Формувати уявлення про домашню господарську діяльність дорослих (ходять в магазин, прибирають квартиру, викидають сміття, стежать за порядком). Учити виявляти турботу про близьких людей, надавати їм допомогу.

Людина і її житло. Розширювати уявлення про житло людини (будинок, квартира, призначення кімнат), предмети побуту, домашню адресу, кількість поверхів у будинку, поверх, на якому знаходиться квартира.

Дитячий садок. Продовжувати знайомити дітей з дитячим садом і його співробітниками: в дитячому саду, окрім групи, музичного і фізкультурного залів, є різні кабінети, кухня, пральня; тут працюють різні люди, які люблять дітей і піклуються про них. Навчати підтримувати порядок в груповій кімнаті, залучати до участі в обговоренні та оформленні групової кімнати.

Збагачувати уявлення дітей про однолітків групи, про їх стосунки: хто з ким дружить, в які ігри любить грати і т. п. Підтримувати інтерес і увагу до навколишніх дорослих і дітей.

Суспільно-побутові установи. Знайомити з призначенням пошти, телеграфу. Формувати уявлення про деякі форми зв'язку між людьми (люди пишуть один одному листи, надсилають телеграми, посилки, розмовляють по телефону).

Рідна країна. Формувати уявлення про рідну країну: наша країна – Україна, Київ – столиця нашої країни, в Україні багато міст і селищ; українці – населення України, у них своя мова, своя музика, казки, прислів'я, костюми, побут; в Україні живуть різні народи. Виховувати позитивне ставлення дитини, до оточуючих людей, незалежно від національності.

Знайомити з основними пам'ятками України; з пам'ятками рідного міста, селища. Звертати увагу дітей на специфіку основних та додаткових будівель в місті і селі.

Знайомити з народним костюмом, його прикрашанням різними орнаментами, з народними музичними інструментами Розширювати уявлення про національні страви, залучати до народних традицій.

Свята. Знайомити з подіями навколишнього громадського життя, загальнонародними святами. Обговорювати як до них треба готуватися. Виховувати у дітей почуття радості, бажання брати участь у святі. Залучати дітей до створення нескладних виробів, іграшок і прикрас.

Праця дорослих. Продовжувати знайомити з працею дорослих (шофер і інші працівники транспортних професій, продавець, лікар, листоноша, будівельник, фермер), їх змістом. Уточнювати, розширювати уявлення дітей про те, що роблять люди цих професій, для кого працюють, які отримують результати. Розрізняти ознаки професії людей за особливостями одягу (лікар, кухар та ін.).

Формувати уявлення про працю хліборобів (вирощування зерна, використання в роботі різних машин, що полегшують і прискорюють трудовий процес) пекарів. Виховувати дбайливе ставлення до хліба.

Знайомити зі знаряддями праці, інструментами, необхідними для праці дорослих; з машинами, що полегшують трудовий процес (мікрохвильова піч, електром'ясорубка, пральна машина).

Виховувати інтерес і повагу до праці дорослих, бажання допомогти, уміння берегти результати праці. Заохочувати прагнення дітей відодражати в іграх трудові дії дорослих.

Предметне оточення. Продовжувати учити способам обстеження предметів. Учити орієнтуватися в різноманітті предметів одного виду (сукні різного кольору, фасону, розміру, з різного матеріалу), розрізняти і правильно називати навколишні предмети. Виділяти їх властивості (форму, розмір, колір, вагу предмета), відбивати ці властивості в мові.

Формувати узагальнені поняття (одяг, взуття, іграшки, меблі тощо). Продовжувати учити порівнювати і групувати предмети за призначенням, кольором, формою, розміром; робити узагальнення (іграшки, меблі, одяг тощо), диференціювати предмети в межах одного ряду (наприклад, одяг літній і зимовий). Привертати увагу до естетичних якостей предметів і обстановки.

Розповідати про матеріали, з яких зроблені предмети (тканина, метал, папір, гума, пластмаса, скло, фарфор та ін.). Учити розрізняти, визначати властивості матеріалів. Учити розуміти, що схожі за призначенням предмети можуть бути зроблені з різних матеріалів. Пояснювати доцільність виготовлення предмета з певного матеріалу (корпус машини - з металу, шини - з гуми тощо). Заохочувати спроби дітей дізнаватися, де і як зроблена та чи інша річ. Учити використовувати предмети за їх призначенню.

Транспортні засоби. Розширювати уявлення дітей про громадський транспорт (автобус, трамвай, тролейбус, вантажна машина, потяг, літак, вертоліт, теплохід), його призначення. Вправляти в розрізненні транспортних засобів, звертати увагу на звуки проїжджаючого транспорту. Знайомити з різноманіттям вантажного транспорту, звертати увагу дітей на пристосування кузова машини для перевезення різних вантажів. Підвести до розуміння залежності будови машини від призначення, характеру вантажу.

Закріплювати уявлення про будову вантажної машини. Учити виділяти, називати основні частини автобуса (двигун, кабіна для водія, салон для пасажирів, колеса), деякі деталі устаткування кабіни (кермо, прилади, дзеркало) і салону для пасажирів (сидіння, двері).

Формувати узагальнене поняття „транспорт”. Учити групувати транспортні засоби за призначенням (вантажний, пасажирський транспорт) і середовищем пересування (водний, повітря, наземний).

Учити розрізняти проїжджу частину дороги, тротуар. Познайомити з деякими правилами дорожнього руху: вулицю можна переходити тільки з дорослими в певних місцях (наземний, підземний перехід), на зелений колір світлофора (певний звук). Спостерігати за світлофором учити розуміти значення сигналів світлофора для руху машин і пішоходів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 188 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...