Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Світ природи. Формувати уявлення про існуючі у навколишньому світі прості закономірності і залежності (світить сонце – тепло



Формувати уявлення про існуючі у навколишньому світі прості закономірності і залежності (світить сонце – тепло, дме вітер – гойдаються гілки дерев, йде дощ – калюжі на землі; якщо холодно – треба тепліше одягнутися, якщо сильний вітер – закрити вікно).

Нежива природа. Учити розрізняти і називати день і ніч, основні стани погоди: дме вітер, йде дощ, сніг; похмуро, сонячно. Знайомити з деякими характерними особливостями пір року (обпадає листя; випав сніг; побігли струмки, розпустилися квіти і т. п.).

Продовжувати знайомити з властивостями води (ллється, тепла, холодна), снігу (білий, холодний, в теплі тане), льоду (прозорий, твердий, слизький, в теплі тане), піску (сухий - сипучий, коли вологий - м'який, з нього можна ліпити), глини (суха - тверда, волога - м'яка, можна ліпити). Звертати увагу дітей на звуки неживої природи, учити співвідносити звук з його джерелом.

Жива природа. Рослинний світ: формувати елементарні уявлення про деякі рослини, що ростуть в цій місцевості. Учити розрізняти і називати 2-3 види дерев 2-3 види культурних або дикорослих рослин з яскраво вираженими характерними ознаками (форма, фактура листя, запах). Знати, що рослина – жива, у неї бувають „дітки” – це насіння, з насіння виростають нові рослини; що для життя рослинам потрібні умови: вода, ґрунт, тепло. Звертати увагу дітей на схожість життєвих потреб людини і рослин (дихання, живлення, рух).

Розрізняти і називати надземні частини рослин: стебло, листя, квіти, плоди; у дерева - стовбур, гілки, листя або голки (у природі і на спеціально підготовлених малюнках - рельєфних).

Знайомити з рослинами в куточку природи; учити розрізняти і називати 2-3 кімнатних рослини. Знати, чому людина доглядає за рослинами; залучати до роботи по догляду за рослинами в куточку природи, на ділянці (поливання).

Учити розрізняти за назвою, зовнішніми ознаками, смаком деякі овочі і фрукти (морква, огірок помідор, редис, цибуля, груша, яблуко, слива, лимон, апельсин).

Тваринний світ. Продовжувати знайомити з домашніми (кішка, собака, корова, коза, свиня), дикими тваринами (лисиця, заєць, ведмідь) і їх дитинчатами. Виділяти частини тіла тварин. Знати відмінні особливості зовнішнього вигляду тварин (лисиця руда, у неї довгий, пухнастий хвіст). Формувати первинні уявлення про класифікацію тварин: дикі тварини живуть в лісі, самі добувають собі їжу; домашні тварини не можуть жити самостійно, без турботи людини вони гинуть. Формувати уявлення про значення тварин в житті людини і людини в житті тварин.

Спостерігати за птахами, що відвідують ділянку дитячого саду (горобець, ворона, синиця), виділяти їх особливості: розмір, забарвлення, видавані звуки. Надавати допомогу зимуючим птахам підгодовуючи їх крихтами хліба. Знайомити зі свійськими птицями (півень, курка, гусак), їх відмінними особливостями.

Знайомити з комахами (метелики, жуки), жабами, спостерігаючи їх в природі і використовуючи наочність.

Продовжувати знайомити з мешканцями куточка природи; спостерігати, як дорослі доглядають за ними, брати участь в роботі по догляду за мешканцями живого куточка.

Результати освітньої та корекційно-розвивальної роботи: дитина:

- має уявлення про частини тіла людини, функціональне призначення окремих органів;

- знає членів своєї сім'ї, їх імен; має уявлення про соціальну роль дорослих в сім'ї;

- активно обстежує нові предмети в оточенні практично виявляючи їх можливості. Встановлює зв'язки між призначенням предмета, його будовою і матеріалом, з якого зроблений предмет. Уміє групувати і узагальнювати предмети за окремими ознаками. Дбайливо ставиться до предметів найближчого оточення;

- розрізняє і називає конкретні види дерев, кущів, овочів, фруктів, тварин різних груп; має уявлення про їх основну будову. Розуміє і вживає узагальнене поняття. Бере активну участь у догляді за рослинами і тваринами включаючись в діяльність дорослих;

- розрізняє і називає пори року і їх відмітні ознаки. Виявляє зацікавленість, емоційність у спілкуванні з природою, проявляє дбайливе ставлення до об'єктів природи;

- має уявлення про основні види транспорту, його призначення. Має уявлення про працю дорослих і про основні трудові процеси.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...