Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програми адаптації



Стан високої тривоги і невпевненості, характерний для новачків на початкових етапах адаптації, в значній мірі обумовлюється відсутністю необхідної інформації стосовно ключових аспектів нової роботи.

В сучасних організаціях до формування програм адаптації необхідно підходити системно. Системність означає, що:

· програми мають комплексний характер, тобто охоплюють всі найважливіші аспекти роботи новачка;

· програми адаптації для кожної категорії працюючих розробляють окремо, враховуючи специфіку їх праці;

· у здійсненні програми адаптації беруть участь як мінімум три дійові особи – сам новачок, його безпосередній керівник та менеджер з персоналу (в разі необхідності призначається наставник з числа більш досвідчених колег);

· періодично оцінюється успішність проходження адаптації; для такої оцінки розробляються відповідні критерії;

· встановлюються критерії успішного завершення адаптаційного періоду.

Програма адаптації включає п’ять етапів:

1. Пре-адаптація

2. Уточнення оцінки рівня компетенцій новачка

3. Орієнтація (загальна і спеціальна, яка ще називається входженням у посаду)

4. Дієва адаптація

5. Функціонування

Важливим з практичної точки зору є питання стосовно початку дії програми адаптації. Зазвичай вважалося, що вона починається з першого дня роботи новачка в організації, і відповідно виділяли чотири етапи адаптації – від уточнення оцінки рівня компетенцій до функціонування. Зараз все більшого розповсюдження набуває думка, що адаптація починається з того часу, коли організація офіційно повідомляє кандидата про прийом на роботу. Період часу між офіційними запрошеннями і виходом на нову роботу називається пре-адаптацією. З урахуванням пре-адаптації, програма адаптації перетворюється на п’яти-етапний процес.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 252 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...