Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості психологічного стану нового працівника



Психологічний стан працівника, який щойно розпочав роботу в новій організації, характеризується комплексом складних і часто різноспрямованих відчуттів і переживань.

В цей період для людини, що приступає до роботи, характерний стан, що носить назву «ентузіазм новачків». Нові професійні задачі викликають у новачка хвилю піднесення і творчої активності. Його переповнюють амбітні плани і прагнення якомога швидше їх реалізувати. Він відчуває бажання якнайшвидше утвердитися у новому колективі, завоювати довіру керівництва і колег, довести собі і оточуючим, що він може швидко оволодіти новими обов’язками і стати повноправним членом колективу. Рівень внутрішньої мотивації новачка в цей час дуже високий

З іншого боку, новий працівник відчуває невпевненість у собі і підвищену тривожність, оскільки усвідомлює, що:

· йому бракує певних професійних знань і навичок, які не вимагалися на попередньому місці роботи; побоювання зробити помилку призводить до зниження темпів виконання навіть тих професійних завдань, які на попередньому місці роботи він виконував не задумуючись.

· він не знає простих речей, відомих усім членам колективу – наприклад, як, до кого і з якими питаннями звертатися, як користуватися офісною технікою, тощо. Побоювання виглядати в очах нових колег смішним призводить до того, що новачок боїться задавати питання, відкладаючи їх «на потім», і його невпевненість від цього ще більш зростає.

· колеги і керівництво прискіпливо вивчають його, оцінюють кожен крок, відзначають його перші успіхи і невдачі. Якою є ця оцінка – позитивною чи негативною – для новачка часто залишається невідомим. Тому він намагається проявляти

максимум обмеженості і виваженості у своїх діях і стосунках з оточуючими.

· він не знає, якою може бути реакція керівництва і колег на його ініціативи і від кого саме він зможе отримати так необхідні йому на перших етапах роботи підтримку і допомогу.

Для того, щоб не загасити первинний ентузіазм новачка і спрямувати його зусилля у потрібному напрямку, під час адаптації керівництво має уникати:

· Невизначеності і бездієвості новачка. Ніщо так не охолоджує, як неможливість діяти.

· Перевантаження інформацією і стихійності її отримання. Надмірна, погано структурована інформація може збільшити невпевненість нового співробітника, оскільки через брак досвіду роботи в організації він не знає, яка інформація важлива для нього, а якою можна знехтувати.

· Занадто складних чи занадто простих задач. Часто новачку дають такі завдання, яких інші працівники намагалися уникнути. Задачі новачка мають бути достатньо складними, щоб потребувати певних зусиль, але доступними для виконання.

· Зайвої опіки. Надмірна опіка може бути оцінена як сигнал, що людині не довіряють.

Негативного зворотного зв’язку або його відсутності. Керівництво має завжди відзначати успіхи новачка і бути обережним у його критиці. Якщо у новачка виникають проблеми з виконанням певних завдань, треба розібратися в причинах і допомогти йому знайти вихід, утримуючись від негативних оцінок.

5. 12. Види адаптації

Адаптація – процес багатогранний, він торкається всіх сторін трудової діяльності і побуту людини. Виділяють наступні види адаптації.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 284 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...