Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спеціальна адаптація або входження в посаду



Мета цього етапу – надати новачку детальну інформацію про роботу підрозділу, в якому він буде працювати і про роль новачка у цьому підрозділі. Орієнтація новачка відбувається на його безпосередньому робочому місці. Цей етап передбачає знайомство з функціями, цілями і напрямками роботи підрозділу, формами взаємодії з іншими структурними підрозділами організації. Новачку окреслюють сферу його професійної відповідальності, детально знайомлять з посадовою інструкцією (мета і цілі

посади, виконувані операції, результати, вимоги до якості, форми звітності та ін.).

Для успішного проходження цього етапу за новачком можуть закріпити наставника, котрий буде супроводжувати його протягом періоду адаптації. Наставником може стати хтось із досвідчених колег або безпосередній керівник. Головне у ролі наставника, що новачок може звернутися до нього з питаннями чи за порадою у разі виникнення проблем. Наставник допомагає новачку ознайомитися з роботою основного устаткування, стандартами якості, існуючим розподілом обов’язків і сферами відповідальності інших членів підрозділу.

На етапі входження у посаду новачок вивчає положення про підрозділ, свою посадову інструкцію і план адаптації.

У проведенні спеціальної орієнтації задіяні безпосередній керівник новачка і наставник.

Дієва адаптація

Адаптація новачка переходить в практичну площину. Він приступає до виконання своїх посадових обов’язків. Спочатку дії новачка контролюються наставником, потім його робота стає все більш автономною. Важливо, щоб новачок отримував конструктивний зворотній зв'язок від керівника і наставника з оцінкою своїх дій. Це додає йому впевненості і дозволяє вчасно коректувати можливі помилки. На цьому етапі уточнюється, яких саме знань і вмінь бракує новачку і остаточно визначається формат програми «донавчання». У більшості випадків донавчання відбувається на робочому місці під керівництвом наставника. Особливу увагу наставник повинен приділяти наступним питанням:

Оволодіння навичками. Новачок має виробити такі навички роботи, що дозволяють йому працювати самостійно, не потребуючи частого контролю.

Знання технологій. Новачок повинен впевнено користуватися обладнанням і устаткуванням, не боячись його зламати і знати що робити у разі виникнення несправностей.

Обслуговування клієнтів. Новачок має добре засвоїти стандарти обслуговування клієнтів, прийняті в організації, і дотримуватися їх.

Безпека. Всі аспекти роботи новачка повинні бути проаналізовані з точки зору безпеки на своєму робочому місці, щоб не розгубитися в разі виникнення небезпечних ситуацій.

Якість роботи. Новачок має дотримуватися стандартів якості, прийнятих в організації.

Якщо компетенції новачка суттєво відрізняються від тих, що вимагають на його посаді, навчання може проводитися з відривом від роботи – на підготовчих курсах, семінарах, тренінгах. В цьому випадку професійне

навчання стає самостійним розділом програми адаптації і займає досить тривалий час (декілька тижнів чи навіть місяців).

На етапі дієвої адаптації новачок все більше включається в існуючу систему міжособистісних стосунків з колективом, активно накопичуючи досвід спілкування. Розширюється число контактів з колегами як найближчого так і найбільш віддаленого оточення. Комунікації поступово виходять за межі офіційних, набуваючи менш формального характеру.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 467 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...