Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підвищення інформативності співбесіди



Щоб зменшити вплив фактору суб’єктивності під час проведення співбесіди, інтерв’юєр повинен уникати наступних помилок:

· Формування думки про кандидата на основі першого враження. Іноді інтрев’юєр складає враження про кандидата за декілька перших секунд, а потім веде співбесіду так, щоб підтвердити свої очікування.

· Надвеликий акцент на одній позитивній якості (гало-ефект). Трапляється, що інтерв’юєр надає надмірно великого значення якійсь одній чи декільком рисам кандидата. Гало-ефект може створити навіть і відносно нейтральна інформація. Наприклад, коли інтерв’юєр дізнається, що кандидат родом з тієї ж місцевості, що і він сам.

· Надвеликий акцент на одній негативній якості. Трапляється, що отримавши якусь негативну інформацію про кандидата, інтерв’юєр робить невиправдано глибокі негативні висновки щодо його особи взагалі. Не треба поспішати з узагальненнями як відносно позитивних, так і відносно негативних рис кандидата.

· Бажання отримати підтвердження своїх інтуїтивних припущень. Деякі інтерв’юєри пишаються своїм вмінням «читати думки» кандидата. Насправді, вони перебувають в полоні власних припущень, котрі не завжди відповідають дійсності.

· Стереотипи інтервюєра – інтерв’юєр може мати певне ставлення - позитивне чи негативне - до людей певної національності, раси, статі, випускників певних вузів, тощо.

· Ефект контрасту – після явно слабкого кандидата навіть середній кандидат може здатися дуже добрим. Треба утримуватися від порівнянь кандидатів на етапі співбесіди.

· Захопленість невербальними сигналами. Хоча мода робити висновки про людину на підставі невербальних сигналів (рухи очей, положення рук, поза кандидата) пішла на спад, деякі інтерв’юєри надають цим

сигналам невиправдано великого значення. Трактування невербальних сигналів – річ дуже суб’єктивна, і покладатися на них ризиковано, особливо коли йде мова про малознайому людину.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 385 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...