Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Психологічне тестування – це оцінка різних сторін особистості кандидата за допомогою спеціальних психометричних інструментів - тестів



При проведені психологічного тестування необхідно пам’ятати, що тести – не панацея, а тільки допоміжний інструмент при відборі. Вони оцінюють лише схильність до певної поведінки і потенційні можливості кандидата, які не обов’язково реалізуються в конкретних виробничих ситуаціях. За деякими оцінками психологічні тести визначають не більше 25% ефективності роботи людини.

В залежності від задач дослідження психологічні тести можуть бути розділені на три групи:

¨ Тести здібностей дозволяють оцінювати різні здібності людини. З точки зору професійного відбору особливий інтерес представляють тести інтелекту (когнітивних здібностей), а також здібностей до набуття нових знань. Ці типи здібностей багато в чому

визначають потенціал розвитку працівника і можливості його професійного зростання.

¨ Тести особистісних якостей. Тести цієї групи використовуються для діягностики ступеня розвитку тих чи інших характеристик особистості кандидата, які вважають конституціональними, малозмінними протягом життя.

¨ Тести потреб, інтересів і мотивації. Такі характеристики людини як потреби, інтереси, мотиви багато в чому впливають на ставлення людини до роботи, її поведінку і взаємовідносини з іншими людьми, а тому важливі для оцінки кандидата. Нагадаємо, що ці якості можуть дещо змінюватися протягом свідомого життя людини під впливом факторів зовнішнього середовища, зокрема трудової діяльності, але вони є досить консервативними. Це зумовлює доцільність їх діагностики в процесі відбору кандидатів.

Психофізіологічне тестування застосовують для оцінки таких показників як швидкість психомоторної реакції, концентрація і переключення уваги, коротко- і довготермінова пам'ять та інших. Цей тип тестування проводиться в спеціальних лабораторіях фахівцями–психофізіологами для відбору в операторські професії.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 327 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...