Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформаційна функція



1.1. Здійснює інформаційне та бібліотечно-бібліографічне обслуговування користувачів.

1.2. Організовує диференційне (індивідуальне та групове) обслуговування користувачів на абонементах, у читальних залах та інших пунктах видачі літератури.

1.3. Безкоштовно надає користувачам бібліотеки основні бібліотечні послуги.

1.4. Реалізує можливості взаємовикористання бібліотечних фондів за допомогою міжбібліотечного та міжнародного абонементів, внутрішнього та міжнародного книгообміну, електронної доставки документів тощо.

1.5. Вивчає інформаційні потреби користувачів та здійснює оперативне забезпечення інформаційних запитів науковців і студентів вищого навчального закладу, використовуючи різні форми й методи індивідуального, групового і масового інформування. Проводить соціологічні опитування та дослідження читацьких інтересів з метою оптимізації їх задоволення.

1.6. Підвищує ефективність інформаційного забезпечення користувачів за рахунок взаємодії зі всеукраїнськими та галузевими інформаційними центрами. Забезпечує користувачам доступ до інформаційних ресурсів як в Україні, так і за її межами.

1.7. Організовує роботу громадських інформаторів кафедр і наукових підрозділів вищого навчального закладу, надає ш необхідну методичну допомогу.

1.8. Укладає і готує до видання бібліографічні покажчики, списки літератури, створює електронні бази даних на допомогу науковій та навчально-виховній роботі вищого навчального закладу, виконує всі види бібліотечних довідок, проводить бібліографічні огляди, організовує книжкові виставки тощо.

1.9. Організовує для студентів заняття з основ інформаційної куль тури, бібліотекознавства та бібліографії. Пропагує бібліотечно-бібліографічні знання за допомогою індивідуальних бесід, консультацій, організації книжкових виставок тощо.

1.10. Надає користувачам додаткові платні послуги згідно з чинним законодавством.

1.11. формує бібліотечні фонди згідно з навчальними планами, програмами та тематикою наукових досліджень університету шляхом придбання наукової, навчальної, довідкової, художньої літератури, періодичних, аудіо-, відео-видань, СБ-, БУО-дисків та електронних баз даних, вироблених як в Україні, так і закордоном.

1.12. Здійснює організацію, раціональне розміщення та облік основ них і підсобних бібліотечних фондів, їх зберігання, реставрацію, консервацію, копіювання та оцифровування.

1.13. Систематично аналізує використання бібліотечних фондів з метою їх оптимізації. Вносить до Міністерства освіти і науки України пропозиції щодо видання навчальної літератури.

1.14. Вилучає з бібліотечних фондів документи, що втратили актуальність, наукову та виробничу цінність, зношені, дефектні та дублетні примірники згідно з чинними законодавчими актами. Вилучення документів за ідеологічними чи політичними ознаками забороняється.

1.5. Створює і веде систему бібліотечних каталогів, бібліографічних картотек та БД на традиційних і електронних носіях інформації з метою багатоаспектного розкриття бібліотечно-інформаційних ресурсів.

2. Документально-комунікаційна функція – бібліотека бере участь у створенні галузевих, регіональних та загальнодержавних баз даних.

2.1. Проводить роботу з пропаганди та розкриття бібліотечно-інформаційних ресурсів як традиційними методами, так і з застосуванням комп'ютерних технологій.

3. Виховна функція – спільно з відповідальними за виховну роботу у вищому навчальному закладі викладачами та представниками громадських організацій проводить читацькі конференції, літературні, музичні вечори, диспути, інші масові заходи.

3.1. Проводить господарську діяльність, спрямовану на поліпшення умов праці користувачів та співробітників бібліотеки на основі своїх повноважень.

3.2. Бере участь у міжнародних бібліотечних програмах та проектах.

4. Когнітивна (стимуляційна) функція – проводить наукові дослідження у галузі бібліотекознавства, інформатики, бібліографії, історії книги тощо.

4.1. Вивчає і впроваджує в практику роботи передовий бібліотечний досвід і результати науково-дослідних робіт. Здійснює перехід на новітні бібліотечні технології.

4.2. Проводить науково-методичну роботу (аналітичну, організацій ну, консультативну) з удосконалення всіх напрямів діяльності бібліотеки.

4.3. Забезпечує безперервну освіту, підвищення професійного, загальноосвітнього та культурного рівня.

Поповнення й оновлення бібліотечних фондів здійснюється за рахунок університету. Керівництво вищого навчального закладу забезпечує і гарантоване фінансування і комплектування бібліотечних інформаційних ресурсів, виділяє бібліотеці відповідно до чинних норм необхідні службові й виробничі приміщення, забезпечує комп'ютерною технікою, технічним обладнанням і устаткуванням тощо.

Керівництво бібліотекою здійснює директор, який підпорядковується ректору університету. Університетська бібліотека може мати структуру, яка відображена на рис. 4.1.

    Університетська бібліотека  
                   
           
Відділ збереження і обслуговування навчальною літературою   Відділ збереження і обслуговування науковою літературою     Відділ сучасних бібліотечних технологій   Відділ наукової обробки літератури і організації каталогів
                 
                Алфавітного
 
                     
Фонд періодичних видань   Читальна зала   Відділ комплектування     Систематичного
 
               
              Предметного
 
                                           

Рис.4.1. Структура бібліотеки університету

Відділ обслуговування навчальною літературою передбачає зберігання та видачу підручників, посібників та інших видань, які використовуються читачами для безпосереднього оволодіння навчальним матеріалом згідно з навчальними програмами курсів та відповідно до змісту і структури навчальних планів. Фонди (кількість примірників) відділу формуються виходячи з чисельності студентів. Своєчасне оперативне фінансування університетом дає змогу формувати якісний склад цього фонду літератури, який охоплює всі ланки навчального процесу і передбачає реалізацію системного забезпечення читачів навчальною і методичною літературою з навчальних дисциплін.

Основне призначення відділу обслуговування науковою літературою полягає в ознайомленні учасників навчального процесу з науковими поняттями, теоріями, законами всіх розділів відповідної навчальної дисципліни і профільної науки. Література з навчального та наукового фондів видається, як правило, додому.

Відділ комплектування здійснює постійне безперервне інформаційне відстеження відомостей про нові видання навчальних, наукових, довідкових матеріалів за профілем університету, стежить за своєчасним формуванням замовлень на оновлення книжкових фондів бібліотеки, передплачує всі необхідні галузеві періодичні та інші видання.

В університетських бібліотеках створюються відповідні умови для роботи з літературою на місці – організовуються читальні зали. Читальна зала це окреме приміщення бібліотеки, обладнане відповідними меблями (столами, стільцями, настільними лампами, стелажами з літературою) і призначене в основному для самостійної роботи читача. У читальній залі навчальна, наукова література та періодика зберігається в одному примірнику.

На зміну книжковому типу самоосвіти, який реалізувався в рамках текстової діяльності, прийшли нові інформаційні і комунікативні технології, засновані на комп'ютерних засобах зв’язку та обробки інформації. Комп'ютер став універсальним засобом самоосвітньої діяльності. Тому у бібліотеках доцільно створювати відділи сучасних бібліотечних технологій, де зосереджені всі види документальної інформації – електронний каталог видань, аудіоматеріали, наочні форми, комп’ютерні навчальні програми, Інтернет-ресурси. Використання Інтернет-ресурсів дозволяє значною мірою розширити інформаційний потенціал бібліотеки університету і компенсувати недостатність або відсутність необхідних видань. Електронний каталог забезпечує швидкий пошук інформації про розміщення видання у бібліотечних фондах. Тому бажано, щоб бібліотеки організовували читальні зали комп’ютерних та Інтернет-технологій.

Бібліотечний каталог це перелік творів друку та інших документів, наявних у фонді бібліотеки, складений у певному порядку. Відомості про них подаються у вигляді бібліографічних записів. Бібліотечний каталог розкриває склад і зміст бібліотечних фондів. Його мета – допомогти читачеві в підборі літератури.

Залежно від способу групування карток каталоги бувають: алфавітний, систематичний, предметний.

Алфавітний каталог – бібліотечний каталог, в якому картки розташовуються за абеткою прізвищ авторів або заголовків творів друку та інших документів. Алфавітний каталог дозволяє довідатися, чи є в бібліотеці потрібна книга, які ще є книги певного автора, які видання потрібної книги є. Для швидкого знаходження книг в алфавітному каталозі необхідно запам'ятати основні правила пошук):

- якщо книга має одного автора, її треба шукати в алфавіті прізвища автора;

- картка на книгу двох або трьох авторів розташована в алфавітному каталозі під прізвищем першого автора;

- книги чотирьох і більше авторів потрібно шукати в алфавітному каталозі за алфавітом заголовка книги. У такий спосіб знаходять книги, що не мають автора;

- книги за редакцією потрібно шукати в алфавіті назви книги;

- законодавчі, офіційно-документальні матеріали, а також видання установ та організацій варто шукати в алфавіті найменування організації, що видала їх.

Систематичний каталог – бібліотечний каталог, в якому описи документів розташовуються за галузями знань відповідно до єдиної системи класифікації. Матеріал розташовується в логічній послідовності від загального до часткового. Тому пошук літератури за систематичним каталогом є багатоступінчастим: спочатку потрібна галузь знання, потім окреме питання, а потім джерело. До систематичного каталогу звертаються для:

- підбору літератури з певного питання, теми, галузі знання;

- пошуку книги, якщо невідомі точний заголовок або прізвище автора.

Бібліографічні описи розташовуються в систематичному каталозі відповідно до прийнятої системи класифікації – таблиць бібліотечно-бібліографічної класифікації (ББК). Користуватися систематичним каталогом допоможе алфавітно-предметний покажчик.

Алфавітно-предметний покажчик – допоміжний апарат до систематичного каталогу, що є переліком предметних рубрик, що розкривають зміст поданих у систематичному каталозі творів друку та інших документів із зазначенням відповідних класифікаційних індексів. Алфавітно-предметний покажчик скорочує шлях пошуку літератури в каталозі, включає предметні рубрики на літературу, наявну в бібліотеці, розкриває зміст бібліотечного фонду. Алфавітно-предметний покажчик постійно поповнюється. Предметні рубрики складаються одночасно із систематизацією книг. На кожній картці алфавітно-предметного покажчика записується предметна рубрика та класифікаційний індекс відповідного розділу систематичного каталогу. Картки в алфавітно-предметному покажчику розставляють за абеткою, оформляють каталожними роздільниками з бічними виступами, на яких вказують букви та склади. Основні каталоги і картотеки бібліотеки:

- алфавітний читацький каталог (поділяється на два ряди: українською мовою та російською мовою);

- алфавітний читацький каталог книг, надрукованих латинським шрифтом;

- систематичний каталог;

- каталог нових надходжень;

- каталог дисертацій і авторефератів;

- каталог магістерських і дипломних робіт;

- алфавітний каталог періодичних видань;

- краєзнавчий каталог;

- систематична картотека статей;

- картотека.

Правила користування бібліотекою складаються на основі Типових правил і затверджуються ректором університету. На їх підставі встановлюється порядок доступу і користування літературою та інформаційними ресурсами, перелік основних послуг і умови їх надання відвідувачам. Право користуватися фондами бібліотеки належить як викладачам, так і студентам.

Читачі бібліотеки мають право:

- користуватись усіма фондами бібліотеки, у тому числі рідкісними і цінними виданнями;

- брати додому книги з фонду навчальної літератури за умови оформлення абонемента;

- за результатами пошуку у каталогах здійснювати попереднє замовлення па літературу з фондів бібліотеки.

Оформляючи абонемент, відвідувач зобов'язаний ознайомитися з Правилами користування бібліотекою і підтвердити зобов'язання їх виконувати підпис у реєстраційній картці (формулярі).

Порядок запису до бібліотеки:

1. Реєстрація читача здійснюється за наявності студентського квитка, залікової книжки, паспорта або військового квитка, в особливих випадках – посвідчення особи.

2. Читачеві видають читацький квиток або присвоюють номер абонемента на право користування бібліотекою.

3. Передавати читацький квиток іншій особі або користуватись чужим квитком забороняється.

4. Відвідуючи читальну залу бібліотеки університету, читач пред’являє працівнику читацький квиток і одержує контрольний талон. Виходячи з бібліотеки, читач повертає контролеру контрольний талон з відмітками читальних залів.

Порядок замовлення видань у читальних залах:

1. Для замовлення видань читач повинен перевірити їх наявність у читацьких каталогах бібліотеки і заповнити на кожну книгу листок замовлення.

2. У читальній залі читач пред'являє читацький квиток, контрольний талон, листки замовлень. Одноразово можна замовити не більше 10 книг.

3. Прийом замовлень від читачів і видача їм літератури припиняється за 30 хв. до кінця роботи читального залу.

4. При поверненні читачем книг на контрольному талоні роблять відповідну відмітку.

5. Єдиний примірник у фонді, рідкісні й цінні твори друку, довідкові, періодичні, видання, що користуються підвищеним попитом, додому не видають.

Порядок користування фондом абонемента:

1. Читач абонемента може одержати додому не більше, ніж 5 видань терміном до 30 днів. Строк користування новими журналами й іншими творами друку підвищеного попит) - до 10 днів за узгодженням з працівниками абонемента.

2. За кожен отриманий примірник творів друку на абонементі читач повинен розписатися у своєму читацькому формулярі. Після повернення видань запис книговидачі погашається розписом бібліотекаря.

3. Читач зобов'язаний виконувати Правила користування бібліотекою, бережливо ставитись до фондів бібліотеки і її майна, своєчасно повертати отримані на тимчасове користування видання.

4. Читачі, які втратили літературу з фондів бібліотеки або заподіяли їм непоправну шкоду, зобов'язані замінити їх відповідними творами друку або працями, визнаними бібліотекою рівноцінними. У разі неможливості заміни - відшкодувати їх комерційну вартість.

5. У разі навмисного пошкодження або викрадення видань з бібліотечного фонду, читач несе кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством України, позбавляється права користування бібліотечним фондом терміном від 1 місяця до 1 року.

Згідно з Правилами забороняється:

- передавати читацький квиток іншим особам;

- виносити з читальних залів літературу за межі бібліотеки;

- передавати літературу, одержану на свій читацький квиток, іншим особам;

- підкреслювати текст і робити будь-які позначки в книгах, журналах;

- виходити з бібліотеки, не повернувши літературу бібліотекареві.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 631 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.018 с)...