Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практична підготовка студента



Практична підготовка студентів університету є обов’язковим компонентом освітньо-професійної програми для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня і має на меті набуття студентом професійних навичок та умінь.

Залежно від напрямів підготовки, конкретної спеціальності студентів практика може бути: навчальною, навчально-виробничою, науково-дослідною (перед написанням магістерської, дипломної, бакалаврської робіт), педагогічною. Перелік усіх видів практик для кожної спеціальності, їх зміст, форми, тривалість, терміни проведення визначаються навчальними планами факультетів.

Навчальна практика проводиться на 1-3-х курсах і має на меті узагальнити, систематизувати набуті студентами теоретичні знання, виробити вміння та навички застосування їх на практиці. Мета навчальної практики реалізується внаслідок ознайомлення зі змістом і формами роботи на базі практики та виконання конкретних завдань, передбачених програмою практики. Навчальна практика є частиною освітньо-професійної програми підготовки бакалавра.

Навчально-виробнича практика проводиться, як правило, на 3-4-х курсах університету. Цей вид практики покликаний сформувати професійні вміння, навички приймати самостійні рішення на певних ділянках роботи (або з конкретних питань) у реальних виробничих умовах, шляхом виконання окремих функцій і завдань, притаманних майбутній професії.

Науково-дослідна (переддипломна) практика проводиться перед виконанням кваліфікаційної дипломної роботи, і є підсумковою ланкою практичної підготовки студентів. Під час цієї практики поглиблюються та закріплюються теоретичні знання з фахових дисциплін, завершується формування бази фактичного матеріалу для виконання кваліфікаційної роботи та/або складання державних іспитів.

Педагогічну практику (стажування) проходять студенти, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра. Вона дозволяє студентам набути практичних навичок й досвіду викладацької роботи, необхідних для викладання дисципліни за профілем набутої спеціальності у вищих навчальних закладах після отримання освітньо-кваліфікаційного рівня магістра.

Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами, навичками, вміннями та способами організації праці майбутньої професійної діяльності, формування у них на базі одержаних в університеті знань професійних навичок та вмінь для прийняття самостійних рішень під час роботи в конкретних суспільно-економічних умовах, виховання потреби систематично поповнювати свої знання і творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Практична підготовка студентів в університеті регулюється «Положенням про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України» та відповідними методичними рекомендаціями, програмами практик. З керівниками баз практики укладаються угоди, які передбачають організацію та керівництво з боку бази практики, надання необхідної документації. Бази практики обираються з урахуванням програм практики та можливості підприємства забезпечити їх реалізацію.

До початку практики проводиться підготовча робота:

- розробляється і тиражується методична документація;

- готуються індивідуальні завдання, щоденники практики;

- відбувається установча конференція;

- проводиться інструктаж з техніки безпеки;

- студентам повідомляють графік проведення консультацій,

- вимоги до оформлення та захисту звітів з практики.

Студенти університету, які проходять виробничу практику зобов’язані:

- до початку практики одержати від керівника практики інструктаж: про порядок проходження практики та з техніки безпеки і консультації щодо оформлення всіх необхідних документів;

- своєчасно прибути на базу практики;

- у повному обсязі виконувати всі завдання, передбачені програмою практики, і вказівками її керівників;

- вивчити і суворо дотримуватися правил охорони праці та техніки безпеки і виробничої санітарії;

- нести відповідальність за виконану роботу;

- своєчасно подати необхідні звітні документи та захистити результати практики.

Базами практики можуть бути навчальні, виробничі й наукові підрозділи університету, підприємства, організації та установи будь-якої форми власності в Україні та за її межами, які мають належні умови для проведення практики.

Після закінчення терміну практики студенти звітують про виконання програми та індивідуального завдання. Форма звітності студента про проходження практики – письмовий звіт. Письмовий звіт разом з іншими документами (щоденником, характеристикою, планами-конспектами, методичними розробками, рецензіями тощо) подається на рецензування науковому керівникові практики від кафедри. У звіті мають бути відомості про виконання студентом усіх розділів програми практики та індивідуального завдання, розділи з охорони праці та техніки безпеки, висновки та пропозиції, список використаної літератури тощо. Оформлюється звіт за вимогами, встановленими програмою практики. Звіт із практики захищають студенти в комісії, призначеній завідувачем кафедри, у складі керівників-організаторів практики кафедри. Комісія приймає залік у студентів на базах практики та/або в університеті чи протягом перших двадцяти днів семестру, який починається після закінчення практики. Оцінку за практику вносять до заліково-екзаменаційної відомості і залікової книжки студента за підписами членів комісії.

Підсумки проведення кожної практики обговорюються на засіданнях кафедр та звітних конференціях за результатами виробничої практики.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 506 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...