Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система кінінів



Кініни - це невеликі пептидні молекули, що мають різноманітні властивості. Вони скорочують або розслаблюють гладкі м'язи, підвищують судинну проникність і генерують біль.

Виділяють три основні групи кінінів; брадикініни, кініни тваринного походження і лейкокініни. Особливе значення мають брадикініни.

Роль калікреїн-кінінової системи в органах і в цілому організмі людини вивчена недостатньо і представлена сукупністю багатьох різних ефектів. Наприклад, брадикініни у серцево-судинній системі діють на серцеві м'язи, визивають розширення артерій і звуження вен, збільшують число функціонуючих капілярів, підвищують проникливість судин. Крім того, брадикінін опосередковано через виділення катехоламінів і через нервові рефлекси регулює частоту серцевих скорочень і судинний тонус. Подібні ефекти брадикініну встановлені у легенях, включаючи його бронхозвужуючу дію. Кініни підсилюють метаболізм м'язів, репродук­тивних органів, а також функції шлунково-кишкового тракту і ЦНС.

Захисна функція кінінів заключається у здатності викликати класичні ознаки запалення (набряк, почервоніння, температуру та біль), що сприяє руйнуванню та елімінації мікробів, але ступінь вкладу в цей процес необхідно доповнити необхідними дослідами. Кініни можуть стимулювати утворення простагландинів, а калікреїн є фактором хемотаксису нейтрофілів, що сприяє фагоцитозу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1772 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...