Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми організації наступності в роботі школи і дитячого садка



Наступність у роботі школи й дитячого садка з ма­тематики — це важлива і складна педагогічна пробле­ма. Вона передбачає використання..,..всіх випробуваних раніше в педагогічній практиці форм/наступності: ви­вчення програм суміжних ланок, методики роботи в них, взаємний обмін досвідом, дальший пошук оптимальних шляхів удосконалення педагогічної роботи, виховання у дітей інтересу до-знань, до навчальної діяльності.

Усю різноманітність форм наступності у сучасному навчанні дітей математики можна систематизувати, ви­діливши умовно три типи наступності. Найпоширенішою є наступність, що характеризується дублюванням у до­шкільній підготовці основного змісту і конкретних зав­дань програми першого класу школи. Принципово не відрізняється від першого і другий тип наступності, при якому підготовка до школи дітей, які не відвідують до­шкільних закладів, здійснюється вдома, в сім'ї, самими батьками. Таке навчання, як правило, має стихійний ха­рактер, особливо в тих сім'ях, де вихованню дітей не приділяється достатньої уваги. Діти при такій підготов­ці засвоюють несистематизовані відомості й факти з на­вчальної програми школи, які часто подаються не досить кваліфіковано і педагогічно виправдано. Характерно, що в зв'язку з об'єктивними обставинами, врахуванням ре­альних умов і можливостей саме на такий тип наступності розраховане сучасне навчання у першому класі ма­сової школи (навчальні програми, підручники тощо):

Найбільш правильним і перспективним слід вважати третій тип наступності. При застосуванні його у навчан­ні дошкільників, зокрема математики, використовується менш ніж половина навчального матеріалу першого кла­су. Цей матеріал подається Дітям здебільшого для озна­йомлення. Навчальні завдання дошкільників і учнів пер­шого класу при вивченні того самого факту мають свою специфіку. Таке часткове спрощення шкільної програми з урахуванням вікових особливостей дітей, яке здійсню­ється одночасно працівниками дошкільного закладу і школи, дає змогу досягти найкращих успіхів при пере­ході дітей від дошкільного до шкільного навчання,

У наступності на перше місце висувається проблема навчання і виховання шестирічних дітей. Головним у ній є забезпечення однакової, досить міцної підготовки дітей до школи. Ще й досі є факти дуже різної підготовки дітей до школи, що, звичайно, ускладнює роботу вчителів пер­ших класів, особливо на початку року. Шестилітні діти навчаються і виховуються в неоднакових умовах: час­тина дітей — в дитячих садках, інша частина — у підго­товчих класах школи, за відповідними програмами і ме­тодиками навчання, і, нарешті, частину дітей готують до: школи самі батьки, спираючись на суб'єктивні методи навчання. Найчастіше батьки перед школою почина­ють форсувати процес навчання математики, вчать ді­тей, в основному усно лічити в межах 100, 1000 і різних обчислень, у тому числі іноді вчать таблицю множення, розв'язують складні арифметичні задачі, не приділяючи-належної уваги формуванню знань про множину, роз­міри, відстань і час.

Цілеспрямована підготовка до школи забезпечується у двох основних організаційних формах: у підготовчих групах дитячого садка і підготовчих класах школи. При цьому чітко намічається тенденція до стопроцентного охоплення дітей шестирічного віку навчанням.

Слід зазначити істотну відмінність у роботі підготов­чих груп дитячих садків і підготовчих класів шкіл. Кон­тингент підготовчих груп і підготовчих класів неоднако­вий. У підготовчі групи дітей переводять із старших груп, а до підготовчих класів зараховують дітей, які не від­відують дошкільних закладів і раніше не навчалися. То­му програми підготовчих груп і класів не можуть бути ідентичними, кількість занять і уроків неоднакова. У підготовчій групі дитячого садка провадиться одне заняття з математики на тиждень тривалістю 30—35 хв. При цьо­му діти набувають міцних знань і вмінь, які в основному відповідають вимогам сучасного початкового навчання.

У підготовчих класах або перших класах чотириріч­ної школи провадиться чотири уроки математики на тиж­день тривалістю також 35 хв.

Програма з математики у підготовчих класах школи побудована так, що діти за рік (96 уроків) засвоюють увесь обсяг знань і умінь з формування елементарних математичних уявлень, передбачений програмою вихо­вання в дитячому садку. Перед школою випускники ди­тячих садків і педагогічних класів мають (у всякому ра­зі повинні мати) майже однаковий рівень підготовки з математики.

Звичайно, у підготовчих класах програма вивчається швидше, всього за один рік, тому питання методики ма­ють надзвичайно важливе значення. Тут дедалі активні­ше впроваджується гра як форма, метод і прийом на­вчання, практична діяльність дітей з конкретними мно­жинами тощо.

Робота вчителів підготовчих класів і підготовчих груп свідчить про неможливість перенесення змісту і методів шкільного навчання на цей ступінь.

У результаті вдосконалення наступності в роботі ди­тячого садка й школи всі діти, що вступають до першого класу, матимуть порівняно однакову підготовку, а це за­безпечить сприятливі умови для їхнього успішного на­вчання.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3956 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...