Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Орієнтування в часі. У цій віковій групі уточнюються уявлення дітей про деякі проміжки часу, частин доби (ранок, день, вечір



У цій віковій групі уточнюються уявлення дітей про деякі проміжки часу, частин доби (ранок, день, вечір, ніч), дітей навчають оцінювати послідовність дій: була, є, буде, зараз, пізніше, після, раніше, вчора, сьогодні, завтра. Під впливом навчання в дітей формуються уміння розуміти і правильно позначати тривалість часу (довго — недовго, давно — нещодавно), визначати послі­довність логічно пов'язаних подій, дій на зрозумілих сюжетах.

Ознайомлення дітей п'ятого року життя з проміжками часу ґрунтується в основному на чуттєвій основі. Вихо­ватель з'ясовує з дітьми, що роблять вранці, вдень, вве­чері, вночі. Як прийоми навчання широко використову­ються спостереження, розглядання картин, ілюстрацій, читання, бесіди, дидактичні ігри. Поряд із сюжетною наочністю використовують умовну: моделі, схеми. Окре­мі частини доби можна зображувати кружечками, квад­ратами різного кольору (наприклад, білого, жовтого, синього ї чорного). Проте щоб сформувати уявлення про періодичність часу, не можна позначити частини доби окремими кружечками або квадратами. Вони не сприя­ють формуванню уявлення про неперервність часу. Най­краще використовувати для цього круг або квадрат, по­ділені на частини, і тоді дитині буде легко уявити не­перервність часу: закінчується одна доба, починається інша; добу можна починати з будь-якої частини (ранок, день, вечір, ніч).

Як словесний матеріал можна використовувати опо­відання, вірші, загадки:

«Сонце глянуло в кімнату,

Зацвірінькали пташки:

— Годі спати!

— Годі спати!

— Прокидайтесь малюки.»

(Ранок)

«Я лягаю спати вчасно,

сплю і бачу щось вві сні.

А тим часом світло гасне

в тому, в іншому вікні.»

(Вечір).

Словесні характеристики доповнюють яскравою наоч­ністю, картинками, листівками. Вихователь уточнює з дітьми послідовність частин доби від будь-якої з них. Закріплюється поняття «доба».

Під впливом навчання діти усвідомлюють, що завжди добу змінює інша. Добу, яка минула, називають «вчора», ту, що настала,— «сьогодні», а добу, яка ще настане,— «завтра». У кожній добі чотири частини: ранок, день, вечір, ніч.

Для уточнення цих уявлень вихователь проводить бесіди з дітьми про те, що вони робили вчора, сьогодні (вранці, вдень, ввечері, вночі), що робитимуть завтра.

На основі сформування просторових і часових уяв­лень, у дітей п'ятого року життя можна починати форму­вати в. них початкові єдині просторово-часові уявлення і поняття про швидкість, вчити їх визначати у загальних рисах швидкість: швидко, повільно. Для цього можна використовувати картинки із зображенням транспорту: літака, автобуса. При цьому порівнюють швидкість руху автомобіля, пішохода; черепахи, птаха.

Знання про час закріплюються і уточнюються протя­гом усього часу перебування дітей у дитячому садку, проте першорядне значення мають заняття з математики.

Блок самоперевірки.

У групі п'ятого року життя необхідно поглиблювати і розширювати знання про... доби і давати уявлення про їхню...; знайомити з чергуванням трьох... і значенням слів..., сьогодні,.... Конкретним визначенням... і в цій групі є їхня власна.... Тому, навчаючи дітей, треба насичувати... доби конкретними,, суттєвими... дитячої діяльності, називаючи... час. частини, послідовність, діб, вчора, завтра, часу, діяльність, частини, ознаками, відповідний,
Ознайомлення з частинами... треба починати з... про особистий, конкретний... дітей. При цьому особливу увагу приділяти... дітей з правильного позначення словами... доби. Важливе значення в роботі з дітьми мають ігри. доби, бесіди, досвід, вправам, частин.

Запитання і завдання.

1. Викладіть послідовну методику ознайомлення дітей з числом.

Доведіть необхідність спиратися на розгорнуті практичні дії дітей

у процесі навчання.

2.Розкрийте особливості ознайомлення дітей з геометричними фігурами в групах четвертого і п'ятого років життя.

3.На підставі порівняльного аналізу програмних задач з мате­матики у групах четвертого і п'ятого років життя покажіть, як реа­лізуються основні дидактичні принципи.

4.Проаналізуйте протоколи ваших спостережень за дітьми на заняттях з математики і поза ними. Охарактеризуйте типові помил­ки дітей при лічбі, порівнянні предметів за розміром, формою.

5. Обґрунтуйте методику ознайомлення дітей з частинами доби.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 4371 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...