Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формування уявлень про форму предметів



У середній групі продовжується формування знань про форму предметів, ознайомлення їх з геометричними фігурами. Діти вчаться розрізняти і називати квадрат, круг, трикутник, кулю,,куб, циліндр; обстежуючи форму їх, виділяти характерні ознаки; знаходити навколо себе предмети, подібні за формою до знайомих геометричних фігур (кулі, куба, циліндра, круга, квадрата, трикутни­ка, прямокутника). У процесі навчання діти усвідомлю­ють, що форма не залежить від розміру, кольору та ін­ших властивостей.

Ці завдання, як правило, розв'язуються на заняттях з математики у поєднанні з іншими завданнями: навчан­ням лічбі, вправами у порівнянні предметів за розміром та ін. Велике значення має встановлення зв'язку цієї ро­боти з навчанням різних видів зображувальної діяльнос­ті (ліплення, малювання, аплікації, конструювання). Саме внаслідок інтеграції завдань діти чітко сприймають форму предмета.

З новими геометричними фігурами дітей ознайомлю­ють, порівнюючи їхні моделі з уже знайомими або одну з одною: трикутник з квадратом, циліндр з кубом або кулею. Спочатку ці фігури порівнюють попарно, а потім по три. Наприклад, квадрат, прямокутник, трикутник.

Ознайомлення з формою предметів починається з того, що діти зорово і на дотик сприймають геометричну фігуру, виділяють її характерні особливості і запам'ято­вують її назву. Водночас вони вчаться добирати до гео­метричних зразків предмети і зображення предметів відповідної форми. Закріплюючи знання дітей про трикутник, вихователь пропонує кілька різних трикутників і запитує: «Діти, які ви бачите фігури? Скільки їх? Чим вони відрізняють­ся одна від одної? Візьміть трикутник, який лежить у вас на столі, в ліву руку, а вказівним пальцем правої руки обведіть його по контуру. Очима простежте, як ру­хається ваш пальчик. Полічіть, скільки сторін у трикут­ника. А скільки кутів у трикутника?»

Діти у п'ять років добре засвоюють особливості гео­метричних фігур, визначають фігури на дотик і за кон­туром. Від безпосереднього порівняння предметів з гео­метричними зразками діти переходять до словесного описання їхньої форми і узагальнення.

Порівнюють фігури у певному порядку: «Як назива­ються ці фігури? Якого кольору? Якого розміру? З чого, виготовлені? Чим відрізняються? Чим схожі?» Така по­слідовність привчає дітей до логіки обстеження, уміння виділяти основні, істотні ознаки і властивості.

Для дітей середньої трупи велике значення мають такі прийоми: практичні дії з моделями (котять, ставлять тощо), накладання і прикладання, обстеження по кон­туру, групування та упорядкування, дидактичні ігри та вправи на засвоєння особливостей геометричних фігур,, на співставлення форми предмета з геометричним зраз­ком і на аналіз складної форми.

Так, у сюжетно-дидактичній грі «Крамниця» основ­ним завданням є формування в дітей уміння знаходити предмети певної форми з використанням геометричних фігур-зразків.

На відміну від програмних завдань молодшої групи, діти п'ятого року життя, використовують розгорнуте сло­весне позначення своїх дій: «Я хочу купити трикутне пе­чиво, тому беру трикутний чек».

Матеріалами для заняття можуть бути сумки, в які діти складають «покупки» — булочки, цукерки, (кругла, прямокутна, овальна, трикутна за формою); халати для працівників магазину; каса; ваги; чеки тощо.

Основне правило у грі: товар одержує лише той, хто правильно вибрав чек і правильно описав форму свого товару. Наприклад: «Я підібрав чек, на якому намальо­ване коло, тому що у мене цукерки круглої форми», — говорить дитина.

На п'ятому році життя діти мають вміти описати фору­му предметів, які складаються із двох — п'яти частин.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 5900 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...