Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Блок самоперевірки. Діти шостого року життя мають знати



Діти шостого року життя мають знати... склад... з одиниць у межах п'яти. Спочатку проводиться велика... робота з порівняння відповідних... предметів. Діти розглядають групу предметів, виділяють... з них. Вони мають зрозуміти, що будь-яке число складається з одиниць. Загальна... одиниць відповідає заданій... або числу. кількісний, числа, практична, сукупностей, окремі, кількість, множині.

Порядкове значення числа. Ознайомлення дітей з порядковим значенням чисел починається у групі п'ято­го року життя. З дітьми шостого року життя ця робота продовжується.

Знання порядкової лічби і розуміння того, чим від­різняються порядкові числа від кількісних, має велике значення насамперед для засвоєння відношень між су­міжними числами натурального ряду, а в цілому успіш­ного навчання в школі.

Як зазначалося раніше, діти починають вживати у своїй мові порядкові числівники поряд з кількісними ду­же рано, вже в кінці другого року життя.

Перед вихователем цієї групи поставлено завдання: навчити дітей порядкової лічби у межах десяти; правиль­но відповідати на запитання «скільки?», «який?», «кот­рий?». Саме в процесі навчання у дітей формуються уявлення про те, що числівник, який було названо під час лічби останнім, дає відповідь на запитання «скіль­ки?». Часто треба знати не про всі предмети групи, а про місце одного предмета в ряду інших. У таких випадках запитання ставлять так: «на якому місці цей предмет?» або «який він по порядку?» У таких ситуаціях не перелічу­ють усіх предметів, а лічать тільки до того предмета, про який хотіли дізнатися. При цьому використовують­ся порядкові числа.

У доступній для дітей формі треба пояснити їм, що результат кількісної лічби не залежить від порядку, в якому лічать предмети. При цьому важливо лише не про­пустити або не полічити двічі той самий предмет. І нав­паки, для порядкових чисел напрям лічби має велике значення.

У кількісній і порядковій лічбі вправляються спочат­ку за допомогою предметів, а потім без них.

Ознайомлення дітей з порядковим значенням числа відбувається зіставленням його з кількісним значенням. Дітей підводять до розуміння того, що коли треба дізна­тися, скільки предметів усього, їх лічать так: один, два, три, чотири. Внаслідок такої лічби діти можуть відпо­вісти на запитання «скільки?». Проте, коли треба визна­чити черговість, місце предмета серед інших, лічать так: перший, другий, третій, четвертий. Це і буде відповіддю на запитання «котрий?» або «який по порядку?».

Порядкові числа люди використовують для позначен­ня маршрутів міського транспорту, номерів будинків, місць у кінотеатрі, автобусі тощо.

Педагогічна практика свідчить, що діти часто плута­ють запитання «який?» і «котрий?». Треба пояснити їм, що перше запитання потребує виділення якісних ознак предметів (кольору, величини, призначення), друге — визначення місця серед інших. Чергування запитань «скільки?», «котрий?», «який?» дає змогу розкрити їхні значення. Розглянемо це на прикладі одного із занять.

Мета заняття. Розкрити значення порядкових числівників і сформувати навички порядкової лічби в межах семи. Показати, що для визначення порядкового місця предмета серед інших істотне значення має нап­рям лічби.

Хід заняття. На столі у вихователя є сім одна­кових коробок. В одній з них захована кулька. «Сергійку, голосно полічи коробки»,— говорить вихователь. «Що зробив Сергійко? Про що ми дізналися? Правильно, Сергійко полічив коробки і тепер знаємо, скільки їх. Коли треба дізнатися, скільки предметів усього, їх лі­чать так, як це зробив Сергійко: один, два, три і т„ д. Завдяки цьому дістали відповідь на запитання «скіль­ки?». Всього сім коробок. Усі коробки однакові, проте в одній з них заховано кульку. її легко знайти, якщо знати, на якому місці коробка з кулькою. Коли треба визначити місце предмета серед інших, також лічать, проте числа називають інакше. Послухайте і подивіться, як лічать, коли хочуть дізнатися, на якому місці пред­мет, котрий він по порядку».

Педагог лічить зліва направо: перша, друга, третя,... Котра по порядку остання коробка? Дітям пропонується ще раз усім разом (хором) полічити коробки по порядку.

«Я вам відкрию секрет: кулька лежить у п'ятій короб­ці зліва. Піди, Галинко, знайди п'яту коробку зліва». Дівчинка знаходить п'яту коробку і показує кульку. Пе­дагог стежить за тим, щоб дитина вживала в своїй мові порядкові числівники.

«Діти, в якому напрямі Галинка лічила коробки?— продовжує вихователь. — А чи знайшла б вона кульку, якщо б лічила справа наліво? Миколко, перевір, якщо лічити справа наліво, то котра по порядку коробка з кулькою?» З'ясовують, що кулька у третій коробці спра­ва. «Валю, покажи п'яту коробку справа. Бачите, діти, як змінюється місце предмета серед інших залежно від того, в якому напрямі їх лічать. Тому, називаючи місце предмета, завжди вказують напрям лічби: п'ята зліва, друга справа».

Тепер визначимо місце предмета, якщо лічити зліва направо. Заплющіть очі, я покладу кульку в іншу короб­ку. Тепер розплющіть очі. Де кулька? Вона у шостій коробці зліва. Мишко, знайди шосту коробку».

Педагог ще два-три рази змінює місце кульки. Діти, користуючись порядковою лічбою, знаходять її.

Робота з роздавальним матеріалом. На столах у дітей підноси з кружечками (квадратами). Кружечки з одного боку забарвлені в синій колір, а з другого — у червоний. Вихователь пропонує дітям по­класти сім кружечків у ряд синім боком догори, знайти четвертий кружечок (другий, шостий) зліва і повернути його червоним боком догори.

«На якому місці у вас червоні кружечки? Скільки їх? Котрі по порядку сині кружечки?» При цьому педа­гог щоразу просить дітей голосно полічити кружечки, стежить за тим, щоб діти правильно називали порядкові числівники.

Після цього у дітей закріплюють навички порядкової лічби, збільшуючи кількість предметів, які треба полі­чити, до десяти. Для цього широко використовують різно­манітний дидактичний матеріал, дидактичні1 ігри типу: «Назви наступне число», «Скільки нас лишилось?, «По­лічи далі від будь-якого числа».

Деякі діти, визначаючи місце предмета, замінюють порядкові числівники кількісними. Педагог стежить, як діти лічать, і вказує на помилки. Особливо ефективні так звані комбіновані вправи, де порядкова лічба поєд­нується із зіставленням двох і більше сукупностей пред­метів, групуванням геометричних фігур, упорядкуванням предметів за розміром.

У цій роботі спочатку використовують однорідні пред­мети, що відрізняються за кольором, розміром, а пізні­ше — сукупності предметів різного виду, наприклад, силуети тварин, моделі геометричних фігур тощо. Деякий час (два-три заняття) порядкова лічба є основним завданням заняття. Після того як діти поряд­кову лічбу в основному засвоять, на закріплення її мож­на відводити певну частину заняття (початок або кі­нець його). Згідно з принципом повторності й міцності засвоєння знань це. завдання повторюється протягом усього третього кварталу в старшій і закріплюється в підготовчій до школи групі. При цьому слід пам'ятати, що для повторення тієї самої теми інтервали між занят­тями поступово можуть ставати тривалішими.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3009 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...