Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ознайомлення з формою предметів



Саме в цій віковій групі формуються певні знання про форму предметів і геометричні фігури як еталони форми. Діти вчаться розрізняти кулю, куб, коло, квадрат, трику­тник, користуючись прийомами обстеження цих фігур до­тиково-руховим і зоровим способами. Крім того, на за­няттях з конструювання діти ознайомлюються з деякими елементами будівельного матеріалу: кубиками, цеглин­ками, пластинами, призмами, брусками.

Діти розглядають і порівнюють кулю і куб, знаходять спільне та відмінне у цих предметах (фігурах). Зверта­ючись із запитанням до дітей, вихователь зосереджує їхню увагу на особливості фігур: «Що це? Якого кольору кулі? Яка з них менша?».

За завданням вихователя одна дитина бере в руки ма­леньку кулю, а інша — велику. Діти передають кулі по колу: маленьку наздоганяє велика куля. Потім напрям руху змінюється. У процесі таких ігор діти уточнюють особливості кулі — вона кругла, у неї немає кутів, її мо­жна котити. Діти порівнюють кулі різних кольорів і розмірів. Тим самим вихователь підводить їх до узагальнен­ня, що форма не залежить від кольору і розміру пред­мета.

Аналогічно уточнюються і узагальнюються знання ді­тей яро куб. Діти беруть в руки куб, намагаючись проко­тити його. Він не котиться. У куба є кути і грані, він сті­йко стоїть на столі, підлозі. Із кубів можна будувати бу­диночки, стовпчики, ставлячи один куб на інший.

Найважливішим моментом при ознайомленні дітей з формою є зорове та дотиково-рухове сприйняття форми, різноманітні практичні дії, які виявляють її властивості. Обстеження дітьми форми предмета включає такі дії:; показ (демонстрування) геометричної фігури і називання її; обстеження геометричної фігури за допомогою конкретних практичних (обводяться по контуру) дій; порівняння фігур, різних за кольором та розміром; порівняння геометричних фігур з предметами, близькими за формою; закріплення властивостей геометричної фігури під час малювання, ліплення, аплікації.

В організації роботи з ознайомлення дітей з формою предмета значне місце займає показ (демонстрування); самої фігури, а також способів її обстеження. Вихователь вчить дітей при обстеженні предмета тримати його в лівій руці, вказівним пальцем правої руки обводити його по контуру. Для того щоб діти краще виділяли особливості геометричних фігур, моделі слід порівнювати попарно: кулю і куб, коло і. квадрат, куб і квадрат. Фігури обов'язково треба брати різні за розміром та кольором, а надалі відмінні за основною ознакою (рис. 10).

Для розвитку в дітей навичок обстеження форми предметів і накопичення відповідних уявлень організовують різні дидактичні ігри та вправи. Так, з метою засвоєння назви та уточнення основних властивостей окремих геометричних фігур вихователь організовує ігри: «Назви геометричну фігуру», «Чарівний мішечок», «Доміно фігур" та інші.

У грі «Чарівний мішечок» вихователь вчить дітей вибирати фігури на дотик за зразком. На столі він заздале­гідь розміщує відомі дітям геометричні фігури, а у міше­чок складає такі самі. Спочатку звертає увагу на геомет­ричні фігури, розміщені на столі. Діти називають їх. По­тім за вказівкою вихователя дитина знаходить у мішечку таку, яка стоїть на столі, і показує її. Якщо дитина не може виконати завдання, то вихователь ще раз нага­дує способи обстеження фігури: правою рукою повільно обводити по краю (контуру). Можна і лівою рукою допо­магати. При повторному проведенні гри збільшується кі­лькість геометричних фігур.

В іграх «Знайди предмет такої самої форми», «Що лежить у мішечку?», «Геометричне лото» діти вправляються у зіставленні форми предметів з геометричними зразками. Такі завдання складніші», але цілком доступні для дітей. Вони розвивають V них здатність аналізувати навколишню обстановку; абстрагуватися при визначенні форми предметів. Так» дитина, сприймаючи естамп, що висить на столі перед нею, відволікається від сюжету картини, а виділяє лише форму рамки (квадрат).

Діти цього віку при проведенні відповідної цілеспрямованої роботи з ними можуть аналізувати складніші форми. Так, вони створюють орнамент із кольорових геометричних фігур. При цьому, аналізують малюнок, виділяють у ньому окремі геометричні фігури, обстежують їх за контуром, називають, а потім відтворюють малюнок орнаменту.

У вільний від заняття час діти цієї групи дуже люблять ігри з розрізними картинками, мозаїкою, будівельним матеріалом.

Такі геометричні фігури, як коло і квадрат, використовуються на заняттях з математики як роздавальний матеріал.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 6687 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...