Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правопис прислівників, утворених за допомогою часток



Як і неозначені займенники, деякі прислівники творяться за допомогою часток.

Прислівники, утворені за допомогою часток хтозна-. казна-, будь-, -небудь, -но, пишуться через дефіс: хтозна -де, казна -звідки, будь -як, будь -коли, де- небудь, куди- небудь, тільки- но.

Прислівники, утворені за допомогою часток аби-, де-, -сь, ні-, ані-, що- пишуться разом: аби як, аби куди, де коли, де сь, ні де, ні коли, ані трохи, ані як, що дня, що день, що року, що разу, що сили.

Але частка що пишеться окремо в таких випадках: що другий день, що день божий, тільки що, поки що.

Прислівники з не можуть писатися разом, якщо не вжито в ролі префікса, і окремо, якщо не є заперечною часткою. Це нерідко залежить від того, який зміст хоче передати автор. Порівняйте: Вибратися, однак, із темної, покрученої та вузької чорториї було нелегко. — Дідові Овсієві не легко давалося зробити лад і спокій (М.Коцюбинський).

Перевірте себе. Випишіть словосполучення і слова в дві колонки залежно від написання прислівників: 1) разом; 2) через дефіс. Словосполучень із прислівниками, які пишуться двома словами, не виписуйте.

Спитаю коли/небудь, ані/трохи, записав аби/як, тільки/що прийшов, зроблю будь/коли, забрів хтозна/куди, спостерігав що/дня, звідки/небудь, здивувався хтозна/як, ні/коли не знав, казна/де був, квапився що/разу.

Ключ. З других букв перших слів має скластися початок вислову (одне слово) німецького письменника Т.Гіппеля: “… страшніша за брехню”.

Урок 33. Прийменник

1. Значення і склад прийменників. 2. Деякі особливості вживання прийменників. 3. Правопис прийменників.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1498 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...