Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Значення і склад прийменників



Прийменником називається службова частина мови, яка разом з відмінковими закінченнями іменників (або займенників) служить для вираження підрядних зв’язків між словами в реченні.

Наприклад, у реченні Там тополі у полі на волі (захід сонце за обрій поніс) з буйним вітром свавольним і диким струнко рвуться кудись в далечінь (П. Тичина) без слів у, на, за, з, в обійтися не можна: вони, хоч не мають самостійного значення, проте вказують на зв’язки між повнозначними словами.

За походженням прийменники поділяються на:

1) первинні: без, в, від, для, до, з, за, на, над, під, по, при, про, ради, через;

2) вторинні, утворені від первинних прийменників: задля, заради, з-під, з-попід, з-поза, з-проміж, із-за, поза, щодо;

3) відприслівникові: близько, внаслідок, всупереч, вподовж, вслід, довкола, замість, кругом, насеред, навкруги, навпроти, напередодні, навколо, назустріч, осторонь, обабіч, поперек, позад, після, поруч, поряд, відповідно до, залежно від, згідно з тощо;

4) відіменникові: край, кінець, коло, перед, протягом, шляхом, за допомогою, під час, в напрямі до, на шляху до, у зв’язку з, в силу, внаслідок, в результаті тощо;

5) віддієслівні: завдяки, виключаючи, незважаючи на.

За будовою прийменники бувають:

1) прості: без, в, до, крізь, під, кругом, близько, проти, край, кінець, коло;

2) складні (складаються з двох чи більше частин і пишуться разом або через дефіс): задля, з-поза, з-між, із-за, попід, щодо, всупереч, довкола, поруч, поряд;

3) складені (пишуться двома і більше словами): відповідно до, залежно від, згідно з, під час, у зв’язку з, незважаючи на.

Прийменники поєднуються з іменниками (або займенниками) в непрямих відмінках, причому деякі з них поєднуються тільки з одним відмінком (без, від. до. крізь, про, при, біля, навколо, назустріч), деякі — з двома (на, над, перед, під, по), а то й з трьома (в, з, за, між).

Прийменники стоять перед іменниками. Лише кілька прийменників можуть стояти і після іменників: 1. Лейтенант озирнувся порядку ради (Іван Ле). 2. Дружна і гучна дівоча пісня линула нам навздогін (Ю.Смолич).

Перевірте себе. 1. Випишіть словосполучення в дві колонки: 1) з непохідними прийменниками; 2) з похідними.

Здибався з другом, поклав у шухляду, присів коло мене, уболіваю за справу, росте навпроти школи, збори наприкінці літа, зрубав при корені, держав про запас, виглянув з-за рогу.

Ключ. З других букв перших слів має скластися початок прислів’я: “…, добре й буде”.

Перевірте себе. 2. Випишіть окремо словосполучення, у яких прийменники вжито: 1) з родовим відмінком; 2) із знахідним; 3) з орудним; 4) з місцевим.

Став біля порога, виріс над морем, трапилось у травні, лишився без грошей, надіятися на випадок, обіч дороги, експеримент у лабораторії, ішов з батьком, виглянув з вікна, росте на горі, абстрагуймося від частковостей, агітація за кандидатів.

Ключ. З перших букв перших слів має скластися закінчення прислів’я: “Не кидай…”





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1105 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...