Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості написання не з різними формами дієслова



З усіма формами дієслова (про дієприкметник мовиться далі) не майже завжди пишеться окремо, тобто виступає заперечною часткою.

Наприклад: 1. Як це чудово — не сидіти на місці, мчати на північ, південь чи схід! (П.Дорошко). 2. Не бійся правди, хоч яка гірка (Л.Костенко). 3. Такої мови не чувано в сій хаті досі (Леся Українка). 4. Довго не вгавала колотнеча в замку (І.Ле).

Разом не пишеться у дев’яти дієсловах, які без не не вживаються: неволити, ненавидіти, непокоїти, непритомніти, нехтувати, нетямитися, незчутися, нетерпеливитися, нездужатися.

Разом і окремо не пишеться з такими чотирма дієсловами залежно від їхнього значення: не здужати (хворіти) і не здужати (не могти, не подолати), не славити (ганьбити) і не славити (не прославляти), не покоїтися (тривожитися, турбуватися) і не покоїтися (не лежати), не стямитися (втратити самовладання) і не стямитися (не повернутися до тями).

У префіксі недо -, якщо він вказує на неповноту, половинчастість дії, не пишеться разом: не добачати (погано бачити), не дочувати (погано чути), не дочути (погано почути), не долюблювати (відчувати неприязнь), не досипляти (мало спати), не доїдати, не довиконувати, не дооцінювати.

Від дієслів з префіксом недо- слід відрізняти дієслова з префіксом до-, при яких вжито заперечну частку не: не дочекатися, не доторкатися, не допомогти. Порівняйте: Старий недобачав, а ще дужче недочував (В.Минко).Опісля Сава знов дивився під хмари і знов ждав. Не добачав уже нічого більше (О.Кобилянська).

З дієприкметником не завжди пишеться окремо, коли він має при собі залежні слова (у дієприкметниковому звороті): 1. Через усю Вербівку стеляться сукупні городи та левади, не одгороджені тинами (І.Нечуй-Левицький). 2. На кроквах ще не закінчених хат працюють теслярі (О.Довженко).

Коли дієприкметник не має при собі залежних слів, то не пишеться разом або окремо:

1) разом, якщо не вжито в ролі префікса: Марійка вешталася, як звичайно, зжурена і невдоволена (О.Кобилянська);

2) окремо, якщо не є заперечною часткою: Тільки й мав [поет] талан до віршів не позичений, а власний (Леся Українка).

Слід розрізняти окреме написання не з дієсловом мати в 3-й особі однини теперішнього часу — не має (Він не має часу) і написання разом заперечного слова немає, яке завжди можна замінити формою нема (У нього немає (нема) часу).

Перевірте себе. Випишіть лише словосполучення, у яких не з дієслівними формами пишеться окремо.

Він не/має плаща, не/терпеливиться йому, не/дослухавши розмови, не/навиджу брехню, не/поремонтовано автомобіль, не/чуваний тут випадок, не/закінчений твір, не/хтують порадами, не/стямився досі, ще/не виконаний урок.

Ключ. З перших букв останніх слів має скластися закінчення вислову Марка Твена: “Коли сумніваєтесь, говоріть …”

Урок 32. Прислівник

1. Значення прислівника. 2. Правопис прислівників, утворених від прикметників за допомогою суфіксів –о, -е. 3. Правопис прислівників, утворених поєднанням прийменника з різними частинами мови. 4. Правопис складних і складених прислівників. 5. Правопис прислівників, утворених за допомогою часток





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2223 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...