Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правопис прийменників



Прийменники від іменників, займенників, прикметників, числівників пишуться окремо. Проте не слід їх сплутувати з префіксами, які пишуться разом: без дороги — без доріжжя, при березі — при бережний, у вечір — у вечері, з-під шапки — спід лоба, попід вікнами — попід віконню. Між прийменником та іншою частиною мови можна вставити означення, між префіксом і наступною частиною слова цього зробити не можна: до хати — до рідної хати, до своєї хати і дощенту.

Складні прийменники, утворені від первинних за допомогою прийменника з (із), пишуться через дефіс: з -за, із -за, з -поза, з -над, з -понад, з -під, з -попід, з -поміж, з -проміж, з -серед, з -посеред.

Складні прийменники, утворені від первинних без прийменника з (із),’ пишуться разом: за ради, за для, по за, по над, по під, по між, про між, що до (але що ж до).

Складні прийменники прислівникового походження пишуться разом (як і відповідні прислівники): всупереч сподіванкам, услід загонові, довкола вогнища, посеред дороги, обабіч шосе, наперекір знегодам, назустріч бурі, поруч мене, наприкінці дня, внаслідок переживань.

Проте від прислівників, які пишуться разом, слід відрізняти однозвучні сполучення прийменників з іменниками, що мають при собі додаток у родовому відмінку і пишуться окремо, наприклад: вглиб (прислівник) — в глиб віків (сполучення прийменника з іменником глиб, при якому є додаток у родовому відмінку віків); вбік — в бік річки, всередині — в середині речення, зсередини — з середини розділу, збоку — з боку товаришів, скраю — з краю поля, спочатку — з початку року.

Двома і більше словами пишуться такі складені прийменники, як під час, незважаючи на, відповідно до, залежно від, згідно з, в напрямі до, на шляху до, у зв’язку з, за допомогою, в силу, в результаті (але внаслідок).

Перевірте себе. 1. Запишіть словосполучення у дві колонки залежно від того, як пишуться частини, що в дужках: 1) окремо (прийменники); 2) разом (префікси).

Звернувся (в)друге, пішли (в)чотирьох, плакав (уві)сні, людина (з)людиною, знявся (в)гору, їду (в)гори, вилив (у)друге відро, ішов (на)помацки, подався (до)дому, книжка (переді)мною, (з)малку працюй, було це (в)літку, гукнув (по)батькові.

Ключ. З других букв перших слів має скластися закінчення вислову російського мислителя О.Радищева: “Тільки тоді станеш людиною, коли навчишся бачити …”

Перевірте себе. 2. Запишіть словосполучення у дві колонки залежно від того, як пишуться прийменники: 1) одним словом; 2) через дефіс. Тих словосполучень, у яких прийменники пишуться двома словами, не виписуйте..

Спуститися з/над хмар, один з/перед одного, садять по/над яром, упав під/час бурі, виріс по/серед поля, лине з/посеред гаю, один з/поміж усіх, об’єднатися за/ради справи, яскравий по/над міру, мружитися з/під брів, атака з/за лісу.

Ключ. З перших букв перших слів має скластися початок прислів’я: “… м’якша від чужої подушки”.

Урок 34. Сполучник

1. Значення і склад сполучників. 2. Розряди сполучників за значенням і способом вживання. 3. Правопис сполучників. 4. Розрізнення складних сполучників та інших частин мови.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1685 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...