Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Майстерність учителя в керуванні психічним самопочуттям



Мета: формування уявлень про сутність саморегуляції та її роль у професійній діяльності вчителя. Оволодіння засобами психологічного настроювання вчителя на наступну діяльність, створення установки на самостійну роботу з удосконалення засобів психофізичної саморегуляції.

Опорні поняття: психологічне настроювання на наступну діяльність, робоче самопочуття, саморегуляція, м’язовий затискач, релаксація, аутогенне тренування, музикотерапія, бібліотерапія, трудотерапія, мажор, імітаційна гра.

Обладнання: записи сеансу аутогенного тренування та музикотерапії, магнітофон.

План

1. Діагностика рівня емоційної стабільності і здатності до керування психологічним самопочуттям за допомою системи запитань Айзенка.

2. Перевірка головних теоретичних положень з теми:

2.1. Поняття саморегуляції та психологічного настроювання. Роль психологічного настроювання як елемента педагогічної техніки вчителя.

2.2. Психологічна гімнастика в роботі вчителя. Засоби психологічного настроювання.

2.3. Засоби керування психічним станом (музикотерапія, бібліотерапія, трудотерапія, імітаційна гра, аутогенне тренування). Можливості використання їх для професійного самовдосконалення вчителя.

3. Виконання вправ на розвиток умінь психофізичної саморегуляції, настроювання на наступну діяльність.

4. Моделювання педагогічної ситуації: розповідь учителя (розробка програми психологічного настроювання на виконання педагогічної розповіді в аудиторії).

Завдання для студентів:

1. Опрацювати рекомендовану літературу, підготуватися до обговорення основних теоретичних положень.

2. Підготуватись до виконання і коментування вправ на формування вмінь зняття м’язового напруження, контролю та регуляції дихання (вправи 1-5 [1; 2]), психологічно настроюватись на наступну роботу (вправа 7 [1; 2]).

3. Вибрати тему виховної години (наприклад, “Наркоманія – проблема століття”, “Любов очима підлітків” тощо) і розробити варіант власної програми психологічного настроювання до її проведення (за планом, вказаним у [1, с. 178; 2, с. 221]).





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 1441 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...