Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Позакласні заходи та їх аналіз



Мета позакласної роботи з мови має кілька аспектів: виховувати любов до рідної та іноземної мови, сприяти підвищенню рівня володіння учнями українською та іноземною мовами, розширювати знання учнів про соціально-економічні особливості та культуру країни, розвивати творчі здібності учнів, здійснювати емоційний вплив на учнів, здійснювати особистісне спілкування вчителя з учнями, формувати лінгвістичну компетенцію школярів.

Особливості позакласної роботи порівняно з класною роботою: проведення роботи за особистим планом учителя, що відповідає рівню навченості, інтересам та здібностям учнів; її нерегламентованість за місцем, часом і формами проведення, емоційна насиченість, характер проведення виховних заходів, добровільність і масовість участі школярів у позакласній роботі", відсутність чітко визначеної оцінки діяльності учнів.

Основними вимогами організації позакласної роботи з мови є: кореляція з класною роботою, організація колективної взаємодії учнів, велика кількість учасників позакласних заходів, створення ненапруженої атмосфери під час підготовки та проведення виховних заходів.

Одиничні та комплексні позакласні заходи. Одиничний захід є більш-менш однорідний за змістом і проводиться найчастіше в одній групі або класі. До них належать: відгадування кросвордів, бесіди про звичаї та обряди, традиції країни, вікторини, демонстрації цікавих відеофільмів тощо. Комплексний захід складається з певної кількості одиничних і здебільшого організується як шкільний захід або захід паралельних класів, для активної участі в якому відбираються представники класів або груп. Прикладами комплексних заходів можуть бути шкільна олімпіада, концерт, присвячений певній події, даті, вечір поезії, конкурси стіннівок, монтажів, на кращого читця поезії, на кращу рекламу, на крашу постановку сценівок; засідання клубу, дискусія, бесіда, засідання малої Академії наук, засідання Клубу веселих і кмітливих; гра "Поле чудес", "Що? Де? Коли?", ділова гра тощо.

Деякі одиничні заходи можуть бути організовані в одному або кількох класах (на паралелі). Неможливо переоцінити виховний та емоційний вплив одиничного комплексного заходу (концерт), що проводиться у групі й до якого залучаються всі учні. Комплексний загальношкільний захід не має цієї переваги: на ньому здебільшого присутні тільки окремі учні з кожного класу і до того ж представники не всіх класів беруть активну участь у цьому заході.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 353 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...