Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз уроку іноземної мови



Високий професіоналізм, педагогічна майстерність учителя досягаються не лише у процесі систематичної, вдумливої, творчої підготовки до своїх уроків, але й за рахунок проведення аналізу та узагальнення досвіду колег, збагачення на цій основі практики ефективними прийомами навчання. Уміння спостерігати та аналізувати педагогічний процес є професійно необхідним для кожного вчителя. Воно складає основу реалізації дослідницької функції вчителя, а також с базою для оволодіння самоаналізом, що є запорукою високого професіоналізму.

Аналіз уроку іноземної мови вимагає як всебічних знань про урок, так і спеціальних умінь його спостереження та оцінювання. Складність аналізу уроку полягає не тільки в багатоплановості останнього, але й у специфічності окремих його компонентів і типів. Проте існують певні характеристики, які є обов'язковими для кожного уроку іноземної мови. Насамперед відповідність конкретного уроку основним вимогам до уроку іноземної мови, зумовленим специфікою цілей, змісту і технології навчання саме цього предмета в середніх навчальних закладах. Реалізація вчителем саме цих вимог повинна стати об'єктом загального аналізу уроку іноземної мови, метою якого є цілісна оцінка уроку через призму його особливостей, в однаковій мірі притаманних усім типам уроків. До таких вимог належать:

o цілеспрямованість уроку;

o структурна цілісність і змістовність уроку;

o активність учнів на уроці;

o відповідність мовленнєвої поведінки вчителя цілям, змісту та умовам навчання;

o результативність уроку.

З урахуванням сказаного можна запропонувати схеми загального та поглибленого аналізу уроку іноземної мови, складовими частинами яких виступають основні вимоги до уроку іноземної мови.

Схема загального аналізу уроку

І. Цілеспрямованість уроку.

1. Визначити тему уроку, місце уроку в тематичному циклі, тип уроку.

2. Назвати цілі уроку: практична, виховна, загальноосвітня, розвиваюча.

3. Встановити відповідність поставлених цілей типу уроку та його місцю в тематичному циклі уроків.

II. Структура та зміст уроку.

1. Зафіксувати тему уроку у відповідній послідовності.

2. Встановити відповідність прийомів навчання основним цілям уроку.

3. Оцінити раціональність співвідношення тренувальних і мовленнєвих вправ.

4. Назвати допоміжні засоби навчання, що використовувались, оцінити їх доцільність та ефективність.

5. Визначити розвиваючу, виховну, освітню цінність мовленнєвого матеріалу уроку та вправ, їх відповідність віковим інтересам учнів.

III. Активність учнів на уроці.

1. Визначити основні форми взаємодії вчителя та учнів на уроці, їх місце (на якому етапі, для виконання яких завдань) та ефективність.

2. Назвати прийоми стимулювання мовленнєвої та розумової активності учнів.

IV. Мовленнєва поведінка вчителя.

1. Визначити відповідність мовлення вчителя мовній нормі, його адаптованість до рівня мовної підготовки учнів і вимог шкільної програми.

2. Визначити ступінь володіння виразами щоденного класного вжитку.

3. Оцінити чіткість і доступність формулювання вчителем завдань для учнів та зверненість його мовлення до учнів.

4. Визначити доцільність використання рідної мови вчителем на уроці.

5. Встановити співвідношення мовлення вчителя та учнів на уроці.

V. Результативність уроку.

1. Підсумувати результати того, чому навчились учні на уроці.

2. Визначити відповідність рівня сформованості мовленнєвих навичок та вмінь поставленим цілям.

3. Оцінити об'єктивність та мотиваційний потенціал виставлених учителем оцінок.

Система вправ для формування навичок та вмінь мовлення

Вправа є спеціально організоване в навчальних умовах багаторазове виконання окремих операцій, дій або діяльності з метою оволодіння ними або їх удосконалення. Кожна вправа незалежно від її характеру має три або чотирифазову структуру.

Першою фазою є завдання. Перша фаза дуже важлива, бо повинна містити мотив до виконання певної мовленнєвої дії або діяльності (ситуацію мовлення, ролі комунікантів, якщо вправа виконується у формі рольової гри). Поряд з цим учневі треба вказати не лише, що він має зробити, але й як: усно (індивідуально, у парах, у групах або командах) чи письмово (в зошиті або на дошці).

Другою фазою є зразок виконання. Вона має місце, якщо у зразку виконання є потреба.

Третьою фазою є виконання завдання, що і є власне вправою.

Четвертою фазою є контроль, який може співпадати у часі з виконанням якщо відповідає один з учнів, або слідувати за виконанням.

Критерії Назви типів вправ
  Спрямованість вправи на прийом або видачу інформації Рецептивні Репродуктивні Рецетивно-репродуктивні Продуктивні Рецептивно-продуктивні
  Комунікативність Комунікативні (або мовленнєві) Умовно-комунікативні (або умовно-мовленнєві) Некомунікативні (або мовні)
  Характер виконання Усні Письмові
  Участь рідної мови Одномовні Двомовні (перекладні)
  Функція в навчальному процесі Тренувальні Контрольні
  Місце виконання Класні Домашні Лабораторні

(Критерії 1-2 – основні, 3-6 – додаткові)

Щоб підібрати необхідні вправи для різних компонентів системи, слід визначити типи і види вправ за певними критеріями, охарактеризувати їх та виявити відповідальність для формування тих чи інших навичок або вмінь мовлення.


Основні типи види і вправ

Типи вправ Некомунікативні (мовні) Умовно-комунікативні (умовно-мовленнєві) Комунікативні (мовленнєві)
Рецептивні Види вправ Види вправ Види вправ
Сприйняття, впізнавання або розрізнення звука, термінального тону, орфограми, графеми, лексичної одиниці, граматичної структури. Аудіювання або читання повідомлень, питань, розпоряджень тощо на рівні фрази / речення або групи речень Аудіювання або читання тексту з метою одержання інформації.
Репродуктивні Заучування напам'ять (лексичних одиниць, речень, текстів); повторення (звуків, лексичних одиниць, речень); заміна / вставка лексичних одиниць; зміна граматичної форми, переклад; звуження та розширення речень, об'єднання простих речень у складне; складання речень; переказ тексту (відомого слухачам). Імітація зразка мовлення (ЗМ) Підстановка у ЗМ Трансформація ЗМ Розширення ЗМ Завершення ЗМ відповіді на питання різних типів; переказ тексту (відомого слухачам, але від імені персонажу). Переказ тексту (невідомого слухачам)
Продуктивні   Об'єднання ЗМ (одно­струк­турних і різноструктурних) у надфразову єдність; об'єднання ЗМ у діалогічні єдності: питання відповіді; питання — контрзапитання; повідомлення-питання; спонукання-згода/відмова; спонукання – питання і т.п. Повідомлення якогось факту (фактів); опис (погоди, квартири, людини); розповідь (про якісь події, факти); доказ (якихось положень, фактів і т.п.); бесіда (між учнем/учнями і вчителем, між двома учнями, групова); написання записки, листа, плану, тез, анотації і т.п.

Загальна система вправ для навчання іноземної мови

Вправи для навчання аудіювання.

1. Для формування мовленнєвих навичок аудіювання (група вправ для формування фонетичних навичок аудіювання (фонетичного та інтонаційного слуху); група вправ для формування лексичних навичок аудіювання; група вправ для формування граматичних навичок аудіювання).

2. Для розвитку вмінь аудіювання (група вправ, що готують учнів до аудіювання текстів; група вправ з аудіювання текстів).

Вправи для навчання говоріння.

1. Для формування мовленнєвих навичок говоріння (група вправ для формування фонетичних (артикуляційних та інтонаційних) навичок говоріння; група вправ для формування лексичних навичок говоріння; група вправ для формування граматичних навичок говоріння). Для розвитку вмінь діалогічного мовлення (група вправ для оволодіння діалогічною єдністю; група вправ для оволодіння мікродіалогом; група вправ для оволодіння різними типами діалога).

2. Для розвитку вмінь монологічного мовлення (група вправ у з'єднанні речень у надфразову єдність; група вправ для оволодіння мікромонологом; група вправ для оволодіння різними тинами монологу).

Вправи для навчання читання.

1. Для формування навичок техніки читання (група вправ у впізнанні та розрізненні графем; група вправ у встановленні та реалізації графемно-фонемних відповідностей).

2. Для формування мовленнєвих навичок читання (група вправ для формування лексичних навичок читання; група вправ для формування граматичних навичок читання).

3. Для розвитку вмінь читання (група вправ, що готують учнів до читання текстів; група вправ з читання текстів).

Вправи для навчання письма.

1. Для розвитку вмінь письма (група вправ для формування графічних навичок письма; група вправ для формування орфографічних навичок письма).

2. Для формування навичок техніки письма (група вправ для формування лексичних навичок письма; група вправ для формування граматичних навичок письма).

3. Для формування мовленнєвих навичок техніки письма (група вправ для оволодіння письмовим висловлюванням на рівні надфразової єдності; група вправ для оволодіння письмовим висловлюванням на рівні тексту).

Завдання для проведення аналізу окремих елементів уроку

1. Визначте цілі (практичні, загальноосвітні, виховні, розвивальні) і тип уроку. Простежте за тим, які прийоми використовувалися для досягнення основних цілей уроку, дайте оцінку їх ефективності. Визначте зв'язок цього уроку з попередніми уроками.

2. Виділіть етапи уроку та зафіксуйте час, який відводився на кожний з них. Визначте ступінь відповідності структури уроку його цілям.

3. Зафіксуйте етапи уроку, визначте завдання та зміст кожного з них. Зверніть увагу на те, як здійснюється перехід від одного етапу до іншого.

4. Зафіксуйте вправи, які використовувались на уроці. Зверніть увагу на чіткість інструкцій учителя та відповідність їм дій учнів, на наявність контролю. Визначте форми взаємодії учителя й учнів під час проведення вправ, оцініть їх ефективність.

5. Запишіть вправи, які використовувались на кожному етапі уроку, фіксуючи їх послідовність. Визначте тип, вид використаних вправ. Оцініть їх відповідність поставленим цілям та етапам формування мовленнєвих умінь і навичок. Визначте співвідношення між тренувальними і мовленнєвими вправами. Вкажіть, які вправи ви могли б запропонувати.

6. Простежте за використанням на уроці наочності. Зафіксуйте, на якому етапі уроку, які конкретно засоби унаочнення застосовувались, визначте їх мету. Оцініть відповідність використаної наочності поставленим цілям, її доцільність, якість естетичного виконання.

7. Простежте за використанням дидактичного матеріалу на уроці. Зафіксуйте, на якому етапі уроку і з якою метою використовується роздавальний матеріал. Оцініть відповідність його змісту та форми поставленій меті. Охарактеризуйте форму та якість контролю під час роботи учнів з роздавальним матеріалом. Оцініть якість виготовлення вчителем роздавального матеріалу.

8. Простежте за використанням технічних засобів навчання на уроці. Зафіксуйте, які засоби, на якому етапі, з якою метою застосовувались учителем. Оцініть методичну доцільність їх використання.

9. Простежте за досягненням виховних, загальноосвітніх, розвивальних цілей уроку. Визначте, які прийоми використовував учитель для виховання учнів, розвитку їх пізнавальних інтересів, пам'яті, уваги, уяви тощо, для формування навичок самостійної роботи над мовою, для розширення їх кругозору. Зверніть увагу на те, чи використовувався додатковий матеріал, з якою метою.

10. Простежте за мовою вчителя на уроці. Оцініть її правильність, виразність, емоційну забарвленість. Встановіть співвідношення між мовленням учителя та учнів на уроці.

11. Простежте за мовленнєвими помилками на уроці, визначте їх характер (вимовні, лексичні, граматичні тощо). Встановіть причину та запропонуйте шляхи їх усунення. Зверніть увагу на те, які способи усунення та виправлення помилок використовує вчитель. Оцініть їх ефективність. Які можливості запобігання та усунення помилок не були використані вчителем?

12. Простежте за дисципліною в класі та організацією уроку. Визначте ступінь інтенсивності роботи учнів на уроці. Зверніть увагу на те, чи не було загублено час (коли, скільки, з якої причин). Зафіксуйте, які прийоми використовує вчитель для економії часу та більшої ефективності уроку. Відзначте, як учитель реагує на порушення дисципліни.

13. Простежте за тим, як учитель використовує дошку на уроці. Зафіксуйте, які записи були зроблені на уроці, визначте їх мету. Оцініть грамотність записів, правильність розташування, їх доцільність і достатність.

14. Простежте за опитуванням учнів та оцінюванням рівня сформованості їх мовленнєвих навичок та умінь. Зафіксуйте, скільки учнів було опитано на уроці, скільки учнів одержали оцінки за урок. Зверніть увагу на те, як оцінювалися мовленнєві дії учнів, як вівся облік оцінок. Проаналізуйте виставлені учителем оцінки за урок. Оцініть їх об'єктивність, мотиваційний потенціал.

15. Простежте за організацією початку уроку. Зверніть увагу на те, чи готовий клас до уроку (дошка, технічні засоби, дидактичні посібники, все необхідне на партах учнів) і чи не було втрачено час через погану організацію уроку. Визначте, в якій формі проводився початковий етап уроку, яка його мета. Оцініть прийоми, які використовував учитель для її досягнення. Охарактеризуйте зв'язок цього етапу з наступними. Вкажіть, як по-іншому можна було б розпочати урок.

16. Простежте за перевіркою домашнього завдання та поясненням нового. Зафіксуйте, на якому етапі уроку вчитель перевіряв домашнє завдання, який його зв'язок з метою уроку. Визначте, які форми та прийоми контролю використовував учитель, оцініть їх ефективність.

17. Зафіксуйте час, коли вчитель подає домашнє завдання, обґрунтуйте
доцільність моменту. Зверніть увагу на своєчасність пояснення
домашнього завдання. Визначте зміст і обсяг домашнього завдання.
Оцініть його підготовленість ходом уроку, а також, чи буде воно
служити базою для роботи на наступному уроці. Зверніть увагу на
чіткість, доступність пояснення вчителя, на врахування індивідуальних і
вікових особливостей учнів. Простежте, чи перевірив учитель
правильність запису домашнього завдання учнями у щоденниках.

18. Простежте за поясненням нового граматичного матеріалу. Зверніть увагу нате, як учитель проводить ознайомлення з новим граматичним явищем. Оцініть, у якій формі подано новий матеріал, оцініть доцільність такої форми. Встановіть, чи були враховані труднощі засвоєння даного граматичного явища. Запишіть вправи, які використовує вчитель для закріплення нового граматичного матеріалу. Визначте їх тип, вид, ефективність і достатність. Відзначте, чи все було використано вчителем.

19. Простежте, як проведений завершальний етап уроку, чи вчасно було його проведено. Зафіксуйте, як учитель підводить підсумки уроку, на що звертає увагу, чи забезпечує усвідомлення учнями досягнутого рівня володіння мовою. Оцініть своєчасність і чіткість пояснення домашнього завдання, його підготовленість ходом уроку. Дайте оцінку об'єктивності виставлених учителем оцінок.

20. Простежте за навчанням монологічного мовлення на уроці. Визначте етап розвитку вмінь монологічного мовлення та його відповідність у ситуативно-тематичному циклі. Зверніть увагу на те, як учитель умотивовує говоріння учнів, чи правильно створює навчальні мовленнєві ситуації. Запишіть, які вправи використовує вчитель, оцініть їх відповідність даному етапу розвитку вмінь монологічного мовлення. Встановіть, чи відповідають висловлювання учнів програмним вимогам. Зверніть увагу на те, як привертає учитель увагу всього класу до індивідуальних висловлювань учнів. Дайте оцінку вирішенню виховних, загальноосвітніх і розвиваючих завдань, з'ясуйте, чи все було використано вчителем на уроці.

21. Простежте за навчанням діалогічного мовлення на уроці. Зверніть увагу на те, як учитель умотивовує говоріння учнів, чи правильно створює навчальні мовленнєві ситуації. Запишіть, які вправи використовує вчитель, оцініть їх відповідність розвитку вмінь діалогічного мовлення. Встановіть, чи відповідає діалогічне мовлення вимогам програми. Зафіксуйте форми взаємодії вчителя й учнів між собою під час проведення вправ, оцініть їх характер і ефективність. Дайте оцінку вирішення виховних, загальноосвітніх і розвивальних завдань.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 2514 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...