Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Синтаксис. 38. Структура двоскладного речення: склад предмета, склад присудка



37. Предмет і завдання синтаксису. Поняття про словосполучення як будівельний матеріал для речення. Види граматичного зв'язку слів у підрядних словосполученнях. Речення, його ознаки. Поділ речень за метою висловлюван­ня, емоційним вираженням. Речення і судження.

38. Структура двоскладного речення: склад предмета, склад присудка. Предмет, способи його вираження. Тире на місці нульової зв'язки. Спостере­ження особливостей узгодження присудка з підметом. Складні випадки право­пису слів іншомовного походження.

39. Другорядні члени речення. Додаток: прямий і непрямий. Означен­ня: узгоджені і неузгоджені. Прикладка. Обставини. Їх типи. Розмежування додатків і обставин. Синтаксична омонімія у сфері вираження другорядних членів.

40. Типи односкладних речень: означено-особові, неозначено-особові, узагальнено-особові, безособові, інфінітивні, номінативні. Непоширені і поши­рені двоскладні й односкладні речення. Слова-речення, їх типи за значенням і функціями. Комунікативні особливості односкладних речень. Особливості се­мантичної структури односкладних речень.

41. Двоскладні й односкладні неповні речення. Розрізнення двосклад­них неповних і формально схожих з ними повних речень. Пунктуація в непов­них реченнях. Просте речення і висловлювання. Синтаксичне й актуальне чле­нування речення. Стилістичні особливості неповних речень. Особливості се­мантичної структури двоскладних речень.

42. Характеристика простих ускладнених речень. Однорідні й неодно­рідні означення. Узагальнені слова при однорідних членах речення. Розділові знаки при них. Відокремлені другорядні члени речення. Вставні слова і звертан­ня. Пунктуація при них. Основні різновиди ускладнених речень. Вставні та вставлені конструкції уструктурі поширеного речення.

43. Поняття про складне речення. Засоби вираження зв'язку між части­нами складного речення Безсполучниковеречення. Розділові знаки в них. Ви­значальні граматичні та семантичні ознаки складного речення. Роль інтонації в організації безсполучникових речень.

44. Пряма і непряма мова. Особливості будови речень з прямою і непрямою мовою. Розділові знаки при прямій мові, цитатах, в діалогах. Перетво­рення прямої мови на непряму і навпаки. Невласне-пряма мова, її структурні особливості та застосування.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 618 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...