Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Морфологія



24. Іменник, його значення, морфологічні ознаки і синтаксичні функції. Іменники - назви істот і неістот, власні та загальні назви. Рід іменників. Імен­ники спільного роду. Встановлення граматичного роду абревіатур і невідміню­ваних іменників. Число іменників. Іменники, що мають лише форму однини чи множини.

Залишки форм двоїни (у значенні множини) в сучасній українській мо­ві. Роль наголосу у визначенні категорії числа. Особливості використовування іменників у діловому мовленні.

25. Основи поділу іменників на відміни. Поділ іменників І та II відмін на групи. Відмінювання та правопис їх відмінкових закінчень. Відмінювання і правопис відмінкових закінчень іменників III і IV відмін. Поняття про паради­гму іменників. Особисті офіційні документи.

26. Способи творення іменників. Суфікси, що утворюють іменники з новим значенням. Суфікси для творення іменників з відтінком у значенні. Безафіксне творення іменників. Творення іменників сполученням основ і спо­собом абревіації. Правопис іменникових суфіксів. Словотвір Іменників у суча­сній українській літературній мові.

27.Прикметник, його значення, граматичні ознаки і синтаксична роль.

Лексико-граматичні групи прикметників. Ступені порівняння якісних прикметників. Повні і короткі форми прикметників. Зіставлення цих форм в українській і російськіймовах. Перехід прикметників в іменники.Аналітичні ферми ступенів порівняння. Ступені порівняння якісних прикметників у діловому мовленні.

28. Відмінювання прикметників. Тверда, і м'яка група прикметників. Правопис відмінкових закінчень прикметників.Творення: якісних, відносних і присвійних прикметників. Правопис прикметникових суфіксів Правопис склад­них прикметників. Наголос при словозміні та словотворенні прикметників.

29. Числівник, його значення. Розряди кількісних числівників за значенням і будовою. Відмінювання і правопис кількісних числівників.

Порядкові числівники.

Правопис складних іменників і прикметників,до складу яких входять числівники. Аналіз специфіки парадигм кількісних числівників у сучасній українській літературній мові. Наголос у числівниках.

30. Займенник. Розряди займенників. Відмінювання займенників, спів­відношення з прикметниками, числівниками. Правопис займенників. Вживання початкового Н у формах третьої особи після прийменників, які керують ними. Специфічні випадки функціонування займенників явища прономіналізації особ­ливості наголошування займенників.

31. Дієслово, його значення, морфологічні ознаки і синтаксична роль. Змінювані і незмінювані форми дієслова. Неозначена форма дієслова. Творення видових форм дієслова. Перехідні і неперехідні дієслова. Стан дієслова. Система дієслівних утворень в українській дієслівній мові Особливості використання дієслівних форм у ділових паперах.

32. Число і особа дієслова. Безособові слова. Безособово-присудкові форми - на, - но, - то. Способи дієслова. Вживання форм одного способу замість іншого. Давноминулий час. Значення форм особи. Дієслова з неповною особовою парадигмою. Категорії часу і роду дієслів

33. Дієвідмінювання дієслів. Дві основи дієслова. Форми теперішнього часу І і II дієвідмін. Граматичні функції зв'язки бути. Пряме (абсолютне) та переносне вживання часових форм дієслова.

34. Дієприкметник як форма дієслова. Дієприкметники активні і пасив­ні, теперішнього і минулого часу. Відмінювання і творення дієприкметників. Перехід дієприкметників у прикметники та іменники.

Дієприслівник як форма дієслова, що поєднує ознаки дієслова і прислі­вника. Творення дієприслівниківдоконаного І недокопаного виду. Перехід діє­прислівників у прислівники.

35. Прислівник, його значенню і роль у реченні Розряди призовників за значениям. Ступні порівняння якісних прислівників. Омонімічні форми при­слівників і конструкцій іменників з прийменниками, займенниківз прийменни­ками. Творення і правопис прислівників.

36. Службові слова. Прийменники, їх поділ за походженням і за морфологічною будовою. Правопис складних прийменників. Сполучники, їх син­таксична роль, правопис. Частки. Правопис часток. Особливості вигуку як час­тини мови, розділові знаки при вигуках. Написання звуконаслідувальних слів. Функціональне розмежування сполучниківі сполучних слів.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 863 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...