Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фонетика і фонологія. Графіка



5. Предмет і завдання фонетики. Будова мовного апарата Активні і па­сивні органи мовного апарата Поняття артикуляції й артикуляційної бази.

Фонетичний і фонологічний аспекти вивчення звукового складу української літературної мови.

Довідково-інформаційні документи. Акти.

6. Поняття фонеми. Відношення між звуком і фонемою. Головний ва­ріант і варіанти фонем. Склад як фонетичне явище. Наголос у словах, його роль у розрізненні слів і їх форм. Логічний наголос. Інваріант і варіанти фонем, її функції. Мовна норма.

7. Звуки і букви. Український алфавіт. Співвідношення між голосними звуками і буквами українського алфавіту. Співвідношення приголосних звуків і букв. Фонетична транскрипція.

Основні фонетичні одиниці мовлення: звук, склад, фонетичне слово, фраза.

Довідково-інформаційні документи. Відгуки. Висновки.

8. Класифікація голосних фонем. Подовжений приголосний звук ж по­єднання двох фонем. Випадки подовження приголосних в українській мові. Специфічні випадки подовження приголосних в українській мові.

Правила правопису іншомовних прізвищ та географічних назв у діловому мовленні.

9. Чергування фонем. Найдавніші чергування голосних: у дієслівних коренях е — і; е - фонемний нуль. - и; о - а; а – о; і - а в іменникових коренях о та е - фонемний нуль. Синхронне розуміння чергування фонем. Написання числівників і відчислівникових слів у діловому мовленні.

10. Чергування о та е у відкритому складі з і в закритому. Випадки відсутності цього чергування. Зміна а на о після шиплячих та й. Чергування у з в, і з й.

Зміна задньоязикових г, к, х на передньоязикові ж, г, ш і ц, з, с.

Зміна приголосних перед суфіксами - ський, - ств(о), -ин(а), -енк(о).

Основи культури мовлення в діловому мовленні.

11. Асиміляція (уподібнення) і дисиміляція (розподібнення) приголос­них. Правопис сумнівних приголосних. Спрощення у групах приголосних. За­кономірності сполучуваності звукових одиниць в українській літературній мо­ві. Палаталізація приголосних. Витяг з наказів.

12. Суспільна функція орфоепічних норм. Відхилення від орфоепічних норм, їх причини. Найважливіші правила української літературної вимови. Зі­ставлення вимови губних б, п, в, м. ф, шиплячих ч, ш, ж; дж, дрижачого р і свистячого ц в українських і російських мовах. Ефонічні чергування голосних і приголосних. Причини відхилень від орфоепічних норм.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 582 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...