Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №13



Тема: Нормативно-технологічна підготовка виробництва.

Технологічна підготовка виробництва як фактор науково-технічного прогресу. Система технічної документації. Система контрольно-аналітичної документації.

Розробка і впровадження нової продукції.

Загальні вимоги GMP до технологічного процесу

Операції технологічного процесу слід здійснювати за чітко встановленими методиками. Вони мають відповідати принципам належної виробничої практики з метою одержання продукції необхідної якості та бути у відповідності з ліцензією на виробництво і реєстраційним досьє, які їх стосуються.

Вимоги до технологічного процесу

Основною вимогою проведення технологічного процесу є запобігання випадковій перехресній контамінації, ризик якої виникає в результаті неконтрольованого поширення пилу, газів, парів, аерозолів або організмів, у результаті обробки матеріалів і продукції, внаслідок наявності залишків в обладнанні, а також при носінні технологічного одягу.

Проведення технологічного процесу із врахуванням вимог запобігання контамінації та валідації процесу виробництва можна представити наступним чином.

Схема проведення технологічного процесу із врахуванням вимог запобігання контамінації та валідації процесу

 
- зона запобігання перехресної контамінації; - зона технологічного процесу;

- зона валідації

Організація системи управління документацією на фармацевтичному підприємстві

На сьогодні в Україні виробництво фармацевтичної продукції відбувається в двох напрямках:

- на несертифікованих за GMP дільницях, зокрема для виробництва традиційних лікарських засобів,

- на сертифікованих за вимогами GMP дільницях.

Але, незважаючи на те, що форми і вимоги до нормативної документації мають свої особливості в таких випадках, при побудові систем якості на будь-якому фармацевтичному виробництві першочергове та обов’язкове значення має документування всіх виробничих процесів. Від того, наскільки чітко визначена структура документації і робота з нею, залежить чіткість функціонування всієї системи якості підприємства. Не випадково процес створення і ведення документації вважають однією з найбільш відповідальних, трудомістких і складних проблем при впровадженні GMP. Це пов’язано як з труднощами при розробці документації, так і з труднощами, пов’язаними з навчанням персоналу належному її веденню.

Документація системи якості фармацевтичного підприємства є повним описом системи і методик, яким необхідно слідувати для правильного здійснення його діяльності. Вона уможливлює відтворення сутності і послідовності виконуваних дій.

Основні напрями функціонування біофармацевтичного підприємства, які забезпечує документація


Від того, наскільки чітко визначена структура документації, наскільки добре організована робота по розробці і обороту процедур залежить чіткість функціонування всієї системи якості. Не випадково процес створення і ведення документації вважають однією з найбільш відповідальних, трудомістких і складних проблем при впровадженні GMP.

Документація дає можливість передати зміст та послідовність виконуваних дій. Її використання сприяє:

Ø досягненню відповідності продукції встановленим вимогам;

Ø забезпечення відповідної підготовки кадрів;

Ø повторності та прослідковуваності процесів;

Ø забезпечення ефективності та постійної придатності системи якості.

На питання, хто зазвичай займається підтримкою системи документації відповісти дуже складно. Це залежить від організаційної структури підприємства, його розмірів, діяльності тощо. Тому на одному підприємстві цим може займатися декілька підрозділів, в інших - певна вибрана для цього людина, а в третіх - особа, якій цей обов’язок доручений за сумісництвом (технолог виробництва і т.п.).

Згідно з нижчеприведеною схемою відповідальність за документацію розподіляється наступним чином:

Ø Уповноважена особа (директор з якості) - здійснюєзагальне керівництво та постановку завдань, контроль за виконанням;

Ø Начальник відділу управління якістю -проводитьпланування та узгодження документів, які знову розробляють, контроль своєчасності перегляду діючих документів та їх відповідності новим законодавчим та нормативним вимогам та прийнятим технологічним рішенням;

Ø Інспектор з контролю документації - задіяний у поточній роботі по дотриманню порядку обліку документів та ефективності функціонування системи документації;

Ø Інженер з якості відділу контролю якості (інженер-технолог з питань GMP) -проводитьрозробку, адаптування та введення в дію виробничо-технологічної документації (специфікацій, технологічних інструкцій, тощо).

Орієнтовна посадова схема системи управління документацією на фармацевтичному підприємстві.


Подібна схема керівництва документацією на фармацевтичному виробництві дозволяє створити рівновагу між підрозділами заводу внаслідок організації ефективного зворотного зв’язку між структурами прямого та функціонального підпорядкування, забезпечення єдиного інформаційного простору, координації прямої взаємодії співробітників різних підрозділів і своєчасної діагностики «розривів» і «бар’єрів» в документації (документи повинні бути адекватні один одному).

Всі документи на фармацевтичному виробництві поділяють на:

Ø зовнішні (закони, накази, національні і галузеві нормативні документи – ДСТУ, ГСТУ, ТУ, ДФУ.

Ø внутрішні (опрацьовані та затверджені на підприємстві – технологічні інструкції, методики, специфікації, досьє виробничої ділянки, протоколи виробництва, тощо).

Крім такого поділу документації фармацевтичного підприємства також запропонована ієрархічна структура документації, яка включає чотири рівні.

Ієрархічна структура документації на фармацевтичному підприємстві



.

Функціонування системи документації включає етапи: розробки та підготовки у відповідності до реєстраційного досьє та досьє виробничої ділянки, затвердження, розповсюдження, регулярний перегляд та підтримку відповідно до вимог, внесення змін, яке передбачає проходження відповідних етапів, починаючи із затвердження.

Для ідентифікації контрольованої документнації на підприємстві прийнята відповідна система кодування документів. Після затвердження документа контролер документів в обов’язковому порядку присвоює код документу, який вказується на кожній сторінці в колонтитулах. Код контрольованих документів складається з комбінації букв і цифр і має наступний вигляд:

ААА – ВВ – ОООО – ОО – ОО

                   
         


І група ІІ група ІІІ група IV група V група

ААА - букви, що визначають вид документа, наприклад СОП - стандартна операційна процедура, інструктивно викладена послідовність виконання операцій.

ВВ - букви, що конкретизують призначення документа, наприклад КО - контрольні операції; ТБ - техніка безпеки персоналу.

0000- перші два знаки позначають номер підрозділу підприємства, якому належить даний документ. Таблиця коду підрозділів формується відповідно до структури підприємства. Третій і четвертий знаки резервуються для номера продукту в каталозі підприємства. У випадку, якщо даний документ має відношення до всіх або декількох продуктів підприємства, на цьому місці ставиться 00.

00- четверта група знаків, які визначають порядковий номер документа в своєму розділі, структурному підрозділі тощо;

00-п’ята група знаків визначають номер версії даного документа. Для оригіналу - номер 01.

У випадку, якщо до документа є додатки, які необхідно заповнити, то вони кодуються із врахуванням коду основного документа. Для цього з лівого боку до коду основного документа додають Ф00 (де Фозначає «форма», 00позначають порядковий номер форми серед всіх форм даного документа, що додаються).

Всі екземпляри контрольованих документів на паперових, магнітних або інших носіях, мають відповідний статус. Використання контрольованих документів без позначення статусу не допустимо - при виявленні таких документів вони підлягають вилученню і знищенню.

Для кожного документа є один контрольний екземпляр (оригінал), який зберігається у визначеному місці з обмеженим доступом і до якого в першу чергу вносяться всі зміни.

Статус документа вказується на його титульній сторінці за допомогою кольорових штампів:

· на оригіналах документів ставиться штамп червоного кольору «КОНТРОЛЬНИЙ ПРИМІРНИК» або «ОРИГІНАЛ»;

· на копіях документа, призначених для роботи ставиться штамп зеленого кольору «ВРАХОВАНИЙ ПРИМІРНИК № _____» або «КОПІЯ №_____»;

· на копіях документа, призначених для довідкових, навчальних і архівних цілей ставиться штамп синього кольору «НЕВРАХОВАНИЙ ПРИМІРНИК» або «ТІЛЬКИ ДЛЯ ДОВІДОК»

Для організації управління документації ведеться Реєстр типів документів, в якому вказується тип документа, рівень затвердження, відповідальність за відстежування, місце зберігання контрольних екземплярів і відповідальний за зберігання. Особа, відповідальна за зберігання оригіналів документів певного типу, веде Реєстри цих документів.

До кожного оригіналу документа додається перелік розповсюдження, в якому вказується, КОМУ і КОЛИ були передані враховані копії документа.

Функціонування системи документації включає етапи


Дані можуть бути записані за допомогою електронної системи обробки даних, фотографічних або інших надійних засобів. При цьому потрібно мати докладні методики щодо використовуваної системи, а точність записів перевіряти. Якщо документація ведеться за допомогою електронної системи обробки даних, то тільки уповноважені на це особи можуть вводити дані в комп’ютер або змінювати їх. Зміну і видалення інформації слід протоколювати. Доступ до інформації має бути захищений паролями або іншими засобами. Результати введення критичних даних мають знаходитися під незалежним контролем. Протоколи серії, що зберігаються в електронній пам’яті, мають бути захищені шляхом створення копії на магнітному носії, мікрофільмування, розпечатування на папері або іншим способом. Дуже важливо, щоб під час зберігання інформація була легкодоступна.

Контрольні питання до теми № 13

1. Організація системи управління документацією на фармацевтичному підприємстві.

2. Структура та вимоги до управління документацією.

3. Основні принципи здійснення обігу документів на фармацевтичному підприємстві.

4. Основна документація (І рівень документації).

5. Обов’язкова реєструюча документація (IІ рівень документації): СТП і АНД.

6. Обов’язкова реєструюча документація (IІ рівень документації): реєстраційне досьє.

7. Обов’язкова реєструюча документація (IІ рівень документації): пропис.

8. Обов’язкова регламентуюча документація (III рівень документації): технологічні інструкції та інструкції з упакування.

9. Обов’язкова регламентуюча документація (III рівень документації): специфікації.

10. Обов’язкова регламентуюча документація (III рівень документації): стандартні робочі процедури і методики.

11. Первинна (робоча) документація (ІV рівень документації).

Завдання для лабораторної роботи роботи № 13

Завдання 1. Оформити відповідним чином титульний лист оригіналу та копії стандартної робочої процедури «Процедура по дотриманню особистої гігієни персоналу ділянки фасування (пакування) БАД» номер СРП-0507 (діє з 1.08.2008р., дата перегляду 1.08.2012 р.), викладеної на 6 аркушах для виробничого відділу ВАТ «ХімоФарм-Здоров’я», складеної начальником виробництва Петренко О.В., погодженої з начальником відділу управління якістю Маруновим П.І., затвердженої Генеральним директором Мацько І.І.


Назва підприємства СТАНДАРТНА ОПЕРАЦІЙНА ПРОЦЕДУРА НОМЕР:
ЛИСТ: ВСЬОГО:
ВІДДІЛ:
  М.П. ЗАТВЕРДЖЕНО: Посада ____________________П.І.Б.   «__»_____________200__р.  
НАЗВА СТАНДАРТНОЇ ОПЕРАЦІЙНОЇ ПРОЦЕДУРИ
ДІЄ з:       ДАТА НАСТУПНОГО ПЕРЕГЛЯДУ:
    ЗАМІНЮЄ: СОП № ________ від_____________   ПРИЧИНА ПЕРЕГЛЯДУ:    
  РОЗРОБИВ: Посада _________________П.І.Б.   «__»_____________200__р. ПОГОДЖЕНО: Посада _________________П.І.Б.   «__»_____________200__р.
             

Завдання 2. Оформити реєстраційнепосвідчення (№UA/2727/02/01, затверджене наказом МОЗ України 23.05.2006р. № 309, видане 30.05.2006р.) на лікарський засіб «Уролесан» (рідина по 25 мл у флаконах-крапельницях), зареєстрованого в Україні терміном на 5 років та підписане директором Державного фармакологічного центру МОЗ України В.Т. Чумаком. Заявник: ЗАТ «Фарм Здоров’я-плюс», Україна, 79024, м. Київ, вул. Володимирівська, 6/8. При заповненні посвідчення внести інформацію в наступні пункти: інформація про лікарський засіб (назва лікарського засобу, лікарська форма, шлях уведення, код АТС, показання до застосування, вид і розмір упаковки, термін зберігання, виробник(и) лікарського засобу), висновки про якісний та кількісний склад лікарського засобу (назва лікарського засобу, лікарська форма, якісний та кількісний склад лікарського засобу - активні речовини: 1 мл препарату містить: олії ялиці 0,0676г, олії м’яти перцевої 0,0169г, олії рицинової 0,09295г. плодів моркви дикої екстракту рідкого 0,19435г, шишок хмелю екстракту рідкого 0,2788г, трави материнки екстракту рідкого 0,19295г, допоміжні речовини - трилон Б - 0,005г).





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 827 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...