Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

В Інституті соціальної роботи та управління



за спеціальністю „Соціальна робота”

Практика має „наскрізний”, неперервний характер. Це означає, що вона проводиться щорічно протягом всіх років навчання. На кожному курсі студент проходить певний вид практики. Таким чином, за весь час навчання він повинен пройти через п’ять різних її видів:

№ п/п Вид навчальної практики Семестр Місце проведення Тривалість у тижнях
  Ознайомча (безвідривна) 2,3,4,5 Система ССМ, позашкільні соціально-виховні установи, притулки, школи-інтернати  
  Технологічна   Позашкільні оздоровчо-виховні заклади  
  Стажерська 7,8 ССМ, спеціалізовані центри у справах сім’ї та молоді, служби у справах неповнолітніх, загальноосвітні навчальні заклади у справах неповнолітніх, школи-інтернати, громадські організації, фонди тощо  
  Професійна   Соціальні установи та організації  
  Асистентська   Вищі навчальні заклади ІІІ-ІV рівня акредитації  
Всього  

Тривалість практики від курсу до курсу збільшується в міру ускладнення завдань, що поставлені перед студентами, а це дає можливість поступово готувати їх до самостійної професійної діяльності.

Підприємства (бази практики) повинні відповідати певним вимогам:

Ø мати високий рівень розвитку техніки і технології, організації і культури праці;

Ø відповідати профілю підготовки спеціалістів;

Ø забезпечувати можливість послідовного проведення більшості видів практик при дотриманні вимог наступності;

Ø забезпечувати можливість проходження практики групою студентів;

Ø мати висококваліфікованих спеціалістів, здатних успішно виконувати обов'язки методиста практики, забезпечувати практичну підготовку майбутніх спеціалістів на належному рівні;

Ø підтримувати постійні контакти з навчальним закладом;

Ø бути розміщеними на незначній відстані від ВНЗ (в межах міста, області, як виняток, за межами області).

Студенти направляються на практику у встановлені строки на відповідні бази практики, згідно зі спеціальним наказом по вузу, попередньо погодженим із керівниками базових підприємств.

На основі цього керівник установи-бази практики видає наказ про практику по підприємству, визначаючи в деталях порядок організації і проведен­ня практики, заходи по створенню необхідних умов студентам-практикантам для виконання ними програми практики, а також з охорони праці, попереджен­ню нещасних випадків, по контролю за виконанням студентами правил внут­рішнього трудового розпорядку, інші заходи, які повинні сприяти забезпечен­ню якісного проведення практики у відповідності з програмою.

Керівник бази практики визначає також куратора-методиста практики або кількох, якщо на практику направляється велика група студентів.

Куратор-методист практики призначається з числа найбільш досвідчених і компете­нтних працівників, які є в штаті даного соціального закладу.

Він допомагає студентам-практикантам протягом відносно короткого терміну не тільки детально ознайомитися з роботою закладу, але й довести, що студенти здатні самостійно працювати в цьому закладі на належному професійному рівні.

Куратор-методист практики працює з студентами, керуючись робочою програмою, підготовленою ВНЗ конкретно для кожного виду практики і погодженою по­передньо з базовою установою.

Ця програма періодично поновлюється з врахуванням тих змін, які мають місце в соціально-економічному житті суспільства, в системі освіти, в органі­зації навчального процесу в конкретному ВНЗ, а також з урахуванням тих допо­внень, змін і побажань, які зроблені у результаті проведення попередньої практики.

Куратор-методист практики забезпечує різноманітність видів діяльності студентів під час практики, добираючи разом з тим для кожного студента той вид діяльності (чи соціальний проект), який найбільш повно відповідає рівню його знань, умінь, особистим влас­тивостям і нахилам.

Куратор-методист практики працює з групою, а також проводить індивідуальну ро­боту з студентами. Він забезпечує професійне консультування студентів у процесі практики, веде систематичне спостереження і контроль за роботою студентів, здійснює регуля­рну оцінку рівням практичної компетентності кожного студента, аналізує його практичну роботу, виявляє позитивне, допомагає виправити помилки, позбути­ся недоліків.

В обов'язки куратора-методиста практики входить також підготовка детального пись­мового відгуку-характеристики про роботу кожного студента-практиканта та її оцінка, яка є підставою для зарахування заліку з практики.

Незважаючи на те, що основну відповідальність за роботу студентів під час практики несе куратор-методист практики, діяльність всіх працівників даного соціаль­ного закладу також впливає на якість практичної підготовки майбутніх спеціалістів.

Лише весь колектив, а не окремий куратор-методист практики, у змозі забезпечити високий рівень практичної підготовки студентів у сфері соціальної роботи. Для того, щоб мати уявлення про різні підходи, моделі, стилі соціальної роботи, студен­ти повинні спостерігати й аналізувати діяльність багатьох соціальних праців­ників.

Куратор-методист практики на підприємстві забезпечує практичну підготовку сту­дентів разом з керівником практики від ВНЗ.

Керівник практики від вузу проводить настановчу нараду студентів перед початком практики, ознайомлює їх із завданнями практики і вимогами до оформлення звітної документації, здійснює систематичний контроль за прохо­дженням практики шляхом відвідування студентів на базах практики, безпосе­реднього спостереження за їхньою роботою, ознайомлення з документацією. В разі необхідності він надає студентам консультативну та іншу допомогу, організовує підведення підсумків практики.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 330 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...