Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рекомендації щодо рухів під час виступу



1. Навіть з практичної точки зору це трохи пожвавить виступ. Рухаючись, Ви підтримаєте свій власний енергетичний рівень, а крім того, примусите аудиторію рухати головами, щоб стежити поглядом за вашими рухами і не дрімати. Досвідчені викладачі активно рухаються, тобто "завойовують" простір приміщення, чим значно активізують свій вплив на, ауди­торію через "комунікативну атаку".

2. Психологічне значення рухів теж дуже важливе. Це нагадує тваринний світ, де великий простір має ознаку влади й статусу. Тому, рухаючись певною "територією", Ви виявляєте свій статус, демонструєте впевненість. Слу­хачі мимоволі переносять цей статус і на Ваш виступ.

3. Не менш важливо проникати на "територію" слу­хачів. Ви можете підійти до них ближче, активізувати свій вплив, цим самим показавши себе ще й хорошим слухачем, бо за допомогою мови рухів (подивитись на мовця, повернутися до нього обличчям, зробити кілька кроків вперед, трохи нахилитись уперед) Ви продемонструєте, що дійсно слухаєте, що це Вам цікаво.

4. Рухи Вашого тіла визначають те, що Ви відчуваєте. Якщо Ви відчуваєте радість, то і це виявіть у поведінці. Зміна поведінки тіла сприяє зміні почуттів. Знаменита комунікативна модель включає три елементи: мозок, тіло, поведінку. Наприклад, спробуйте когось вилаяти, сівши зручно в глибокому кріслі, відкинув­ши голову назад. Тіло в цій позі не дозволить вам зробити це переконливо. Інший приклад. Спробуйте виразити щось дуже хороше, приємне, радісне, міцно стиснувши ру­ки, вчепившись нігтями в долоні. Ці дії гніву повністю змінять вашу міміку, зоровий контакт, голос, нічого пози­тивного з цього не вийде.

5. Слід пам’ятати, що поза людини, її рухи виявляють аудиторії таку важливу візуальну якість, як "темпо – ритміку" особи. Темп вашого мовлення, швидкість рухів створюють певне враження про Вас як людину бадьору чи нервову, чи недалеку, чи ліниву тощо.

Знайте, що перше враження про Вас виникає вже тоді, коли Ви заходите до аудиторії, ще не вимовивши жодного слова. Модель Ваших рухів має бути осмисленою. Перед аудиторією не бажано рухатися подібно до ма­ятника — це дратує. Рекомендується рух вперед-назад, який може бути використаний як наближення та віддалення — спеціальний ефект "комунікативної атаки".

Знаючи основні передумови ефективного спілкування, інженер-педагог може легше пристосовуватися до змін, краще спілкуватися із студентами та колегами, знайти оптимальні шляхи розв’язання проблем, зміцнити волю, самодисципліну, досягти поставленої мети, отримати задоволення від професійної діяльності. Необхідною та обов’язковою умовою вдосконалення професійної підготовки педагога як комунікатора, який здійснює вплив на студентів, є вивчення та використання у практичній діяльності психологічних принципів і прийомів ефективного комунікаційного впливу.

Таким чином, на процес спілкування значною мірою впливають наявність необхідних соціально-психологічних якостей, зокрема комунікативність, вміння слухати, позитивна самооцінка та багато інших. Пропонуємо перевірити наявність даних якостей за експерес-методиками, які наведені нижче, а також пропонуються практичні вправи для опрацювання на практичних заняттях щодо оптимізації процесу спілкування, а також практичні вправи, спрямовані на оптимізацію процесу спілкування.

Тест: "Самооцінка"

Подумайте над запропонованими нижче твердження­ми, вказавши своє ставлення до них за такою схемою.

Я думаю про це:

ü дуже часто — 4 бали;

ü часто — 3 бали;

ü іноді — 2 бали;

ü зрідка — 1 бал;

ü ніколи — 0 балів.

1. Мені хочеться, щоб мої друзі підбадьорювали мене.

2. Постійно відчуваю свою відповідальність у роботі.

3. Я турбуюсь про своє майбутнє.

4. Багато хто мене ненавидить.

5. Я володію меншою ініціативою, ніж інші.

6. Я піклуюся про свій психічний стан.

7. Я боюся здатися дурником.

8. Зовнішній вигляд інших набагато кращий, ніж мій.

9. Я боюся виступати з промовою перед незнайомими людьми.

10. Я часто припускаюся помилок.

11 Як прикро, що я не вмію говорити з людьми як слід.

12. Як прикро, що мені не вистачає впевненості у собі.

13. Мені б хотілося, щоб мої дії схвалювалися іншими частіше.

14. Я надто скромний.

15. Моє життя марне.

16. Багато хто хибної думки про мене.

17. Мені немає з ким поділитися власними думками.

18. Люди чекають від мене дуже багато.

19. Люди не дуже цікавляться моїми досягненнями.

20. Я дещо соромлюся.

21. Я відчуваю, що багато людей не розуміють мене.

22. Я почуваюся у безпеці.

23. Я часто хвилююсь даремно.

24. Я почуваюся незручно, коли заходжу до кімнати, де вже є люди.

25. Я відчуваю, що люди говорять про мене поза моєю спиною.

26. Я відчуваю себе скуто.

27. Я певен, що люди сприймають все легше, ніж я.

28. Мені здається, що зі мною має трапитись якась непріємність.

29. Мене хвилює думка про те, як люди ставляться до мене.

30. Як прикро, що я не досить товариський.

31. У суперечках я висловлююсь тільки тоді, коли впевненний у своїй правоті.

32. Я думаю про те, чого чекає від мене громадськість.

Якщо Ви набрали від 0 до 25 балів, то це означає, що Ви в основному впевненні у своїх діях. Від 25 до 45 – завищений рівень самооцінки, а від 46 і вище – низький рівень (переживання з приводу зауважень на свою адресу, сумніви, невпевненість). З метою поглиблення самоконтролю пропонується через певний час повторити тестування.

Тест: "Чи маєте Ви організаторську жилку?"

Спеціалісти вважають, що оволодіння професією вима­гає, насамперед, певного набору особистісних якостей, орієнтованих на характер, вольові дані, вміння самоорганізовуватися в ім'я конкретної мети. Розвиток характеру, волі — плід виховання й самовиховання. Вольова осо­бистість діє осмислено, інтенсивно, мобілізуючи всі свої сили, знання й досвід. Пе­ревірте й Ви свій потенціал. Для цього знайдіть у кожно­му пункті визначення тих якостей, які найбільше Вам підходять. Підрахуйте суму балів, що характеризує Ваш потенціал: відмінно (25-28), дуже добре (21-24), добре (17-20), ссредньо (13-16), погано (12 і менше)

Ініціатива. Шукає додаткові знання, дуже щирий (4 бали). Кмітливий, винахідливий під час виконання завдан­ня (З бали). Виконує необхідний обсяг робіт без вказівок керівництва (2 бали). Безініціативний, чекає вказівок (1 бал).

Ставлення до інших. Позитивне начало, дружнє став­лення до людей (4 бали). Приємний у спілкуванні, ввічли­вий (3 бали). Іноді з ним складно працювати (2 бали). Лайливий і некомунікабельний (1 бал).

Лідерство. Сильний, справляє враження впевненості й довіри (4 бали). Вміло віддає ефективні накази (3 бали). Ведучий (2 бали). Той, кого ведуть (1 бал).

Відповідальність. Виявляє відповідальність під час ви­конання доручень(4 бали). Погоджується з дорученням, хоча і не без протесту (3 бали). Неохоче погоджується з дорученнями (2 бали). Ухиляється від будь-яких доручень (1 бал).

Організаційні здібності. Дуже здібний у вмінні переконувати людей та у побудові фактів у логічному порядку (4 бали). Здібний організатор (3 бали). Середні організа­торські здібності (2 бали). Поганий організатор (1 бал).

Рішучість. Швидкий і точний (4 бали). Ґрунтовний та обережний (3 бали). Швидкий, але часто робить по­милки (2 бали) Сумнівається і невпевнений (1 бал).

Наполегливість. Цілеспрямований, його неможливо спантеличити, налякати труднощами (4 бали). Постійно докладає зусиль (3 бали). Середній рівень наполегливості й рішучості (2 бали). Майже ніякої наполегливості (1 бал).

Подумайте серйозно над своїми результатами. Адже дав­но відомо, що кожна доросла людина прагне здоров'я й збереження життя, їй необхідні харчування, сон, гроші та речі, які можна купити за ці гроші; вона думає про життя у потойбічному світі, сексуальне задоволення, благополуч­чя власних дітей; усвідомлює власну значимість. Пам'ятайте, що Ваш успіх — у Ваших руках!

Поради інженеру-педагогу по використанню прийомів створення позитивного іміджу:

1. З того, як людина посміхається, сміється, можна бага­то дізнатися про неї, оскільки існує безпосередній зв'язок між душевним і фізичним станом людини. Оточуючі Вас люди активно реагують на посмішку, яка психологічно свідчить:

"Я — Ваш друг", а друг забезпечує захищеність. Тоді задовольняється потреба в захищеності, утворюються по­зитивні емоції та прихильність до джерела позитивних емоцій. Механізм впливу прийому "Дзеркало стосунків" можна схематично зобразити таким чином:


2. Надзвичайно ефективним, дієвим інструментом ство­рення позитивного враження про людину є вміння говори­ти щирі, "золоті" слова — компліменти на адресу співроз­мовника. Цьому мистецтву приділялася й приділяється значна увага дослідників.Психологи вважають, що "золоті" слова діють на психіку людини на рівні сугестії (навіювання), чим "заоч­но" задовольняється потреба у вдосконаленні, тобто суб'єкт комунікації прагне бути таким, яким його бачить доброзичливий погляд іншої людини. Це сприяє творенню позитивних емоцій, довіри, симпатії, поваги, замилування, любові тощо. Графічно механізм впливу прийому "золоті слова" можна зобразити так:


3. Кожний інженер-педагог повинен розуміти роль та значення імені в культурі спілкування та використовувати це для створення власного позитивного іміджу. Механізм впливу прийому "Ім’я власне":


Тест: "Чи вмієте Ви слухати?"

Дайте відповіді на наступні десять запитань, оцінивши їх за такими параметрами: майже завжди — 2 бали,

у більшості випадків — 4 бали,

іноді — 6 балів,

зрідка — 8 балів,

майже ніколи — 10 балів.

1. Чи прагнете Ви "згорнути" бесіду, коли її тема Вам не цікава?

2. Чи дратують Вас манери співрозмовника?

3. Чи може невдалий вираз співрозмовника спровокувати Вас на різкість, грубість?

4.Чи уникаєте Ви вступати в бесіду з невідомою чи малознайомою людиною?

5.Чи маєте звичку перебивати співрозмовника?

6.Чи робите вигляд, що уважно слухаєте, а самі думаєте про щось інше?

7.Чи змінюються Ваші тон, голос, вираз обличчя залежно від того, хто Ваш співрозмовник?

8.Чи змінюєте тему розмови, якшо співрозмовник торкнувся неприємної для Вас теми?

9. Чи виправляєте співрозмовника, якщо у його мовленні зустрічаються неправильно вимовлені слова, назви, вульгаризми?

10. Чи трапляється у Вас зневажливо-менторський тон, з відтінком зневаги й іронії відносно співрозмовника?

Сума балів 62 — Ви слухач вище середнього рівня, сума балів 55 — середній слухач. Чим більше балів ви набрали, тим кращий Ви слухач.

Тест "Чи вмієте Ви контролювати себе у спілкуванні?"

Дайте відповіді "так" чи "ні" на такі твердження.

1. Мені здається складним уподібнюватися до інших людей, наслідувати когось.

2. Я б міг, здається, при нагоді викинути "номер", щоб загострити до себе інтерес або розважити присутніх.

3. З мене міг би вийти непоганий актор.

4. Іншим людям інколи здається, що я переживаю глибше, ніж це є насправді.

5. У компанії я рідко опиняюсь у центрі уваги.

6. У різних ситуаціях і в спілкуванні з різними людьми я часто поводжуюсь по-різному.

7. Я можу відстоювати лише те, в чому я щиро переконаний.

8. Щоб встигнути у справах та стосунках з людьми, я прагну поводитися відповідно до їхніх очікувань.

9. Я можу бути дружнім з людьми, яких я не виношу.

10. Я завжди такий, яким здаюсь.

Нарахуйте собі по одному балу за відповідь "ні" на запитання 1, 5, 7, а також за відповідь "так" на всі інші запитання. Підрахуйте суму балів.

0-3 балів: у Вас низький рівень комунікативного контролю, Ваша поведінка є стійкою, Ви не вважаєте за потрібне її змінити залежно від ситуації, Ви здатні до щирого саморозкриття в спілкуванні. Деякі вважають Вас "не дуже зручним" у спілкуванні через Вашу прямолінійність.

4-6 балів: у Вас середній рівень комунікативного контролю, Ви щирий, але стриманий у своїх емоційних проявах, Вам треба більше зважати на оточуючих.

7-10 балів: у Вас високий рівень комунікативного контролю, Ви легко входите у будь-яку роль, гнучко реагуєте на зміну ситуації.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 669 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...